Random Posts

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Τσακαλώτος- Στουρνάρας και Μάλοχ για GREXIT

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ - ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ.

Επανέρχεται ο όρος από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά αποσυνδέεται από το αφορολόγητο - Εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί πλεόνασμα άνω του 1,5% και μετά το 2018 - Στουρνάρας: Υποτιμάτε την πρόοδο της Ελλάδας, έχετε ευθύνη που δεν έκλεισε η αξιολόγηση το 2013

Κριτική για τα λάθη του παρελθόντος και τη διαφωνία του για μία σειρά εκτιμήσεων του ΔΝΤ που περιλαμβάνονται στην τελευταία του Έκθεση, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με επιστολή που απέστειλε προς το Ταμείο.

Αντίστοιχα,  στη δική του επιστολή προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ,  ο υπουργός Οικονομικών αμφισβητεί όλα τα στοιχεία στα οποία έχει στηριχθεί το Ταμείο προκειμένου να προχωρήσει σε προβλέψεις τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για το πρωτογενές πλεόνασμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ως επιτεύξιμο τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018.
Η έκπληξη σαφώς προέρχεται από το γεγονός ότι ο κ.Τσακαλώτος στην επιστολή του συμφωνεί με το ΔΝΤ για την «ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης». Ειδικότερα αναφέρει: «Αν και συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και όχι μέσω της μείωσης του αφορολόγητου».

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο διοικητής της ΤτΕ, το ΔΝΤ υποεκτιμά την πρόοδο που έχει συντελεστεί και είναι υπερβολικά απαισιόδοξο σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς και σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ανάγκης των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το Ταμείο θεωρεί ότι θα χρειαστεί ένα επιπλέον 10 δισ. ευρώ κεφαλαίων, χωρίς όμως να εξηγεί, όπως αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, γιατί συμβαίνει αυτό. Προσθέτει δε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ, SSM, Τράπεζα της Ελλάδος), ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών είναι 18% και είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξήσει περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις του Ταμείου φαίνεται να έχουν ενσωματώσει μόνο κινδύνους αντί να είναι ένα βασικό σενάριο.

«Δεδομένου ότι τη πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης είναι πιθανό να φθάσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου εγείρουν πολλά ερωτήματα», αναφέρει ο χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Για την εκ των υστέρων αξιολόγηση του προγράμματος του 2012, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει πως η έκθεση αυτή ενώ περιέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την περίοδο που εξετάζει χάνει την ευκαιρία να είναι δίκαιη με την ιστορία, δεδομένου ότι επικρίνει όλους τους άλλους εκτός από το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών μεταξύ του Ιουλίου του 2012 και Ιουνίου 2014, επιβεβαιώνει ότι:

(Α) το ΔΝΤ πίεσε για όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας,

(Β) το ΔΝΤ είναι εν μέρει υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013, δεδομένου ότι ήταν αδικαιολόγητες (με δεδομένη την τελική έκβαση) ζητώντας πρόσθετα παραμετρικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, ακόμη και όταν ήταν περισσότερο από σαφές ότι το 2013 η δημοσιονομικές εξελίξεις οδηγούσαν προς ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα καθ΄ υπεραπόδοση,

(Γ) το ΔΝΤ επέμεινε στην πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αγνοώντας τις απόψεις των αρχών, της Τράπεζας της Ελλάδος και την ΕΚΤ, και αποδείχθηκε ότι κατάφωρα υπερεκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες και υποτίμησε τον αντίκτυπο στην οικονομία,

(Δ) το ΔΝΤ υποβάθμισε σταθερά την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αγνοώντας, μεταξύ άλλων, τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.
Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών
Η επιστολή του κ. Τσακαλώτου ενσωματώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία (άρθρο 4), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Παρά τις ενδείξεις και την ανάλυση που παρουσιάσθηκε, παρατηρούμε ότι η έκθεση δεν είναι δίκαιη σε αρκετούς τομείς, ενώ πολλά από τα συμπεράσματά της δεν είναι συνεπή με τα πρόσφατα και καλά τεκμηριωμένα εμπειρικά στοιχεία», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος και διευκρινίζει: «Πρώτον, η έκθεση παρουσιάζει μία συνολική εικόνα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας (της Ελλάδας) που δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας). Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιταχύνθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων σε βάθος, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο, η συνολική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων (περιλαμβανομένης της σημαντικής προόδου στην εισαγωγή των συστάσεων του ΟΟΣΑ) και ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, η έκθεση αναφέρει μία επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν προκύπτει από όσα έχουν ήδη γίνει στη δημοσιονομική πολιτική, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε πολλούς τομείς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι επακόλουθο «της παραπλανητικής παρουσίασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη κατάλληλα τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ανάλυση για τη Βιωσιμότητα του Χρέους (DSA)» και τονίζει πως η αυξημένη προσπάθεια θα έπρεπε, κατ' αρχήν, να οδηγήσει στην αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο μέλλον. Ωστόσο, προσθέτει, ο μακροχρόνιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μειώθηκε από το ΔΝΤ στην ανάλυση για το χρέος στο 1% από 1,25% τον Μάιο του 2016 και είναι η δεύτερη συνεχόμενη μείωση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη.
Όσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «η δημοσιονομική επίδοση του 2015 και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 είναι σημαντικά καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις». Το ΔΝΤ είχε προβλέψει αρχικά ένα πρωτογενές έλλειμμα -0,5% του ΑΕΠ το 2016 που θα μετατρεπόταν σε πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 με τα τρέχοντα νομοθετημένα μέτρα. «Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι, αντίθετα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2016 θα είναι στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ», επισημαίνει ο υπουργός, προσθέτοντας: «Παρά τη σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση, η ανάλυση (του ΔΝΤ) δεν προχωρά σε μία σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων για το 2018 και μετά, παραμένοντας στο προβλεφθέν επίπεδο του 1,5%, παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο».
Πέραν της ανάγκης δημοσιονομικών αναθεωρήσεων, το σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2016 αμφισβητεί τρία σημαντικά επιχειρήματα της έκθεσης, συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος. «Πιο σημαντικό είναι ότι το επιχείρημα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα, πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εξελίξεις».
Τέλος, σχετικά με την αναφορά που γίνεται στην έκθεση για την ανάγκη ενός φιλικού προς την ανάπτυξη μείγματος πολιτικής, ο υπουργός αναφέρει ότι «παρουσιάζονται ανεπαρκή ή παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση του σημερινού μείγματος πολιτικής και τα αποτελέσματα του προτεινόμενου νέου μείγματος». «Αν και συμφωνούμε ότι η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί, αυτό θα πρέπει να γίνει με την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και όχι με τη μείωση του αφορολόγητου», υπογραμμίζει ο υπουργός.


EΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για ένα ενδεχόμενο Grexit αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, προβαίνει ο Τεντ Μάλοχ ο άνθρωπος που όπως πιστεύεται θα διοριστεί από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Μάλοχ δηλώνει ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο χείλος της κατάρρευσης και εκφράζει την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα φύγει, μόνη της, από το ευρώ.
«Αυτή τη φορά, πρέπει να πω, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ» υποστήριξε ο Μάλοχ.
Στην ίδια συνέντευξη, ο αμερικανός κάνει λόγο για πιθανή κατάρρευση τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της ευρωζώνης, λέγοντας μάλιστα ότι στους κόλπους της Ενωσης θα υπάρχουν τρεις ή τέσσερις διαφορετικές φωνές που θα προκαλούν τριβές.
Ο άνθρωπος που ονειρεύεται ένα “πεθαμένο” ευρώ
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τεντ Μάλοχ αναφέρεται στη διάλυση της ευρωζώνης και στο ίδιο το ευρώ με τα μελανότερα των (οικονομικών) χρωμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε. δήλωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ πως, από οικονομικής σκοπιάς, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ.
Ειδικότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη και ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μάλοχ απάντησε το εξής: «Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ελλήνων αλλά πιστεύω πως από οικονομικής σκοπιάς υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ».
Μάλιστα, ο Μάλοχ μιλώντας στο BBC προέβλεψε ότι το ευρώ "θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους 18 μήνες”.
Ο καθηγητής Οικονομίας του Yale University και πρόεδρος της Global Fiduciary Governance LLC δήλωσε στην ίδια συνέντευξή του ότι θα ξεφορτωνόταν όσο το δυνατόν συντομότερα το ευρώ.
"Το ένα πράγμα που θα έκανα το 2017 είναι να “σορτάρω” το ευρώ, ένα νόμισμα το οποίο όχι μόνο βρίσκεται υπό διάλυση, αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε ένα ή ενάμιση χρόνο. Και δεν είμαι ο μόνος που έχω αυτή την άποψη".
"Γαλόνι" του ο θαυμασμός της ίδιας της Θάτσερ
Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι και η ίδια η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε δηλώσει στο παρελθόν θαυμαστής των οικονομικών θεωριών του, όταν το 1992 είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου του CNN για την Οικονομική Ανάπτυξη, το οποίο είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 2.500 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ο Μάλοχ έχει επίσης έχει διατελέσει στέλεχος του τομέα διεθνών αγορών στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers, γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Έκτος από ένα θατσερικού τύπου οικονομικό credo, ο Μάλοχ μοιράζεται με τον Τραμπ και μια ακόμη ομοιότητα: την άποψη πως, “μετά την Σοβιετική Ένωση, υπάρχει μια ακόμη Ένωση που ενδεχομένως να χρειάζεται ένα μικρο συγύρισμα”.

Κι ο νοών νοείτω...

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC


KΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις - Ξεκινούν διαδηλώσεις σε κάθε νομό έξω από υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ - Αύριο ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής

Στην Αθήνα μεταφέρουν τη «μάχη» απέναντι στην κυβέρνηση οι Έλληνες αγρότες μετά την απόφασή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα την ερχόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα αποφάσισαν να κάνουν διαδηλώσεις σε κάθε νομό έξω από υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι από 35 μπλόκα, 11 ομοσπονδίες και δεκάδες επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα, όπου συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια, το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι αγρότες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, ζήτησαν συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος) την Παρασκευή, τονίζοντας πως σκοπό έχουν να κατατεθούν τα αιτήματά τους ώστε η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κλείστηκε ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών για τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ύστερα από σχετικό τηλεφωνικό αίτημα που έγινε και στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν τα αιτήματα των αγροτών, προκειμένου να δοθούν λύσεις. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι πάντα ανοιχτοί στον εποικοδομητικό διάλογο, ώστε οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «να μας καταθέσουν και να μας αναλύσουν τα αιτήματα και τα προβλήματά τους και αν διαπιστώσουμε ότι κάπου μπορούμε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις, να τις κάνουμε». Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο πρωτογενή τομέας είναι ένας κλάδος που η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με «όλες της τις δυνάμεις» και πρόσθεσε: «έχουμε αποδείξει ότι εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, εμείς είμαστε δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας».

Νωρίτερα, στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος της Ενωτικής ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Αποστόλου πως λένε ψέματα, όταν αναφέρουν ότι οι αγρότες ζουν καλύτερα από τους άλλους, και τόνισε ότι «ελάχιστοι αγρότες πήραν ζεστό χρήμα, ενώ όσοι χρωστούσαν στην εφορία, λόγω της έλλειψης του ακατάσχετου τελικά δεν μπήκαν χρήματα στο βιβλιάριο».

Ο κ. Μπούτας επεσήμαινε πως ότι κέρδισαν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες το πέτυχαν με αγώνες, ενώ αναφερόμενος σε όσους αμφισβητούν τους αγώνες, είπε πως όλους αυτούς «τους πονάει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα το οποίο εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων».

Σε σχέση με τα αιτήματά τους από τους ομιλητές, έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού που ζητούν οι αγρότες, στο ζήτημα του φορολογικού και το αίτημα τους για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, αλλά και το αίτημα για κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Στον απόηχο της πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες ανακοίνωσαν για την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017 την πρώτη διαμαρτυρία και συμβολική κατάληψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται από αγρότες του μπλόκου της Μελούνας και το ραντεβού δίνεται στο κόμβο του Αργυροπουλίου στις 11:00 το πρωί, όπου οι συγκεντρωμένοι αγρότες θα μεταβούν στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους είναι οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής.
Αιφνιδιαστικές κινήσεις, όπως κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι μερικές από τις σκέψεις που κάνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι από τις 30/1 κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. «Αν δεν μας αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, θα σκληρύνουμε τη στάση μας» επισημαίνουν. Κλειστή, πάντως, εξακολουθεί να είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.
Αύριο, Πέμπτη, από τις 12 το πρωί, αναμένεται να ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Στην κινητοποίηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, θα συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο, ενώ ο προγραμματισμός αφορά τη μετάβασή τους στο σημείο με αγροτικά οχήματα και λίγα τρακτέρ, καθώς -όπως υπογραμμίζεται- η κινητοποίηση θα είναι συμβολική.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς παραμένουν από τις 30/1 στο μπλόκο τους στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Από τις 2/2 παραμένει το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και ειδικότερα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.

Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και εκείνοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας.

Σήμερα στήνεται αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης, ενώ στην τελικη ευθεία βρίσκεται και η προσπάθεια για μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης, αλλά σε κάθε περίπτωση το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή θα ανακοινωθεί επίσημα τις προσεχείς ημέρες.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Οριστικοποιήθηκε το απόγευμα το σχέδιο για την εκκένωση της περιοχής όπου βρέθηκε η βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στην οδό Νέα Μοναστηρίου 90, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οι λεπτομέρειες εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με τη συμμετοχή των δημάρχων Κορδελιού Ευόσμου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα, μελών της 112 Ομάδας Ναρκαλιείας, του στρατού, της αστυνομίας και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόμβα που περιέχει 153 κιλά εκρηκτικών είναι συνηθισμένη, ενώ η ομάδα ναρκαλιείας 112 έχει απενεργοποιήσει δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και σε άλλες περιοχές.
 Όπως έγινε γνωστό, αύριο ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης από την Περιφέρεια, ενώ σχεδιάστηκε αναλυτικός χάρτης, για να μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το σπίτι του είναι εντός της ζώνης που θα εκκενωθεί. Επιπλέον, θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο για να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και θα ζητηθεί η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, ζητείται η συνεργασία των πολιτών, ώστε να ειδοποιήσουν τους γείτονές τους ή τις αρχές σε περίπτωση που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Ποιες περιοχές θα εκκενωθούν
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις αναφορές των δημάρχων, από την περιοχή Κορδελιού - Ευόσμου, θα απομακρυνθούν 62.000 πολίτες, από την περιοχή Αμπελοκήπων - Μενεμένης 10.000 πολίτες, ενώ δεν θα μετακινηθεί κόσμος από την περιοχή Δέλτα, καθώς ο οικισμός Αγία Σοφία είναι εκτός ζώνης εκκένωσης. Τα σημεία συγκέντρωσης των κατοίκων που θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για όση ώρα διαρκέσει η εξουδετέρωση της βόμβας, έχουν προσδιοριστεί και αύριο θα ανακοινωθούν λεπτομερώς από τους δήμους.
Η διαδικασία απομάκρυνσης των κατοίκων των παραπάνω περιοχών θα αρχίζει νωρίς το πρωί της Κυριακής προκειμένου στις 10 το πρωί να μην μένει κανείς εντός της ζώνης οργανωμένης απομάκρυνσης που ορίζεται σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα. Όπως ανέφερε η κ. Πατουλίδου, όσοι πολίτες μπορούν, θα μετακινηθούν με δικό τους τρόπο ενώ για τους υπολοίπους εμπλέκεται ο ΟΑΣΘ, που θα διαθέσει μέχρι και 100 αρθρωτά λεωφορεία, όπως και οι δήμοι, οι οποίοι θα διαθέσουν επίσης οχήματα. Για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (άτομα με αναπηρίες, ασθενείς, ηλικιωμένοι κτλ.) έχει προβλεφθεί η μίσθωση ειδικών μέσων από τους τρεις εμπλεκόμενους δήμους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εθελοντές και υπάλληλοι των δήμων θα φροντίσουν για την ενημέρωση των πολιτών με σημειώματα και χάρτες, που θα αναφέρουν και τα σημεία συγκέντρωσης σε κάθε δρόμο εντός της ζώνης εκκένωσης. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται την Κυριακή από τις 10 το πρωί και μετά.
Τι προβλέπεται για τα δίκτυα ρεύματος, νερού κλπ
Μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν, επίσης, από τα δίκτυα της ΕΥΑΘ, της ΔΕΗ και όλα τα υπόλοιπα δίκτυα, ενώ ενημερώσεις θα γίνουν στα ΚΤΕΛ, τον ΟΣΕ και κάθε είδους φορέα μετακίνησης. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται το ΕΚΑΒ, καθώς και τα κοντινά νοσοκομεία. Σχέδιο ασφαλείας εκπόνησαν τα ΕΛΠΕ ενώ, όπως έγινε γνωστό, και τα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής θα αδειάσουν τις δεξαμενές τους από τα αποθέματα καυσίμων. Ανάλογη ενημέρωση για μέτρα έχει γίνει και στις εγκαταστάσεις υγραερίου της περιοχής.
Η πυροσβεστική, η αστυνομία και η τροχαία θα ενημερώνουν τον κόσμο και θα αναλάβουν τη διαδικασία ρύθμισης της κυκλοφορίας και αποκλεισμού της ζώνης εκκένωσης.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξει ενημέρωση για την άρση των μέτρων.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ TOC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :