Random Posts

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Kαιρικά προβλήματα σε Ελλάδα και πολιτικά στη Γενεύη

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Με πολλές περιοχές της Ελλάδας να μετρούν τις πληγές τους από τον χιονιά, που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, από την Πέμπτη αλλάζει το σκηνικό του καιρού.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες, που πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές, αναμένονται την Πέμπτη στο ανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις πρωινές ώρες στην Εύβοια, τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Ομως, λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Αμέτρητα προβλήματα από τον χιονιά

Την ίδια ώρα, τέλος δεν έχουν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις που έπληξαν πολλές περιοχές, έως και την Τετάρτη. Σχολεία σε πολλές περιοχές θα μείνουν κλειστά και την Πέμπτη, σε τμήματα του οδικού δικτύου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απίστευτη, πολύωρη ταλαιπωρία που έζησαν εκατοντάδες επιβάτες αμαξοστοιχιών την Τετάρτη, με τρένα να καθηλώνονται εξαιτίας του ψύχους και άλλα να ακινητοποιούνται περιμένοντας τη διέλευση των πρώτων.

Το Intercity 53, με 300 επιβάτες, που ξεκίνησε στις 5 το πρωί της Τετάρτης από τη Θεσσαλονίκη έφτασε στις 10 το βράδυ στον προορισμό της, την Αθήνα, ενώ την ίδια πολύωρη ταλαιπωρία έζησαν και όσοι επέβαιναν στο Intercity 55- άλλα 300 άτομα- που ξεκίνησαν στις 10 το πρωί από τη Θεσσαλονίκη και αναμενόταν να φτάσουν στον σταθμό Λαρίσης μετά από τα μεσάνυχτα. Με μεγάλη καθυστέρηση θα φτάσει όμως και το Intercity 56, που ξεκίνησε στις 2.15 από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο πρώτες αμαξοστοιχίες παρουσίασαν βλάβη στη μηχανή τους, ενώ η τρίτη καθηλώθηκε για 4 ώρες στην Τιθορέα, μέχρι να περάσει από το σημείο το Intercity 53.

Επιπλέον, περίπου 200 άτομα, που επιβιβάστηκαν στις 8 το πρωί στο τρένο από την Αθήνα προς την Καλαμπάκα, «καθηλώθηκαν» στα Παλαιοφάρσαλα, περιμένοντας να εξυπηρετηθούν με επόμενο δρομολόγιο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος σε Σκόπελο και Αλόννησο

Μετά από τις δύσκολες ώρες που έζησαν, μετά από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη χιονοθύελλα, από το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε σταδιακά η αποκατάσταση του δικτύου στη Σκόπελο και την Αλόννησο. Στα ορεινά των δύο νησιών παραμένουν εγκλωβισμένα άτομα, από το Σάββατο και έγιναν προσπάθειες προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτό, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας απεγκλώβισε δύο άτομα, αλλά και μία τετραμελή οικογένεια, από περιοχή της Σκοπέλου.

Αποκλεισμένα χωριά στη Φθιώτιδα και την Εύβοια

Παρά την ύφεση της κακοκαιρίας, πάνω από 30 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στη Φθιώτιδα, στις περιοχές Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Υπάτης, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 60 εκατοστά.

Στην Εύβοια, τα χωριά Στροπώνων και Γλυφάδα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, όπως επίσης και τα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια, Βίταλα και Ανδρωνιάνοι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου παραμένουν αποκλεισμένα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 2 μέτρα.

Την ίδια ώρα τα συνεργεία της Δ.Ε.Η. προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που είναι χωρίς ρεύμα από το περασμένο Σάββατο.

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα υδροδότησης στην Τούμπα

Προβλήματα υδροδότησης παρατηρούνται απόψε στην περιοχή της Τούμπας, λόγω υπερκατανάλωσης και διαρροών από σπασμένα υδρόμετρα και σωληνώσεις, που εκδηλώνονται σταδιακά με την ύφεση των καιρικών φαινομένων, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΥΑΘ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιχειρείται άμεσα περαιτέρω ενίσχυση των δεξαμενών μέσω της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης και της Αραβησσού. Συνιστάται στους καταναλωτές περιορισμένη κατά το δυνατόν κατανάλωση μέχρι αύριο το πρωί.

Καρδίτσα: 16 ώρες χιονόπτωσης

16 και πλέον ώρες σφοδρής χιονόπτωσης μετρά ο νομός Καρδίτσας στο σύνολό του, όπως αναφέρει το karditsalive, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μια ημέρα που πλέον μπορεί να καταχωρηθεί ως ιστορική μέρα χιονιά για την πόλη της Θεσσαλίας.

Μια χιονόπτωση που έχει δώσει περί τα 50 εκατοστά χιόνι στα πεδινά, 70 εκατοστά στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα (800-900μ.) και ένα μέτρο σύμφωνα με τις πληροφορίες των οδηγών εκχιονιστικών μηχανημάτων στις δύο διόδους της Αργιθέας προς το υπόλοιπο νομό, σε Τύμπανο δηλαδή και Άγιο Νικόλαο (1500μ.)

Τρίκαλα: Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Θα είναι μια δύσκολη βραδιά απόψε για τα Τρίκαλα που δοκιμάζονται σε αυτές τις καιρικές συνθήκες του χιονιά. Σε ρεπορτάζ του trikalazoom.gr αποκαλύπτει, πως οι δρόμοι λόγω του χιονιού και της παγωνιάς θα είναι γυαλί την νύχτα με την θερμοκρασία να πέφτει πιο χαμηλά και από τους -10. Μεγάλη προσοχή στους οδηγούς των ΙΧ αυτοκινήτων, που πρέπει να φοράνε στα λάστιχα τις αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λαμία: Μεγάλη επιχείρηση για απεγκλωβισμό χωριών

Απεγκλωβίστηκαν οι Στρόπωνες του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. Τα μηχανήματα κατάφεραν να μπουν στο χωριό και  συνεχίζουν την μεγάλη αυτή αποστολή με προορισμό την Χιλιαδού.

Οπως αναφέρει το lamiastar, πίσω τους είναι συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν το ρεύμα εκεί, που έχει κοπεί από τις πρώτες ημέρες της χιονόπτωσης. Από την πλευρά του Δήμου Κύμης Αλιβερίου δεν έχει δώσει σημάδια ζωής ένας βοσκός. Μηχανήματα μαζί με την πυροσβεστική προσπαθούν να φτάσουν στο σημείο. Δεκάδες τα περιστατικά που η πυροσβεστική εξυπηρετεί καθημερινά και πραγματικά σώζει ζωές.
Φθάνουν σταδιακά τρόφιμα, νερά και γάλατα στην περιοχή. Επίσης στην επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού εκτός από την πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας, τον δήμο, την αστυνομία και την πυροσβεστική συμβάλει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και εθελοντικές ομάδες.

Στην Βόρεια Εύβοια έχει διακοπεί η κυκλοφορία μόνο στο ορεινό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Λίμνης.

Στο νησί της Σκύρου ομαλοποιήθηκε η κατάσταση. Το χιόνι έλιωσε καθώς βρέχει σήμερα όλη την ημέρα. Δρομολόγια με το πλοίο εκτελούνται κανονικά. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν γίνονται ακόμη πτήσεις με το αεροπλάνο. Ευτυχώς, αυτές τις ημέρες που το νησί είχε αποκλειστεί δεν προέκυψε επείγον περιστατικό.

Αυστηροί έλεγχοι στα αυτοκίνητα που κινούνται στην εθνική οδό από Λαμία για Θεσσαλονίκη και Αθήνα γίνονται από την τροχαία, ώστε κανείς να μην περάσει χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες όπου αυτές είναι απαραίτητες για ασφαλή οδήγηση.



Πηγή: www.iefimerida.gr



ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ


Ο χάρτης δεν είναι ικανοποιητικός, ωστόσο, ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού την κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές

Κατατέθηκαν στη Γενεύη οι χάρτες εκ μέρους της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις εδαφικές αναπροσαρμογές στην Κύπρο. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως οι χάρτες είναι εντός των πλαισίων που είχαν τεθεί στο Μον Πελεράν, δηλαδή μεταξύ 28.2%  έως 29,2% ως έδαφος που θα ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους (Το ψευδοκράτος σήμερα κατέχει το 37% των εδαφών).

Ωστόσο ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο τουρκοκυπριακός χάρτης δεν είναι ικανοποιητικός και για τον λόγο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε γραπτώς τις ενστάσεις του. Ο κ.Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε για το περιεχόμενο των χαρτών και ιδιαιτέρως αν στον Τουρκοκυπριακό χάρτη προβλέπεται η επιστροφή της Μόρφου.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός της κατάθεσης χαρτών για πρώτη φορά από το 1976 και σημείωσε ότι η συζήτηση για το εδαφικό θα συνεχιστεί.

Μετά την κατάθεση χαρτών άνοιξε ο δρόμος για την αυριανή διάσκεψη με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ.

Σε σχέση με ην ιδιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη (αν θα συμμετέχει ως Πρόεδρος και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς) ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή ως αύριο.


Νίκος Αναστασιάδης: Σταθμός στην ιστορία η κατάθεση των χαρτών

Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού χαρακτηρίζει την κατάθεση χαρτών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης, υπογραμμίζοντας πως "συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού".
Σε ανάρτησή του στο twitter o Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει: "Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού".


Το πρόγραμμα της διάσκεψης στο Παλάτι των Εθνών

Αύριο στις 12:15 θα ξεκινήσει στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο.
Σύμφωνα με σημείωμα του ΟΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη αύριο το πρωί.
Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών "με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος".
Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 14:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 19:00 .
Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15:45 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.
Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 10:15 το πρωί ώρα Γενεύης.



ΠΑΜΕ ΓΙΑ...ΜΑΡΤΙΟ

Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γ. Χουλιαράκη έβλεπαν στο Παρίσι τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε μια προσπάθεια να εκκινήσει η διαδικασία  της β΄αξιολόγησης -  πάγωσε μετά το επίδομα Τσίπρα στους συνταξιούχους - το Eurogroup διαμήνυε στην Αθήνα:« Μείνετε προσηλωμένοι στη συμφωνία και τους κανόνες».

Αυτό ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης λίγο πριν την αυριανή συνεδρίαση του  EwG που καλείται, μεταξύ άλλων, να εξετάσει πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σαπέν ότι έγινε μια λεπτομερής και ουσιαστική συζήτηση ττόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης.

Ανέφεραν μάλιστα ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Την Πέμπτη εξάλλου οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα δουν και τον επίτροπο οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.



Eurogroup: Μείνετε προσηλωμένοι στη συμφωνία και στους κανόνες



Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης που μίλησε στο ΜΝΙ σχολιάζοντας και τις επαφές Τσακαλώτου με Σαπέν και Μοσκοβισί ανέφερε   «Το μήνυμα στους Ελληνες θα είναι σαφές: μείνετε στο πλάνο και τους κανόνες»

Απαντώντας στο ίδιο πλαίσιο έλληνας αξιωματούχος τόνισε « Είμαστε δεσμευμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας. Οι πιστωτές πρέπει να κάνουν το ίδιο και να μην θέτουν διαρκώς μη ρεαλιστικά αιτήματα». Μια αναφορά στα έξτρα μέτρα 5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητά το ΔΝΤ για την περίοδο 2018-2020.

Οι παράλληλοι φόβοι σε Αθήνα, Βερολίνο και Ουάσιγκτον

Κάποιοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν ολοκλήρωση της αξιολόγηση πριν το Μάρτιο, ενώ στους πονοκεφάλους εντάσσονται και οι πολιτικοί υπολογισμοί.

Κάποιοι από τα λεγόμενα «γεράκια» (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία) πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίσως καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις γιατί προετοιμάζεται για εκλογές, παρότι κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν τέτοια σενάρια.

Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, ανησυχεί ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ίσως πιέζουν ώστε να φτάσουν την ελληνική κυβέρνηση στα όρια και να αναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου και κάποια επιπλέον μέτρα κάτω των 5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2018-20 ώστε να κλείσει η συμφωνία.

«Ελπίζουμε ότι με μια βελτιωμένη πρόταση στο τραπέζι το EwG θα ανακοινώσει την επιστροφή των Θεσμών», σημειώνει η πηγή.

Προσθέτει ωστόσο ότι η Αθήνα εκτιμά πως οι δανειστές δεν βιάζονται, καθώς δεν υπάρχει άμεσα μεγάλη πίεση στη ρευστότητα.

«Πρέπει να ακούσουμε τους Θεσμούς πριν πάρουμε κάποια απόφαση», σημειώνει ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπονοώντας ότι για κάποιους η επιστολή Τσακαλώτου ίσως να μην είναι επαρκής απόδειξη της ελληνικής δέσμευσης.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Η παρουσία του ΔΝΤ επιθυμητή και αποτελεσματική



Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών ανέφερε την Τετάρτη πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν προτιμότερη αλλά η ευρωζώνη μπορεί να προχωρήσει και χωρίς αυτό.

Το ταμείο έχει πει ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα μόνο εφ' όσον αυτό είναι το τελευταίο και υπό την
προϋπόθεση ότι περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.

"Ως Eurogroup και ως νομισματική ένωση, θα πρέπει να προχωρήσουμε έτσι και αλλιώς. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε σε κάθε περίπτωση", είπε.

"Εάν το ΔΝΤ πραγματικά επιμείνει σε άλλα θέματα από αυτά που εμείς θεωρούμε σημαντικά, εντός του Eurogroup, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι από κάθε άποψη πολύ επιθυμητή και αποτελεσματική".

 ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC


EΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εκλογική συμπόρευση ΚΙΔΗΣΟ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εντάσσεται όπως όλα δείχνουν το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα, η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ερμηνεύεται ως το βήμα για την επισημοποίηση αυτής της συμπόρευσης.

Η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης, στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι εντείνονται το τελευταίο διάστημα η προσπάθεια της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να ενώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς, ενόψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Παπανδρέου είχε αποφύγει να συμμετάσχει στον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει πλέον ωριμάσει μέσα του η ιδέα της συμμετοχής του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ταυτόχρονα, σε επικοινωνία με τη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται και ανεξάρτητοι βουλευτές, στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :