Random Posts

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Χιόνια και νέα μέτρα ... έρχονται

ΜΑΧΗ ΠΟΕΔΗΝ - ΠΟΛΑΚΗ


Ο αναπληρωτής Υγείας δεν «ακούει» τις κραυγές διαμαρτυρίας που βγάζουν πλέον εργαζόμενοι και ασθενείς αναζητώντας σεντόνι, μαξιλάρι, φάρμακο

Πόλεμο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που αναδεικνύει συστηματικά τους τελευταίους μήνες τα χρόνια ή μη προβλήματα στο ΕΣΥ έχει κηρύξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, βάζοντας στην εμπροσθοφυλακή της τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη και αξιοποιώντας στο έπακρο την ανοίκεια, προσβλητική και χαμηλού επιπέδου γλώσσα του μέσω των social media.

Οι «ακτινογραφίες» της ΠΟΕΔΗΝ στα δημόσια νοσοκομεία γίνονται με μεγάλη συχνότητα -γεγονός που μαρτυρά και μεγάλα προβλήματα- και αφορούν βασικούς τομείς της λειτουργίας του ΕΣΥ, από τις διακομιδές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέχρι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τις Εντατικές και τις δραματικές ελλείψεις υλικών.

Κατσαρίδες κάνουν... βόλτα σε θαλάμους ασθενών

Κι ενώ θα περίμενε κάποιος από τους αρμόδιους των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΣΥ να ασχοληθούν επί της ουσίας με όσα καταγράφει και καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων βρίσκονται αίφνης διαρκώς στο στόχαστρο των επικεφαλής της ηγεσίας της Αριστοτέλους, κατηγορούμενοι είτε για ψέματα είτε για προπαγάνδα, με τον κ. Πολάκη να έχει πάρει πάνω του αποκλειστικά το επικοινωνιακό σόου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάθε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ δίνει το… σήμα για την εμφάνιση στα social media του αναπληρωτή υπουργού  Υγείας με -δήθεν- καυστικές αναρτήσεις, επιθετικό περιεχόμενο και σκληρή γλώσσα, στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς και της στήριξης του συστήματος υγείας. Στις περισσότερες  καταγγελίες που έχει κάνει η ΠΟΕΔΗΝ για τον χώρο του ΕΣΥ και τις δυσλειτουργίες του, η απάντηση είναι πανομοιότυπη από πλευράς του κ. Πολάκη: εμπεριέχει τα «βοθροκάναλα» και τα «σάπια μέσα της διαπλοκής» (όταν αναφέρεται στον Τύπο) και σε «βούρκο αυτοεξευτελισμού» και «πάτο συνδικαλιστικό» (όταν μιλά για τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΕΣΥ και τις σημαντικές καταγραφές τους σε ελλείψεις και προβλήματα).

Ο κ. Πολάκης δεν «βλέπει» προβλήματα ούτε ελλείψεις, δεν «βλέπει» κενά στο ΕΣΥ, στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Δεν «ακούει» τις κραυγές διαμαρτυρίας που βγάζουν πλέον εργαζόμενοι και ασθενείς αναζητώντας σεντόνι, μαξιλάρι, φάρμακο. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πολάκης είχε κατηγορήσει τα κανάλια που «βγάζουν πολύωρα ρεπορτάζ ότι λείπει ένα σεντόνι από κάποια νοσοκομεία, που δεν λείπει πια, ή μια σύριγγα, που δεν λείπει πια...». Χθες, αντί απάντησης σε βίντεο που έδειχνε πως οι θάλαμοι «κυριαρχούνται» από κατσαρίδες, επέλεξε να κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ για «σκηνοθεσία» και να ειρωνευτεί τον όγκο των απεργιακών κινητοποιήσεων.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ EUROGROUP

Το καλό σενάριο θα ήταν να αρκεστούν οι Eυρωπαίοι δανειστές στον «κόφτη» μισθών και συντάξεων μετά το 2018 και ενδεχομένως σε κάποιους έκτακτους ή άλλους φόρους

Πάνω και από ένα μισθό ή σύνταξη κινδυνεύουν να χάσουν εκατομμύρια νοικοκυριά, αν η κυβέρνηση παραδοθεί στις ορέξεις των δανειστών για νέες περικοπές και αυξήσεις φόρων έως και 5 δισ. ευρώ. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις «εκπλήξεις» που κρύβει το «πακέτο συμφωνίας» που θα συζητήσουν σήμερα ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσία του «γνωστού και μη εξαιρετέου» Πoλ Τόμσεν στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Το καλό σενάριο, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, θα ήταν να αρκεστούν οι Eυρωπαίοι δανειστές στον «κόφτη» μισθών και συντάξεων μετά το 2018 και ενδεχομένως σε κάποιους έκτακτους ή άλλους φόρους (πχ στα ακίνητα ή στα αυτοκίνητα). Το σίγουρο είναι όμως πως ο Πoλ Τόμσεν και το ΔΝΤ θα αντιδράσουν ζητώντας περισσότερο «αίμα».

Παραπάνω μέτρα


Στο μεγάλο παζάρι για πλεονάσματα, συμμετοχή του ΔΝΤ και ελάφρυνση χρέους, μπαίνουν και τα μέτρα λιτότητας που θα καλύψουν την «τρύπα» των 4,5 δισ. που βλέπει το ΔΝΤ για το 2018 και μετά. Ωστόσο τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλύψουν την «τρύπα», αν το ΔΝΤ επιμείνει στις απόψεις του, θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα και ίσως ξεπερνάνε και τα 5 δισ. ευρώ, αφού θα ληφθούν υπόψην τόσο οι απώλειες στην εισπραξιμότητα των φόρων, όσο και στις συνέπειες της ύφεσης που θα προκαλέσουν για τα κρατικά έσοδα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι αν η ελληνική πλευρά δεχθεί «τελεσίγραφο», θα πρέπει να βάλει «χέρι» στο αφορολόγητο και στις συντάξεις που, ως γνωστόν έχουν στοχοποιηθεί από το ΔΝΤ, όχι μόνο τώρα αλλά από την αρχή της διαπραγμάτευσης.

Κινδυνεύουν 13ος μισθός και 12η σύνταξη


Τυχόν μείωση του αφορολογήτου, θα μπορούσε να αποδώσει στο Δημόσιο έως και 3 δισ. ευρώ το χρόνο, αν η έκπτωση φόρου μειωθεί στα 1.000 ευρώ (από 1.900 σήμερα). Αυτό σημαίνει όμως ότι το αφορολόγητο θα πέσει από τις 8.636 ευρώ στα 4.545 ευρώ, άρα θα φορολογηθούν ακόμα και οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ!

Εδώ και καιρό το ΔΝΤ ζητούσε μείωση αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, όπως ήταν το 2012 και πριν ανέλθει στις 9.545 ευρώ. Μείωση αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ σημαίνει πως άγαμοι ή έγγαμοι χωρίς παιδιά με μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ και ετήσιο 5.600 ευρώ, χάνουν 132 ευρώ το χρόνο με πρόσθετους φόρους. Με 617 ευρώ το μήνα (ή 8.636 το χρόνο) χάνουν 800 ευρώ από επιπλέον φόρους. Αν έχουν ένα παιδί και μισθό 450 ευρώ το μήνα ή 6.300 ευρώ το χρόνο, χάνουν 286 ευρώ, ενώ με 633 το μήνα ή 8.860 το χρόνο, χάνουν 850 ευρώ συνολικά -σχεδόν ενάμισι μισθό τον χρόνο δηλαδή.

Η ελληνική πλευρά αντιστάθηκε πέρυσι και το έριξε στις 8.636, αλλά τώρα εξετάζει να αντιπροτείνει σενάρια για μείωσή του στις 7.200 ευρώ -που είναι αμφίβολο όμως αν γίνονται αποδεκτά από τους δανειστές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς για κάθε 300 ευρώ μείωσης της έκπτωσης φόρου, από τα 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους άτεκνους, αποφέρει έσοδα 0,5% του ΑΕΠ στο Δημόσιο, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Ο συνδυασμός που «σκοτώνει»


Το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι εξαρτάται και από το πόσο θα κοπούν οι συντάξεις. Αν απομείνει «κενό» 1-1,5 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις φόρων, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν έτοιμες προτάσεις για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, με «ψαλίδισμα» ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Στην περίπτωση αυτή, οι απώλειες μπορεί και να ξεπερνούν το 20% των κύριων συντάξεων. Έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι μπορεί να χάσουν μία σύνταξη λόγω περικοπών και μισή ακόμα από τις αυξήσεις φόρων.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑ

Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές θα σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Ανεμοι από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από τα βόρεια. Παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά που τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Επιλέξτε την πόλη που θέλετε στην παρακάτω μετεωρολογική εφαρμογή, για να δείτε τον καιρό που θα κάνει εκεί τις επόμενες 4 ημέρες:


Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας, όπου πρόσκαιρα θα είναι πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -4 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος



Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία και στα ημιορεινά. Πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ευβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, όπου βαθμιαία θα ενταθούν και θα σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιόνια τη νύχτα στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το απόγευμα βροχή ή χιονόνερο στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Χιόνια αρχικά στα βόρεια ορεινά και σταδιακά σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά και το βράδυ σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανόν πρόσκαιρα και στην πόλη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 2 βαθμούς Κελσίου.



Πηγή: www.iefimerida.gr



ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Χωρίς πάτο αποδεικνύεται η απώλεια εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών που βαδίζουν μέρα μέρα στο δρόμο της απόλυτης φτωχοποίησης. Μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας της Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ από την οποία προκύπτει πως το 75% των ελληνικών νοικοκυριών διαβιώνει με πολύ χειρότερους όρους (ποσοτικούς και ποιοτικούς), η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιεί ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών εξανεμίζεται. Την ίδια στιγμή, μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας επισημαίνει πως από το 2008 μέχρι σήμερα, ο πλούτος των νοικοκυριών έχει υποχωρήσει κατά 37,5%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) μειώθηκε κατά 2,3% ή 600 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι διαμορφώθηκε σε 28,9 δισ. ευρώ από 29,5 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2015. Επίσης, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των ΜΚΙΕΝ, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -10,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με -2,2% το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Όσον αφορά την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών παρατηρείται αύξηση κατά 5,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 30,2 δισ. ευρώ σε 31,8 δισ. ευρώ.

ΤτΕ: Ο πλούτος των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 37,5% από το 2008 έως τις αρχές του 2016

Την τεράστια μείωση του πλούτου στα νοικοκυρά καταγράφει και μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Η οικονομική συμπεριφορά των νοικοκυριών στην Ελλάδα: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές», η οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά τον καθαρό χρηματοοικονομικό πλούτο των ελληνικών νοικοκυριών, ο οποίος από τις αρχές του 2008 μέχρι τις αρχές του 2016 υποχώρησε κατά 37,5%.

Κατά την επιδείνωση της κρίσης, παρατηρείται αποστροφή προς τον κίνδυνο και αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου των νοικοκυριών, με προτίμηση για τις πιο άμεσα ρευστοποιήσιμες μορφές χρηματοοικονομικού πλούτου, όπως οι καταθέσεις.

Ταυτόχρονα, το μερίδιο σε μετοχές, χρεόγραφα και αμοιβαία κεφάλαια μειώθηκε σημαντικά.

ΓΣΕΒΕΕ: Διαλύεται η μεσαία τάξη στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλούν τα στοιχεία έρευνας της Marc για τη ΓΣΕΒΕΕ που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα. Επτά στα δέκα νοικοκυριά είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται περισσσότερο το 2016 με το τρίτο μνημόνιο, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει την περιουσία του λόγω χρεών, φορολογίας και οικονομικής αδυναμίας να αντεπεξέλθει, ενώ πάνω από 37% των νοικοκυριών δηλώνει ότι διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα. Στην πιο δεινή θέση είναι τα νοικοκυριά με έναν τουλάχιστον άνεργο, όπου καταγράφεται ποσοστό άνω του 50%.


Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την άποψη ότι η οικονομική προσαρμογή στη χώρα μας ήταν πολύ οξύτερη και βίαιη για τη «μεσαία τάξη», εγείροντας ερωτηματικά για την αναγκαιότητα συνέχισης της ίδιας οικονομικής πολιτικής, που συνδυάζει μειωμένες δημόσιες δαπάνες και αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μόνο το 1,5% του πληθυσμού καταφέρνει να αποταμιεύσει. Σύμφωνα με στοιχεία της AMECO, η καθαρή αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα το 2015 μειώθηκε κατά 9,5 δις. Σε πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνεται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν απολέσει το 35,9% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων μετά την έναρξη της κρίσης.

 ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :