Random Posts

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Παγωνιά και στους ελεύθερους επαγγελματίες

ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ


Υπό το κράτος πανικού βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ που αμείβονται με μπλοκάκια και σπεύδουν κατά χιλιάδες να τα κλείσουν για να αποφύγουν την επιβάρυνση

Στη μέγγενη του νέων εξοντωτικών εισφορών θα πιαστούν από το τέλος του μήνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μπλοκάκια που... τόλμησαν να κερδίζουν πάνω από 25.000 ευρώ ετησίως και με ειλικρίνεια συνεπούς πολίτη τα δήλωσαν στην Εφορία.

Η αδυναμία του μηχανισμού να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη επιχειρηματικότητα έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία των ειλικρινών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα «γονατίσουν» για να στηριχτεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα «κεφαλικό φόρο» που οδηγεί στη δήμευση του εισοδήματός τους, καθώς το κράτος παρακρατεί για φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματός τους.

Πολλοί ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ που αμείβονται με μπλοκάκια βρίσκονται υπό το κράτος πανικού και σπεύδουν να τα κλείσουν (έχουν δικαίωμα έως τις 31/1/2017 αρκεί να έχουν διακόψει τη δραστηριότητα) για να αποφύγουν την επιβάρυνση. Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα του ΟΑΕΕ, το προηγούμενο έτος έκλεισαν τα μπλοκάκια τους 70.000 έως 80.000 ασφαλισμένοι, ενώ εκτιμάται ότι όταν γίνει ταμείο τον ερχόμενο μήνα οι ασφαλισμένοι που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους θα έχουν ξεπεράσει τις 100.000.

Οι περισσότεροι οδηγούνται στη «μαύρη» επιχειρηματικότητα, μεταβιβάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στα παιδιά τους, συστήνουν ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες ή μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Ακόμη, χιλιάδες αγρότες και κυρίως αγρότισσες έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από τον ΟΓΑ. Σε κάθε αγροτική οικογένεια θα παραμείνει το πολύ ένας ασφαλισμένος με ασφαλιστική κάλυψη και περίθαλψη. Ειδικοί στην ασφάλιση εκτιμούν ότι οι οφειλέτες (τουλάχιστον 350.000 στον ΟΑΕΕ) που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών θα πολλαπλασιαστούν, με αποτέλεσμα τα έσοδα του ΕΦΚΑ από το νέο σύστημα να μειωθούν αντί να αυξηθούν. Η διευκρίνιση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου ότι το σύστημα θα κάνει δεκτή και πληρωμή «έναντι» της συνολικής οφειλής από εισφορές αποδεικνύει ότι το υπουργείο παραδέχεται ότι η επιβάρυνση είναι υπέρμετρη για την αντοχή των επαγγελματιών, ενώ ταυτόχρονα ανησυχεί για εκτόξευση των οφειλών, που ήδη έχουν αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ στο σύνολο των Ταμείων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι και πάνω από δύο εργοδότες, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι παράλληλα μέλη ή μέτοχοι κάθε μορφής εταιρειών θα υποστούν την πιο βάναυση μεταχείριση.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με δύο δραστηριότητες που δηλώνει καθαρό φορολογητέο εισόδημα 30.000 από τη μία και 45.000 από την άλλη (άθροισμα 75.000 ευρώ) το 2016 πλήρωνε 4.024 ευρώ ετησίως στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ. Φέτος θα πληρώσει 18.953,9 ευρώ, δηλαδή τετραπλάσιο χαράτσι (+ 370 %). Η πρόσφατη εγκύκλιος προβλέπει «κόφτη» στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης. Δηλαδή θα αθροίζεται το συνολικό εισόδημα για να εφαρμοστεί το πλαφόν μηνιαίου ασφαλιστέου εισοδήματος (στα 586 ευρώ το κατώτατο και στα 5.860 ευρώ το ανώτατο).  «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις υπέρμετρες εισφορές που επιβάλλει το κράτος, αλλά δεν έχουν και το κίνητρο για ασφάλιση», σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος. Η καταβολή «έναντι» εξάλλου θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στην κοινωνική ασφάλιση, η οποία ήδη βρίσκεται σε τέλμα λόγω της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ενα ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών που πνίγεται από τις επιβαρύνσεις δεν έχει άλλη λύση από το να κλείσει τα βιβλία και να μείνει έξω από το σύστημα, στη «μαύρη» οικονομία, μέχρι να αλλάξει η κατάσταση.


Σε πανικό βρίσκονται οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι είτε έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με έως δύο εργοδότες, είτε είναι μισθωτοί και παράλληλα αμείβονται με μπλοκάκι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας η εγκύκλιος προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας με μηνιαία υποχρέωση αναγγελίας αλλά και ελέγχου των συμβάσεων προκειμένου να αποδεικνύονται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο νόμος προβλέπει για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών τον επιμερισμό των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ειδικό σε θέματα ασφάλισης, Δημήτρη Μπούρλο, με την υποχρεωτική αναγγελία των συμβάσεων «το πρόβλημα περιορίζεται αλλά δεν λύνεται. Κι αυτό γιατί εντός του ίδιου οικονομικού έτους, τον έναν μήνα ο απασχολούμενος μπορεί να αμείβεται με μπλοκάκι ως μισθωτός και τον επόμενο μήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας». Το ερώτημα που ταλανίζει εργαζόμενους με μπλοκάκι και λογιστές είναι «ποιος θα υποχρεώνει τον εργοδότη και με ποιον τρόπο να πληρώνει την εισφορά που του αναλογεί».
Ατυχοι οι διπλοαπασχολούμενοι


Διπλό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά οι διπλοαπασχολούμενοι μισθωτοί (ασφαλισμένοι μετά το 1993) που αμείβονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν εκτός από την ασφάλισή τους ως μισθωτοί 6,67% και εισφορές 20% για τη δεύτερη ασφάλιση. Πρόκειται για χιλιάδες δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, λογιστές, δημοσιογράφους και άλλους επιτηδευματίες. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι «αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι, δεν θα πληρώνει τίποτα». Η συγκεκριμένη περίπτωση προβλέπεται στην εγκύκλιο, αλλά ωφελεί λίγους.


Ειδικότερα, σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για τη συμπλήρωση του ανώτατου πλαφόν εισοδήματος (μηνιαία 5.860 ευρώ). Σε περίπτωση δύο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα. Αντίστοιχα, μισθωτός που δραστηριοποιείται και ως ελευθεροεπαγγελματίας θα απαλλάσσεται από το κατώτατο πλαφόν για το ελεύθερο επάγγελμα αρκεί να καλύπτονται τα 586 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, αν εισπράττει μισθό 1.500 ευρώ και από το ελεύθερο επάγγελμα 300 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές 6,67% ως μισθωτός και 26,95% επί των 300 ευρώ και όχι επί του κατώτατου πλαφόν των 586 ευρώ. Ετσι, αν για ένα-δύο μήνες δεν κόψει απόδειξη στο μπλοκάκι, δεν θα πληρώνει διπλή εισφορά.

Υψηλές εισφορές - μικρές συντάξεις


Οι διπλοασφαλισμένοι, παλαιοί ασφαλισμένοι (πριν την 1/1/1993) γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και στο ΕΤΑΑ θα ευνοηθούν καθώς από 1/1/2017 θα πληρώνουν μία εισφορά στον ΕΦΚΑ, αλλά ταυτόχρονα θα χάσουν -όσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31/12/2016-  τη δεύτερη σύνταξη. Αντί για σύνταξη θα λάβουν προσαύξηση επί της ανταποδοτικής τους σύνταξης (για κάθε έτος επιπλέον εισφορών ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς).
Ο νόμος Κατρούγκαλου τους δίνει το δικαίωμα να συνεχίσουν να ασφαλίζονται προαιρετικά πληρώνοντας τριπλάσια εισφορά προκειμένου να λάβουν και τη δεύτερη σύνταξη. Για παράδειγμα, μηχανικός πλήρωνε 6,67% επί του μισθού του 2011 ως μισθωτός του Δημοσίου και 6,67% επί ασφαλιστικών κλάσεων στο ΤΣΜΕΔΕ. Από 1/1/2017 καταβάλλει υποχρεωτικά μία εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ ύψους 6,67% επί των σημερινών αποδοχών του και 20% επί του εισοδήματός του αν συνεχίσει να ασφαλίζεται προαιρετικά. Το επιπλέον χαράτσι όμως θεωρείται ασύμφορο από τους ειδικούς της ασφάλισης, καθώς η σύνταξη που προσδοκούν δεν θα αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν. Θα λάβουν μόνο το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης χωρίς την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, καθώς στην πολλαπλή ασφάλιση θα χορηγείται πλέον μία εθνική σύνταξη. Δηλαδή θα χάσουν 25%-30% σε σχέση με τη σύνταξη που θα λάμβαναν με το παλιό σύστημα.

Βροχή χαρατσιών


Το «ραβασάκι» με τις νέες εισφορές θα αποσταλεί σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες εντός του Ιανουαρίου, με την προθεσμία πληρωμής να λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι νέες οφειλές θα πνίξουν τους υπόχρεους που δεν έχουν ακόμη καταβάλει τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς. Υπενθυμίζουμε ότι οι δικηγόροι, για παράδειγμα, θα καταβάλουν το 2017 τις εισφορές του 2016, μηχανικοί και αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν και τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στην καλύτερη περίπτωση το τελευταίο δίμηνο του 2016. Δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου 2017 επαγγελματίες και αγρότες θα πνιγούν από τα συσσωρευμένα χαράτσια, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν π.χ. 2.500 ευρώ για την εισφορά του 2016 και 200 ευρώ για την τρέχουσα τον μήνα. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεσμεύτηκε ότι «δεν θα κινηθεί κανένας διωκτικός μηχανισμός» για τους οφειλέτες του 2016, ενώ επεξεργάζεται σχέδιο ρύθμισης σε 12 δόσεις ακόμα και αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οι οφειλές. Προβλέποντας το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, το ΕΤΑΑ ζήτησε εκ νέου παράταση για τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών β’ εξαμήνου 2016 ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να μην εκπέσουν των ρυθμίσεων οι πληττόμενοι ασφαλισμένοι του Ταμείου. Επιπλέον επαναφέρει το αίτημα να ληφθούν μέτρα ανακούφισης για το πάγωμα των οφειλών μέχρι τέλους του 2016, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας εφόσον εξυπηρετούνται οι νέες τρέχουσες εισφορές.

Προπληρωμή ασφαλιστικού χαρατσιού


Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί, όταν ανοίξει το σύστημα του ΕΦΚΑ, με τους κωδικούς Taxis να διαπιστώνει το ύψος των εισφορών που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα, με βάση για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες του 2017 το εισόδημα του 2015, καθώς είναι το μόνο διαθέσιμο που έχει βεβαιωθεί. Το δεύτερο εξάμηνο, όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016, θα γίνεται συμψηφισμός. Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία, όμως, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η διετής απόσταση δεν εξασφαλίζει ότι τα εισοδήματα του 2015 επαναλήφθηκαν το 2016. Είναι σύνηθες φαινόμενο ένας ελεύθερος επαγγελματίας να είχε δηλώσει μεγάλο εισόδημα το 2015, αλλά το 2016 ο τζίρος του να έχει δραματική συρρίκνωση. «Φοβάμαι ότι κανείς δεν θα κόβει τίποτα, ούτε απόδειξη, ούτε μπλοκάκι, για να αποφύγει την επιβάρυνση», επισημαίνει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης. «Το σύστημα τιμωρεί τον επιτυχημένο επιχειρηματία που έβγαλε περισσότερα κέρδη και τα δήλωσε γιατί δεν έχει τον μηχανισμό να πιάσει την εισφοροδιαφυγή».

Επιβαρύνσεις και ωφέλειες


Η επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες αρχίζει να γίνεται αισθητή για εισοδήματα από 19.000 ευρώ και πάνω. Για παράδειγμα, έμπορος στην 9η ασφαλιστική κλάση πληρώνει σήμερα 5.788 ευρώ. Με καθαρό εισόδημα 70.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 18.900 ευρώ (+225%). Αν συνυπολογιστούν και οι φόροι, η επιβάρυνση θα φτάσει το 54%. Πάντως το 75%-80% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οπότε θα βγει ωφελημένο από το νέο σύστημα. «Κανείς δεν θα βγει ωφελημένος όταν το ασφαλιστικό σύστημα στερείται πόρους», σχολιάζει ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, και συνεχίζει: «Οταν η επιβάρυνση από φόρους και εισφορές φτάνει στο 75% του καθαρού του εισοδήματος, ο επαγγελματίας θα διακόψει τη δραστηριότητά του. Φοβάμαι ότι γρήγορα τα έσοδα θα καταποντιστούν και ο ΕΦΚΑ δεν θα είναι βιώσιμος».


Πριν και μετά


■ Ελεύθερος επαγγελματίας με δύο δραστηριότητες που δηλώνει καθαρό φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ από τη μία και 45.000 ευρώ από την άλλη (άθροισμα 75.000 ευρώ) το 2016 πλήρωνε 4.024 ευρώ ετησίως στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ. Φέτος θα πληρώσει 18.953,9 ευρώ, δηλαδή τετραπλάσιο χαράτσι.
■ Διπλό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες διπλοαπασχολούμενοι μισθωτοί δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, λογιστές, δημοσιογράφοι κ.ά. (ασφαλισμένοι μετά το 1993) που αμείβονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΟΑΕΕ.
■ Για τις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας προβλέπεται η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας με μηνιαία υποχρέωση αναγγελίας και ελέγχου των συμβάσεων, προκειμένου να αποδεικνύονται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Η ΧΩΡΑ


Στον πάγο ολόκληρη η χώρα από την βόρεια Ελλάδα έως τα νησιά και την Κρήτη με μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις παρά την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού.

Σε κλοιό ψύχους η Εύβοια

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στην κεντρική και νότια Εύβοια.

Η περιοχή της Καρύστου αλλά και η περιοχή της Κύμης δοκιμάζονται ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο, καθώς άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, οι συγκοινωνίες απουσιάζουν και η πρόσβαση είναι σχεδόν εφιαλτική. Αρκετοί οικισμοί παραμένουν ακόμη χωρίς ρεύμα παρά τις προσπάθειες που συνεχίζει να κάνει από τα ξημερώματα η ΔΕΗ προκειμένου να αποκαταστήσει τις βλάβες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για να απομακρύνουν εγκλωβισμένους ανθρώπους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Παρασκευή δεν έχει σταματήσει η κακοκαιρία στην περιοχή της Κύμης με το παγωμένο χιόνι να ξεπερνά τα 2 μέτρα. Το πρωί μετακινήθηκαν μηχανήματα του στρατού για να βοηθήσουν στις παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά το κεντρικό οδικό δίκτυο δόθηκε μια μάχη και οι δρόμοι παραμένουν ανοικτοί ενώ αντίθετα στο επαρχιακό δίκτυο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην περιοχή από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Με την απόφασή του αυτήν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ενεργοποιεί τη συνεργασία με τον στρατό που διαθέτει μηχανήματα έτσι ώστε να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις, κυρίως στη διάνοιξη των δρόμων.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αλωνάρη- Οκτανιά.

Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Φθιώτιδα: Πολικές θερμοκρασίες

Ακόμη και - 13 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το θερμόμετρο σε ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας από χθες το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας η περιορισμένης έκτασης χιονόπτωση λίγο μετά τα μεσάνυχτα μαζί με τις πολικές θερμοκρασίες που έφτασαν στους - 6 βαθμούς Κελσίου δημιούργησαν από το πρωί συνθήκες κατάψυξης.


Παρά το γεγονός ότι από το μεσημέρι και μετά βγήκε ήλιος οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν πολύ κάτω από το μηδέν. Όλη την προηγούμενη νύχτα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνοντας αλάτι προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ σχεδόν σε όλους τους δρόμους είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων.

Από το πρωί η συγκοινωνία διεξάγεται ομαλά ενώ σε διάφορα κρίσιμα σημεία στο εθνικό δίκτυο τα εκχιονιστικά μηχανήματα συνεχίζουν να ρίχνουν αλάτι για να μην εντοπίσουν προβλήματα οι οδηγοί κατά τη διέλευση τους. Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο τμήμα που διέρχεται μέσα από το νομό Φθιώτιδας δεν υπήρξαν προβλήματα παρά το γεγονός ότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρισκόταν σε ‘κόκκινο συναγερμό’.

Στη Φωκίδα οι πολικές θερμοκρασίες έχουν περιορίσει ασφυκτικά τις μετακινήσεις των πολιτών ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως προβλήματα λόγω παγετού αντιμετωπίζουν κυρίως οι ορεινές περιοχές. Παρόμοιες είναι οι συνθήκες και στο Καρπενήσι καθώς ακόμη και μέσα στην πόλη του Καρπενησίου αντιμετωπίζονται προβλήματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα, μετά από απόφαση που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Ευθύμιος Καραΐσκος, κατόπιν εισηγήσεων των υπηρεσιακών παραγόντων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία στη Λάρισα

Ακινητοποιημένη παρέμεινε τα ξημερώματα της Κυριακής μια αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στη Λάρισα, η οποία και εκτελούσε δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Η αμαξοστοιχία επρόκειτο να αποχωρήσει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας στις 4 τα ξημερώματα, όμως λόγω του παγετού παρέμεινε ακινητοποιημένη για τουλάχιστον έξι ώρες.

Αποκλεισμένοι από την Παρασκευή στο Πλωμάρι Λέσβου

Επιχείρηση διάσωσης οκτώ εκδρομέων που διέμεναν από την περασμένη Παρασκευή σε ξενώνα στην περιοχή Μηλιές στα ορεινά της επαρχίας Πλωμαρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεσημέρι της Κυριακής.

Δύο ζευγάρια με τα παιδιά τους ανέβηκαν στον ορεινό ξενώνα την Παρασκευή παρά τις προβλέψεις για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας. Τελικά όταν αποδείχθηκε ότι είχαν εγκλωβιστεί, ενώ δεν είχαν και νερό μια και αυτό είχε παγώσει, κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία δεν μπορούσε όμως να ανταποκριθεί άμεσα.

Στη συνέχεια κάλεσαν τον δήμο Λέσβου. Συνεργείο του δήμου με μηχανήματα, με τον αντιδήμαρχο Γέρας Νίκο Ψωμά, τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Μεσαγρού Γιάννη Παντελή, τον πρόεδρο του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπη Σινάνη και εργαζομένους του δήμου, ανέβηκαν στο βουνό από την πλευρά της Γέρας, ενώ βαρύ μηχάνημα της περιφέρειας βορείου Αιγαίου με αλυσίδες έσπασε τον πάγο προκειμένου στη συνέχεια οι οκτώ εγκλωβισμένοι να οδηγηθούν με ασφάλεια στον Παπάδο της Γέρας.

Χιονίζει ακόμη και στα πεδινά της Κρήτης

Συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά στην Ανατολική Κρήτη καθώς και τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο όπου η κίνηση σε πολλά σημεία έχει διακοπή εντελώς ενώ σε άλλα γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.


Τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία των Δήμων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία όπως των Δήμων Βιάννου, Μαλεβυζίου, Χερσονήσου, Αρχανών- Αστερουσίων, Ηρακλείου και Μινώα Πεδιάδας.

Στο μεταξύ η χιονόπτωση συνεχίζεται στα περισσότερα ορεινά, ημιορεινά αλλά και πεδινά σημεία των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου καθώς τα χιόνια έφθασαν μέχρι και τις Βόρειες παραλίες, το λιμάνι και το Ενετικό φρούριο του Κούλε.

Επίσης λόγω της κακοκαιρίας υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές των δύο Νομών με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να σπεύδουν για την αποκατάσταση τους. Ακόμη το ΕΚΑΒ αλλά και η Πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις για διάφορα περιστατικά Χαρακτηριστική η μεταφορά γυναίκας εγκύου από περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που ένιωσε αδιαθεσία και λόγω της χιονόπτωσης στο οδικό δίκτυο, ήταν αδύνατο να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο της οικογένειας. Έτσι ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο με τη βοήθεια εκχιονιστικού μηχανήματος κατάφερε να προσεγγίσει στην περιοχή και να παραλάβει την έγκυο γυναίκα και να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ως εξής στις περιοχές του Ηρακλείου:

-Κερά - Δήμος Χερσονήσου

-Αρχάνες - Δήμος Αρχανών Αστερουσίων

-Αγία Βαρβάρα - Δήμος Γόρτυνας

-'Αγιος Μύρωνας - Δήμος Ηρακλείου

-Περιοχή Αρκαλοχωρίου - Δήμος Μινώα Πεδιάδος

-Περιοχή Βιάννου -Δήμος Βιάννου

Επίσης στο Ν. Λασιθίου η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ως εξής:

-Δήμος Ιεράπετρας - στην Επαρχιακή Οδό Ιεράπετρας Καλαμαύκας από την Τοπική Κοινότητα Μάλλων

-Δήμος Ιεράπετρας και Σητεία Λασιθίου - από το 25ο χιλ έως το 35ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αγίου Νικολάου - Σητείας

-Δήμος Αγίου Νικολάου - στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου Κρουστά από τη Δημοτική Ενότητα Κριτσάς.

-Δήμος Αγίου Νικολάου - από το 175ο χλμ έως το 190ο χλμ στην Εθνική Οδό Χανίων - Αγίου Νικολάου

-Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου - η κίνηση των οχημάτων από 'Αγιο Νικόλαο προς Οροπέδιο έχει διακοπεί και εντός του Οροπεδίου γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες

Στο λοιπό εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά και με μεγάλη προσοχή.

Χιόνια ως την παραλία του Ρεθύμνου

Βαρύς ο χιονιάς στο Ρέθυμνο με το χιόνι να έχει καλύψει από την κορφή του Ψηλορείτη, των Ρεθεμνιώτικων μαδάρων έως και την παραλία του Ρεθύμνου με υψηλό κίνδυνο για ατυχήματα από την ολισθηρότητα των δρόμων τόσο λόγω του χιονιού, όσο και των παγίδων σε σημεία με παγετό.

Σε γενικές γραμμές προβλήματα δεν υπάρχουν δεδομένου ότι τόσο συνεργεία των δήμων όσο και η ΕΛΑΣ έχουν αναλάβει να συντονίζουν την κίνηση σε δύσκολα σημεία του οδικού δικτύου αλλά και προτρέπουν οδηγούς και πεζούς να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και φύλαξης. Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ το συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, τα μόνα μικροπροβλήματα που δημιουργήθηκαν αφορούσαν καθαρά μέσα στην πόλη και είχαν να κάνουν με απεγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες, κοπή ορισμένων δέντρων που είχαν σπάσει και εμπόδιζαν την κίνηση και τη μεταφορά κάποιων ατόμων που ζήτησαν τη συνδρομή της Υπηρεσίας.

Σοβαρά προβλήματα και στα Χανιά

Σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων έχει προκαλέσει το κύμα του χιονιά που πλήττει και την περιοχή της Κρήτης. Στα Χανιά η κυκλοφορία των οχημάτων,έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου όπου επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα.


Πρόκειται για τις περιοχές: Θέση «Φώκιες» προς Ομαλό,Πέτρα Σελί, Θέρισσο-Ζούρβα-Μεσκλά, Κράπη-Ασκύφου-Ιμπρος- Ανώπολη-Καλλικράτης και Δρομόνερο-Φλώρια.

Στον δρόμο προς τη δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου και στο ύψος προς Προφήτη Ηλία στην πόλη των Χανίων ακινητοποιήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα και χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Τροχαίας.

Χωρίς θέρμανση για σχεδόν 24 ώρες η Πτολεμαϊδα

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στην 3η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς και μετά την επανεκκίνησή της, εντάσσεται σταδιακά στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας προσφέροντας παράλληλα το απαραίτητο φορτίο για τη θέρμανση της πόλης.

Η βλάβη στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς θέρμανση ολόκληρη η πόλη της Πτολεμαΐδας. Οι μονάδες 3 και 4 του ατμοηλεκτρικού σταθμού που τροφοδοτούν με θερμό ατμό την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας τέθηκαν εκτός λειτουργίας κατά την διάρκεια της νύκτας. Ο ολικός παγετός κατά την διάρκεια της νύκτας όπου το θερμόμετρο σκάλωσε στους -17 βαθμούς κελσίου επηρέασε την λειτουργία δύο διακοπτών μεσαίας και υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο στον υποσταθμό του ΑΗΣ και που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου των 150.000 και 400.000 volt .

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί αρχικά εκτός λειτουργίας η 3η μονάδα και στη συνέχεια η βλάβη αυτή να συμπαρασύρει και την λειτουργία της 4ης. Δεκατέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά αυτή την ώρα έχουν μείνει χωρίς θέρμανση με τις θερμοκρασίες στην πόλη να αγγίζουν το πρωί τους -12 βαθμούς κελσίου. Οι δύο μονάδες της ΔΕΗ έδιναν 100 θερμικά Mw για την θέρμανση της πόλης ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας Γιώργος Κάλφας στο ΑΠΕ ΜΠΕ «αυτή την στιγμή προσπαθούμε να κρατήσουμε τα 50.000 χλμ του δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης σε χλιαρό επίπεδο για να μην πάθουμε ζημιά λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών βάζοντας σε λειτουργία το λέβητα πετρελαίου ισχύος 25 θερμικών Mw και χρησιμοποιώντας τις δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας που διαθέτουμε. Αυτή την ώρα τεχνικοί της ΔΕΗ εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες τόσο στον εξωτερικό χώρο του υποσταθμού που ρυθμίζει τα δίκτυα υπερυψηλής τάσης όσο και εντός του εργοστασίου για την αποκατάσταση του προβλήματος.  Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΑΗΣ Καρδιάς Βασίλη Τσίγκα αναμένεται «μέχρι το μεσημέρι να έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στην 3η μονάδα και να τεθεί σε λειτουργία ενώ είναι άγνωστο ακόμη για το τι θα συμβεί με την αποκατάσταση της βλάβης στην 4η μονάδα».

Όπως δηλώνουν οι τεχνικοί της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας η επαναλειτουργία της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς θα αποκαταστήσει κατά ένα μέρος την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Χωρίς νερό η Θεσασαλονίκη

Χωρίς νερό παραμένουν για δεύτερη ημέρα νοικοκυριά και καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών πάγωσαν οι σωλήνες ύδρευσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έσπασαν τα υδρόμετρα.

Με ανακοίνωση της η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) συνιστά στους καταναλωτές που δεν έχουν νερό λόγω του παγετού να ρίχνουν σταδιακά χλιαρό (όχι ζεστό) νερό αριστερά και δεξιά του υδρομέτρου (όχι επάνω του).


Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, εφόσον δε αποκατασταθεί η υδροδότηση, συνιστάται προσεκτικό στέγνωμα με πανί των σωληνώσεων, ώστε να μη μείνουν νερά, και προστασία τους με κάποιο μονωτικό υλικό (μάλλινο ύφασμα, υαλοβάμβακα κ.λπ.), για να μην ξαναπαγώσουν.

Εμειναν όλη τη νύχτα εγκλωβισμένοι στην Πατρών-Κορίνθου

Γολγοθά έζησαν το Σάββατο οι οδηγοί στην Πατρών-Κορίνθου που έμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους. Ολονύκτιες ήταν οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού οχημάτων που βρίσκονταν επί δέκα και πλέον ώρες ακινητοποιημένα στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων. Οι οδηγοί που ήταν εγκλωβισμένοι από το απόγευμα του Σαββάτου απεγκλωβίστηκαν μετά από ολονύχτια επιχείρηση.

Λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, που είχε κλείσει από το απόγευμα του Σαββάτου λόγω χιονοπτώσεων και εκτροπής βαρέων οχημάτων, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί για ώρες, μεγάλος αριθμός οδηγών αυτοκινήτων και επιβατών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ωστόσο σε σημεία της εθνικής οδού βρίσκονται, εκχιονιστικά μηχανήματα, περιπολικά της τροχαίας και πυροσβεστικά οχήματα, για να επέμβουν σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Αντίθετα, προβλήματα καταγράφονται στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, αφού από το ύψος της Ακράτας έως και το Αίγιο, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Θα απαγορευθεί από τις 3:00 μετά το μεσημέρι η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε τμήματα της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών και της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών, στα όρια του νομού Αχαΐας, για λόγους ασφαλείας, εξ αιτίας της κακοκαιρίας.


 Πολικές θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα

Πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν και την Κυριακή  σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο στη Φλώρινα να δείχνει τους -19 βαθμούς Κελσίου και στο Νευροκόπι της Δράμας τους -16. Στην Καστοριά ο υδράργυρος έπεσε στους -13, στην Κοζάνη στους -12, στις Σέρρες στους -11 και στην Αλεξανδρούπολη στους -10. Στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία νωρίς το πρωί ήταν στους -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία επικρατεί ολικός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και τα επόμενα 24ωρα θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Μια ελάχιστη βελτίωση και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Στην Ημαθία, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες απαιτούνται στην Εγνατία Οδό από Βέροια προς Κοζάνη από το 235ο έως και το 227ο χιλιόμετρο (κόμβος Πολυμύλου) και από Κοζάνη προς Βέροια από το 227ο έως το 240ο χιλιόμετρο.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Αλεξάνδρειας), αλλά και για τους οδηγούς που θυα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται και μέσα στην πόλη της Νάουσας.

Στην Πέλλα, προβλήματα παρατηρούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.

Στην Πιερία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας, από το 15ο έως το 44ο χιλιόμετρο, αλλά και για το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.

Στη Χαλκιδική, προβλήματα σημειώνονται στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Αρναίας – Στανου, Παλιοχωρίου – Μ.Παναγιάς, Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη, Πολυγύρου – Γερακινής, Ν.Μουδανιών – Παλιουρίου, καθώς επίσης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 65ο έως το 95ο χιλιόμετρο.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων οι αλυσίδες είναι απαραίτητες εντός των οικισμών Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Ορους.

Στις Σέρρες, χρειάζονται αλυσίδες προς το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά και στις επαρχιακές οδούς Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι), Σερρών – Βροντούς και στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση Κορμίστας προς την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.

H πρόγνωση της ΕΜΥ

Τη Δευτέρα,αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες που θα συνοδεύονται από τοπικές χιονοπτώσεις ή βροχοπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα: έως το μεσημέρι αναμένονται χιονοπτώσεις με τοπικές, ασθενείς χιονοπτώσεις στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τα ορεινά της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου, ενώ τοπικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται στις ημιορεινές και πεδινές περιοχές των νησιών του Αιγαίου.

Στη συνέχεια οι ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά. Τέλος, αργά το βράδυ αναμένεται ενίσχυση των φαινομένων στην Κρήτη, όπου και θα σημειωθούν όμβροι. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά, στα ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, και στα νησιωτικά ορεινά, ενώ μερικός παγετός θα σημειωθεί στα πεδινά της Ηπείρου, της υπόλοιπης Στερεάς, της Πελοποννήσου, και των νησιωτικών περιοχών, με εξαίρεση τα πεδινά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, όπου η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από 0 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από -13 έως -2 βαθμούς, στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά από -7 έως -1, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από -6 έως 4, στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο από -4 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από -2 έως 4, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 1 έως 10 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, σταδιακά όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, σταδιακά όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση μετά το μεσημέρι. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, καθώς και στις βόρειες πεδινές περιοχές. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να είναι οριακά πάνω από το μηδέν κατά τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από -3 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με μικρή πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση κυρίως στα ανατολικά του νομού. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στο σύνολο του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -8 έως -4 βαθμούς.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ TOC


ENHMEΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ


Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξάλλου, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης, «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή - Όλο το πρόγραμμα των συναντήσεων

Ημέρα ενημέρωσης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από τον πρωθυπουργό είναι η Δευτέρα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει διακομματική συνεννόηση στο εθνικό θέμα του Κυπριακού, καθώς εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.

Στις διαδοχικές, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχές, όπως και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες: την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στη Γενεύη, την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, καθώς και τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη (την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς).

Νέο δεδομένο, η διαφαινόμενη, με βάση τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, απουσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης και η εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Μια στάση που, κατά την ελληνική κυβέρνηση, «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα» και επιπλέον «δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, ορθή», όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».

Αντιθέτως, η Αθήνα εργάζεται για την επίτευξη λύσης με τα πάγια χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις (δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξάλλου, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης, «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας», σημείωνε κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά (στις 12.00 το μεσημέρι), με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2 μ.μ.), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7.30 μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8.30 μ.μ.).


ΠΗΓΗ THE TOC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :