Random Posts

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα και Βούτση - Τσακαλώτου

ΚΟΝΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα και σκληρές προσωπικές κόντρες ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση για το πόρισμα σχετικά με τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων.

 Το Grexit , η ανοικτή αξιολόγηση, τα μέτρα, το ενδεχόμενο 4ου μνημονίου, η διαπλοκή, ο Ψυχάρης, τα δάνεια του  Κήρυκα των Χανίων και της Αυγής ήταν ο καμβάς της σφοδρής αντιπαράθεσης με βαρύτατες προσωπικές βολές.

Ο Αλέξης Τσίπρας που εξάντλησε το θέμα «δάνεια του Κήρυκα των Χανίων»  κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι «κληρονόμος της διαπλοκής» με τον πρόεδρου της ΝΔ να του απαντά ότι  μετατράπηκε μέσα στη βουλή σε «κούφιο μεγάφωνο του Βαξεβάνη».

Στην κόντρα παρενέβη και η κ. Γεννηματά η οποία δέχθηκε επίσης τα πυρά του πρωθυπουργού για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ λέγοντας «τη συζήτηση ευτέλισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ετοιμάζεστε για συνθηκολόγηση ηττημένου. Το μόνο που σας έχει μείνει είναι να στάζετε δηλητήριο».

«Τι τα κάνατε τόσα λεφτά; σας απασχολεί αν θα τα ξεπληρώσετε;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας την κ. Γεννηματά σχολιάζοντας δηκτικά «διεκδικείτε να έρθετε να μας σώσετε».

«Σφαγή» για Κήρυκα Χανίων, ΔΟΛ, εκλογές και δημοσκοπήσεις

«Ο αγαπημένος σας Κήρυκας Χανίων κ. Μητσοτάκη. Εξασφάλισε δάνειο 300.000 ευρώ ένα μήνα πριν αναστείλει την έκδοσή του. Είπατε ότι είναι μια ιστορική εφημερίδα και ότι είστε δισέγγονος του Βενιζέλου. Δισέγγονος του Βενιζέλου μπορεί να είστε, αλλά όχι κληρονόμος της ιστορίας του. Είστε κληρονόμος της διαπλοκής κ. Μητσοτάκη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας

 «Ούτε ένα ευρώ δεν έχασε η τράπεζα, ή Έλληνας φορολογούμενος από το δάνειο του Κήρυκα. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να μας πάτε σε εκλογές με ζήτημα τον Κήρυκα και Siemens, ελάτε να πάμε σε εκλογές, να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα  ο κ. Μητσοτάκης.

«Μην βιάζεστε να πάμε σε εκλογές γιατί όταν θα πάμε κρατώντας μια εχθρική στάση θα την πληρώσετε» του απάντησε ο κ Τσίπρας ενώ νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει την ελαφρώς αγοραία φράση «Μπορεί να μείνετε με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι...».

Και συνέχισε: «Μην πιστεύετε κ. Μητσοτάκη τον Ψυχάρη. Ο Ψυχάρης θα πρέπει να απολογηθεί στη δικαιοσύνη και για τα δάνεια και γιατί διέλυσε ένα ιστορικό συγκρότημα»  ανέφερε απαντώντας στις συνεχείς προκλήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει για τις συναντήσεις τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Βουλή

Τσίπρας: Είστε κληρονόμος της διαπλοκής

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτολογίας του σε αυτό που εξακολουθεί να θεωρεί ως "προνομιακό πεδίο" για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη διαπλοκή, την διαφθορά, τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Δεν παίζεστε είστε αδιανόητοι πια» είπε σε μια στιγμή... «ιερής αγανάκτησης» ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «έχουν φάει 450 εκατ. ευρώ από τα δάνεια» και ότι ενώ υπέγραφαν τα μνημόνια έπαιρναν αυτά τα χρήματα.

«Από τη μια κουνούσατε το δάχτυλο στον κόσμο λέγοντας "μαζί τα φάγαμε" κι από την άλλη το χρήμα έπεφτε ζεστό στα κομματικά ταμεία, εις υγείαν των κορόιδων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη ότι είναι "κληρονόμος της διαπλοκής" αφού προηγουμένως άκουσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του επισημαίνει πως εμφανίστηκε ως «λευκός ιππότης» κατά της διαφθοράς αλλά εναγκαλίστηκε μαζί της και θέλησε να δημιουργήσει τη δική του.

«Αφού μας ρημάξατε ζητάτε εκλογές για να σώσετε την χώρα» είπε ειρωνικά απαντώντας στο αίτημα για εκλογές που επανέλαβε νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης.

Ο κ.Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019 όταν η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα έχει περάσει σε άλλη φάση.

"Θα είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Ο λαός θα μας κρίνει όλους στην ώρα τους" ανέφερε ο  κ.Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση του έχει δεχθεί την μεγαλύτερη επίθεση αποδόμησης από τα ΜΜΕ.


Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Θέλουμε εθνική γραμμή για να αρνηθούμε τα μέτρα

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι  δεν κλείνει διότι το ΔΝΤ ζητά αναίτια μέτρα 4,5 δισ του ΑΕΠ. Αρνήθηκε ότι αναζητά προθύμους για να ψηφιστούν τα μέτρα. Αντιθέτως -όπως είπε- ζητεί εθνικό μέτωπο για να αρνηθεί.

"Μας ζητάτε να τα δεχθούμε; Δεν μπορείτε να παίζετε πρέπει να πάρετε θέση. Είμαστε εμμονικοί αριστεροί ή είμαστε μειοδότες που τα έχουμε δώσει όλα; Aναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων" είπε ο κ. Τσίπρας εγκαλώντας τον κ.Μητσοτάκη.

Χρησιμοποιώντας πολλές φορές υποτιμητικές φράσεις για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης όπως "ουρά του ΔΝΤ" τον προκάλεσε να απαντήσει για τα μέτρα που ζητούνται.

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στην θέση εξουσίας να κάνετε ότι κάνατε και παλιά. Η στάση μας είναι καθαρή. Κι όσο δίνουμε τη μάχη, δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα. Την ίδια στιγμή που δε χάνετε ευκαιρία να εκφράζετε την συμπάθειά σας στους δανειστές, σπεύδετε και να απαντήσετε σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα ότι δε θα δεχτείτε αυξημένη πλειοψηφία για νέα μέτρα. Ποιός σας το ζήτησε αυτό; Εμείς ζητάμε εθνική γραμμή για να τα αρνηθούμε αυτά» είπε.

Διαβεβαίωσε εκ νέου πως η αξιολόγηση θα κλείσει και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών.

Τέλος, αναφορικά με τη συζητήση περί Grexit,  τόνισε ότι «εμείς στη βράση, εκεί που πραγματικά οι αποφάσεις ήταν βαριές και δύσκολες, αποδείξαμε την ευρωπαϊκή μας επιλογή. Προσέξτε εσείς μην ταυτιστείτε με τον ομοϊδεάτη σας. Το να ζητάτε εκλογές είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα. Θέλετε εκλογές για να παραδόσετε τον ελληνικό λαό στα χέρια των ακραίων».

Μητσοτάκης: Μας πάτε σε νέο δίλημμα Grexit ή 4ο μνημόνιο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας εκ νέου εκλογές προκειμένου μια νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση "να σώσει ότι σώζεται μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον" καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι οδηγεί την χώρα σε ένα αντίστοιχο με το 2015 δίλημμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
"Το δίλημμα Grexit ή τρίτο μνημόνιο τώρα το κάνετε grexit ή τέταρτο μνημόνιο" είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν έκλεισε την αξιολόγηση και τώρα προέκυψε η απαίτηση για νέα μέτρα.

«Τα μέτρα είναι το αναγκαστικό τίμημα της αποτυχίας της πολιτικής της τραγικής σας ανικανότητας και της άρνησης να κάνετε τις αναγκαίες αλλαγές» ανέφερε ο  κ.Μητσοτάκης.

Επικαλούμενος και το γραφείο προϋπολογισμού  της Βουλής τόνισε ότι «κανείς τώρα δεν μας εξασφαλίζει ότι θα υπάρξει 4ο μνημόνιο αν το ζητήσετε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την κυβέρνηση ως την πιο αποτυχημένη και βλαβερή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και ότι ο κ. Τσίπρας εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδο και επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το θέμα Grexit.

"Μήπως ο Ξυδάκης αποκάλυψε εναλλακτικές για την παραμονή σας στην εξουσία"

«Καμιά αντίδραση από τον κομματικό οργανισμό της προπαγάνδας καμιά επίπληξη. Εκτός κι αν ο κ. Ξυδάκης δεν είπε κάποια ανοησία αλλά αποκάλυψε εναλλακτικές για παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και προκάλεσε τον πρωθυπουργό «Ποιος συντάσσεται με τις απόψεις Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Σαν δεν ντρέπεστε λιγάκι. Και η δήλωση δεν έρχεται σε μια ουδέτερη εποχή. Αλλά σε εποχή που κάποιοι επιδιώκουν την διάλυση της ευρωζώνης και σε μια αποκαμωμένη κοινωνία ευαίσθητη σε θεωρίες συνωμοσίες».

Τα στρατόπεδα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  είναι πλέον ξεκάθαρα:

"Οι υπέρμαχοι της αστικής δημοκρατίας που θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την παραμονή στην ευρώπη και από την άλλη οι θιασώτες του εθνολαικισμού που ελπίζουν στο τέλος της Ενωμένης Ευρώπης . Και το κακό κ.  Τσίπρα είναι ότι  δεν ξέρετε σε ποιο στρατόπεδο είστε» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο βήμα της Βουλής
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο βήμα της Βουλής
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμφανίστηκε ως «ο λευκός ιππότης της κάθαρσης» αλλά κατάφερε επί της πρωθυπουργίας του η χώρα να υποχωρήσει 11 θέσεις ως προς την διαφάνεια.

«Υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα αλλά εσείς χρησιμοποιήσατε πως το λέει ο κ. Πολάκης τα "βοθροκάναλα" της διαπλοκής, εσείς απειλούσατε να αποκαλύψετε ονόματα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Θέλατε να χρησιμοποιήσετε την εξεταστική ως μέσο εκφοβισμού των τραπεζικών στελεχών και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ. και να στείλετε μήνυμα όσοι δεν τα βρουν μαζί μας θα έχουν την τύχη του ΔΟΛ. Κάποιοι τα βρήκαν μαζί σας και μετέτρεψαν τα έντυπά του σε λιβανιστήρια του ΣΥΡΙΖΑ άλλοι αντιστάθηκαν. Δεν φταίει ο καθρέφτης των ΜΜΕ το δικό σας είδωλο είναι απαξιωμένο».

Για την εξεταστική και το πόρισμα της πλειοψηφίας ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «κόλαφο» καθώς ένα αόρατο χέρι παρενέβη και άλλαζε το περιεχόμενο σύμφωνα με την καταγγελία του Δ. Καμμένου.

Κατήγγειλε ότι το πόρισμα είναι αντικείμενο λογοκλοπής καθώς περιέχει ολόκληρα κομμάτια από την ιστοσελίδα του νομικού Αριστόβουλου Μάνεση. " Τόσους συγγραφείς non paper έχετε δεν μπορούσαν να κάνουν αυτη τη δουλειά" είπε δηκτικά.

Γεννηματά: «Οι πρακτικές σας θυμίζουν βρώμικο '89»


Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με άλλον πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής τάχθηκε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου όπως είπε, να ξεπεράσει η χώρα την κρίση.

«Είναι φανερό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν το θέλουν και οι σημερινοί συσχετισμοί δεν το επιτρέπουν. Αλλά θα γίνει μετά τις εκλογές και θα το επιβάλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη» συμπλήρωσε.  Στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, η κ. Γεννηματά υπέδειξε πως «η λύση δεν είναι στην παλιννόστηση της Δεξιάς ούτε στις απαιτήσεις Σόιμπλε» - και τόνισε ότι χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης κοινής συμφωνίας όλων, το οποίο ονομάτισε ως «Σχέδιο Ελλάδα».

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η εξεταστική επιτροπή δεν απέδωσε ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. «Η σκευωρία σας απέτυχε. Τα άπλυτά σας βγήκαν στη φόρα. Οι πρακτικές σας θυμίζουν βρώμικο ‘89», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «ματαιοπονούν όσοι επιδιώκουν ρήγματα στη δημοκρατική παράταξη». Απέδωσε μάλιστα τις προσπάθειες αυτές σε κύκλους της Δεξιάς, με πρόσωπα υπόλογα στην Ιστορία, που έχουν εκπρόσωπο τους στην κυβέρνηση.

Σταύρος Θεοδωράκης:  «Ή να κλείσουν την αξιολόγηση ή να καταθέσουν την εντολή»


«Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν. Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπαίει. Καιροφυλακτεί η άβυσσος." Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι εμπόδισε την εξεταστική επιτροπή να ασχοληθεί με συγκεκριμένες καταγγελίες για ροή μαύρου χρήματος σε ελεγχόμενες από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ιστοσελίδες. «Φοβηθήκατε ότι θα αρχίσουν να μιλάνε κι άλλοι. Όλους αυτούς που χρηματοδοτούσατε, για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Αυτούς που έβριζαν, λάσπωναν και απειλούσαν τους αντιπάλους σας. Αυτούς που σήμερα επιβραβεύετε με κρατικές θέσεις».

Πάνος Καμμένος: Να παρέμβουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς

«Από αύριο πρέπει να παρέμβουν δεκαπέντε εισαγγελείς, εισαγγελείς, εισαγγελείς Διαφθοράς και εισαγγελείς ξεπλύματος μαύρου χρήματος να πάρουν τους φακέλους και να αρχίσουν τις διώξεις», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, περιγράφοντας την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των μμε και των κομμάτων, ως «την πλέον επιτυχή».

«Περιμένω να το κάνουν», ανέφερε ο κ. Καμμένος, επισημαίνοντας πως αυτό που εξέτασε η εξεταστική επιτροπή είναι η αλήθεια της Μεταπολίτευσης από το 1996 μέχρι το 2014, και το πώς επίσημα, μέσω επιχορηγήσεων και απλήρωτων δανείων, δόθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα 1,3 δισ. ευρώ. Όπως προσέθεσε, «αν βάλει κανείς τις διαφημίσεις, τα «μαύρα» του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Αγροτικής Τράπεζας και τα «μαύρα» της Ζίμενς θα μιλάμε για πολλά δισ. που οδηγήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης»: Στα μμε, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, όχι για την ενημέρωση του λαού, αλλά ως μέσα ελέγχου του πολιτικού παιχνιδιού, για εκτέλεση αντιπάλων, για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, για συγκάλυψη σκανδάλων και τελικώς για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην χρεοκοπία και κάποιοι να κατασχέσουν τον πλούτο των Ελλήνων. «Πρέπει να μάθουμε πού πήγε τόσο άφθονο χρήμα. Δεν τελειώσαμε εδώ» τόνισε.

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ως το δεύτερο σημαντικό εύρημα της εξεταστικής επιτροπής, αυτό που ειπώθηκε κατά την εξέταση του κ. Στουρνάρα: ότι ουσιαστικά επανέρχεται προς διερεύνηση το «πόρισμα Καλούδη». Το πόρισμα εκείνο, όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, παραδόθηκε στις 15 Μαρτίου του 2013 – και υπό την αναμονή της έγκρισης για την άσκηση κακουργηματικών διώξεων μέχρι τον Απρίλιο, εισήχθη τροπολογία με την οποία απαλλάσσονταν των ευθυνών τους όσοι τραπεζικοί υπέγραψαν τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων με μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι το σημείο όπου ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την ΝΔ, σε υπερασπιστή του ΠΑΣΟΚ - «είναι η στιγμή που τα κάνουν πλακάκια, κι όταν ο εισαγγελέας Καλούδης τους έπιασε με την γίδα στην πλάτη, ήρθαν και ψήφισαν την τροπολογία». Απευθυνόμενος δε, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζήτησε να εξετασθούν οι νομικές παράμετροι της υπόθεσης και να ξεκινήσουν οι διώξεις που αφορούν το πόρισμα Καλούδη.

Λεβέντης: Εδώ μέσα ο ένας κοροϊδεύει τον άλλον

Επικριτικός για τα αποτελέσματα των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και για το πόρισμα που εκδόθηκε, εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε κανένα νόημα η σύσταση της, γιατί τίποτα δεν θεράπευσε.

«Ποιος ήταν ο σκοπός της εξεταστικής; Να στείλουμε φυλακή κάποιους; Ακόμα και αυτοί που κάνανε τροπολογία για να γλιτώσουν τα τραπεζικά στελέχη που έδιναν δάνεια, δεν υπάρχουν στο πόρισμα…. Η ηθική αυτουργία των πολιτικών πάει περίπατο…. Νιάου - νιάου στα κεραμίδια κάνει. Εδώ μέσα ο ένας κοροϊδεύει τον άλλο» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μίλησε για δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν», ενώ παράλληλα εξέφρασε την διαφωνία του στο να ψηφίσει η Βουλή ρύθμιση για να σωθεί το εκδοτικό συγκρότημα του ΔΟΛ.

«Είπε ο πρωθυπουργός να σώσουμε τα συγκροτήματα που έχουν χρέη. Με τι τρόπο; Όταν λέμε να σωθούν εννοούμε να μεταφερθούν στο μόνιμο υποζύγιο, τον ελληνικό λαό; Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις σαν τον ΔΟΛ. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε την φόρμουλα αυτή για τόσες άλλες υποθέσεις πτωχεύσεων που επίσης χάνονται θέσεις εργασίας;» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να επαναφέρει στην τάξη τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη για τις δηλώσεις που έκανε.

«Σε μια ώρα που κάνετε κρίσιμη διαπραγμάτευση, δεν μπορεί υπουργοί να αμφισβητούν την πορεία της χώρας. Είναι πολύ επιζήμιο. Δεν σας κάνει καλό αν είστε κόμμα της Ευρώπης», τόνισε.

Ο κ. Λεβέντης αμφισβήτησε τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβληθούν νέα επώδυνα μέτρα με το κλείσιμο της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι άλλα λέει στις Βρυξέλλες και άλλα στη Βουλή.

«Υποψιάζομαι ότι θα περάσετε ένα υπερκόφτη χωρίς να μνημονεύονται μέτρα. Υποτιμάτε όμως και την κρίση των βουλευτών σας. Είναι πολύ κρίσιμη η ώρα για να λέτε ότι θα τα καταφέρουμε χωρίς ούτε ένα μέτρο, ότι η Ευρώπη θα υποκύψει. Τα είπατε και στο παρελθόν αυτά και τα διαψεύσατε. Θα προτιμούσα να είστε σιωπηλοί γιατί και αυτά θα τα υπογράψετε» είπε ο κ. Λεβέντης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «στοιχειώδους συναίνεσης των κομμάτων» αλλά και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι οι 152 βουλευτές δεν δημιουργούν κλίμα ασφάλειας για να έρθουν στη χώρα επενδύσεις.

Ο κ. Λεβέντης προέβλεψε τέλος, ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές, θα γίνει κυβέρνηση η ΝΔ αλλά, όπως είπε, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα και να κόψει συντάξεις, «θα κάτσει 4-5 μήνες και θα καταρρεύσει» και έτσι «θα γίνουν ξανά εκλογές χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, και τότε ο ελληνικός λαός θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του».



 ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC



AΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει υποχρέωση να μεταβεί στον τοπο της θυσίας και να τιμήσει τρεις ήρωες. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος και η μετάβαση όχι μόνο του υπουργού Άμυνας, αλλά οποιουδήποτε πολίτη εκεί είναι «βόλτα στο σπίτι του», είπε ο Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ο υπουργός Άμυνας απάντησε έτσι στις αιτιάσις που ήθελαν την ένταση με την Τουρκία να κλιμακώνεται μετά την απόφασή του να μεταβεί στα Ίμια και να ρίξει στεφάνι στον τόπο που θιυσιάστηκαν οι τρεις αξιωματικοί στην κρίση του 1996.

Ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων είναι υψηλό και κανείς Έλληνες δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, ενώ επισήμανε ότι η Τουρκία είναι εκείνη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Υπογράμμισε επίσης, αναφορικά με τις απειλές για το προσφυγικό, ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ -μέλος της οποίας επιθυμεί να γίνει- και με το ΝΑΤΟ.

Ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, αλλά «υπάρχουν δύο γιατροί, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ που δίνουν διαφορετικές συνταγές στον ίδιο ασθενή».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξη του υπουργού Άμυνας ακολουθούν:



Αν η απόφαση να μεταβεί στα Ιμια επηρέασε την ένταση:

Είναι υποχρέωσή μου να τιμήσω στον τόπο της θυσίας τρεις ήρωες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει την υποχρέωση να βρίσκεται εκεί. Κάνει ό,τι έχει δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτης και ένστολος. Να κάνει ουσιαστικά, βόλτα στο σπίτι του. Πρόκειται για επίσκεψη που θα συνεχίσει να γίνεται.

Λένε ορισμένοι ότι πήγατε νωρίς το πρωί για να πιάσετε στον ύπνο την τουρκική πλευρά, ίσως διαφορετικά να μην ήταν εύκολο.

«Αυτοί που τα λένε αυτά, είναι αυτοί που το '96 έλεγαν ότι τις σημαίες πρέπει να τις παίρνει ο αέρες. Τις σημαίες μας θα τις υποστέλλουμε μόνο αν φθαρούν, για να αντικατασταθούν. θα είναι εκεί για να προασπίζουμε τα εθνικά μας δικαιώματα. Αν νομίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει τη μοίρα της κυβέρνησης Σημίτη, της κυβέρνησης Πάγκαλου που έπαιρναν εντολές να παραδώσουν τον οτσαλάν, κάνουν λάθος.

Ενας Τούρκος κυβερνητικός βουλευτής έκανε προκλητική δήλωση, απειλώντας με πόλεμο για τα Ίμια. Εκτιμάτε ότι είναι μεμονωμένη κίνηση, ή τον έβαλαν να κάνει τη δήλωση;

-Εχω ακούσει απίστευτα πράγματα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ασχοληθεί με φωνές βουλευτών. Η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Στο Αγαθονήσι πήγα μέρα μεσημέρι με την Ολλανδέζα ομόλογό μου. Αυτός που προκαλεί, που παραβιάζει, που παρενοχλεί ακόμη και  ΝΑΤΟϊκά πλοία είναι η Τουρκία.


Ο Ερντογάν ανεβάζει διαρκώς τους τόνους. Στη φαρέτρα του είναι και το προσφυγικό. Μήπως πλημμυρίσουν τα ελληνικά νησιά πριν τη νέα τουριστική περίοδο;

-Η συμφωνία για το προσφυγικό δεν αφορά διμερώς την Ελλάδα και την Τουρκία. Εχει υπογράψει τρεις συμβάσεις και παίρνει χρήματα. Η μία συμφωνία είναι με το ΝΑΤΟ: Όποιος διασώζεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων πρέπει να επιστρέφει στην Τουρκία. Αν τολμάει ο Ερντογάν ας τις απευθύνει τις απειλές στο ΝΑΤΟ ή τον Τραμπ που προσπαθεί να βρει επαφή. Θέλουμε την ειρήνη, Δεν επιδιώκουμε τσαμπουκά στο Αιγαίο. Δεν θα υπάρχει αεροπλάνο που δεν θα αναχαιτίζεται. Τέτοια καουμποϊλίκια δεν περνάνε στην Ελλάδα.


-Για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος  Μέρκελ σε Τσίπρα;

-Δεν έχω ενημέρωση.


Να ρωτήσω για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Μήπως λόγω κρίσης οι Τούρκοι πήραν αέρα;

-Ο ναύαρχος Κουντουριώτης απελευθέρωσε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην πατρίδα μας. Οι ένοπλες δυνάμεις υπερασπίζονται, παρά τα όσα έχουν υποστεί, την πατρίδα. Το αξιόμαχο είναι ψηλά. Εχουμε υπεροπλοία στη θάλασσα, αλλά το μεγαλύτερο οπλικό σύστημα που έχουμε ειναι η ψυχή των ανθρώπων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. Οι Ελληνες πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν ποτέ.


-Τί θα γίνει με την αξιολόγηση; Υπάρχει η είδηση από τις Βρυξέλλες της άρνησης της τρόικας να επανέλθει

-Η διαπράγμάτευση έχει λήξει εδώ και δυο μήνες. Κάποιοι προσπαθούν για άλλους λόγους, εσωτερικούς τους, να τραβήξουν την αξιολόγηση. Στο οικονομικό πεδίο τα αποτελέσματα φαίνονται. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, αυτά που ζήτήθηκαν η κυβέρνηση θα έφερε εις πέρας 100%. Εδώ υπάρχουν δύο γιατροί, οι Ευρωπαίοι από τη μια, το ΔΝΤ από την άλλη, που δίνουν διαφορετική συνταγή στον ίδιο ασθενή. Έχουμε πρόθεση κλείσουμε, αλλά όχι με το πιστόλι στον κρόταφο. Στο χέρι των δανειστών είναι η συμφωνία, η Ελλάδα είναι συνεπής.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΞΥΝΣΗ ΟΙ ΗΠΑ


Η αναζωπύρωση της διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα Ιμια αποτελεί κίνδυνο να επιδεινωθούν άλλες διπλωματικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, γράφουν οι New York Times.

Παράλληλα, αναλυτής που μίλησε στην εφημερίδα, εκτιμά ότι αν απορριφθεί και το δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, τότε θα η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση με την Ελλάδα, στο πεδίο του Κυπριακού, του προσφυγικού, αλλά και στο Αιγαίο.

Ηδη, μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου, η Τουρκία έχει στείλει δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 αξιωματικών. Κι αν αυτό απορριφθεί, τότε η ένταση θα κλιμακωθεί περισσότερο, εκτίμησε ο Σόνερ Καγκαπτέι, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute.

«Αν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα, τότε ο Ερντογάν θα κλιμακώσει (την ένταση) περισσότερο και αυτό θα συμπεριλάβει τις συζητήσεις για το Κυπριακό, τη συμφωνία για το προσφυγικό και μία στρατιωτική κλιμάκωση στο Αιγαίο», εκτίμησε ο ίδιος.

Διπλωματικές επιπλοκές

Η αμερικανική εφημερίδα στο δημοσίευμά της κάνει αναφορά στην πτήση του Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ιμια την Τετάρτη -μία «αιχμηρή απάντηση» στην επίσκεψη του επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή την Κυριακή όπως γράφει- ενώ χαρακτηρίζει την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας ως την πλέον δημόσια αντιπαράθεση για τα Ιμια από το 1996.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις ήταν μία απάντηση στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μπλοκάρει την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, αναφέρει το δημοσίευμα. Επίσης, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η διένεξη να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Σινάν Ουλγκέν, του think tank Carnegie Europe, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι δεν πιστεύει πως η διαμάχη αυτή θα εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση. «Αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν άλλες συνέπειες, γιατί έρχεται σε μία πολύ ακατάλληλη άκαιρη στιγμή για τις κυπριακές διαπραγματεύσεις για παράδειγμα», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον οποίο επικοινώνησαν οι New York Times, αρνήθηκε να συνδέσει την κλιμάκωση της έντασης για τα Ιμια με την απόφαση του Αρείου Πάγου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να απελάσει τους αξιωματικούς ενάντια στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. «Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Είπαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε.



Πηγή: www.iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :