Random Posts

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΠΑΛΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Κίνδυνος να τραβήξει η διαπραγμάτευση για καιρό, υπονομεύοντας όλους τους στόχους για το 2017 - Ο Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο στην πολιτική διαβούλευση με τους ευρωπαίους ηγέτες

Συγκρατημένη και πολύ προσεκτική στάση προσπαθεί να τηρήσει η κυβέρνηση, δύο μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και την επίσημη συμφωνία για τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για άγνωστο διάστημα μετά το 2018.

Οι αρχικοί πανηγυρισμοί για τις αποφάσεις σχετικά με το χρέος δίνουν τη θέση τους σε πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις εντός της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί πλέον να ρίξει τους τόνους και να προετοιμαστεί για το δύσκολο νέο γύρο διαπραγματεύσεων.Έτσι κι αλλιώς γίνεται φανερό ότι όσο σημαντική κι αν θεωρείται σε βάθος χρέους η ελάφρυνση που δόθηκε προχθες, τόσο αδιάφορη είναι για τα άμεσα δημοσιονομικά θέματα που απασχολούν το ελληνικό ζήτημα.

Παρά τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί από την κυβέρνηση, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε στις 5 Δεκεμβρίου και μέρα με την ημέρα διαφαίνεται ότι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της διαδικασίας αυτής μπορεί να τραβήξει στο χρόνο. Πρόκειται για μία εξέλιξη την οποία απεύχεται το Μαξίμου, αφού παρατείνει και επιτείνει την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας και εάν αποδειχθεί πολύμηνη θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τους βασικούς στόχους για το 2017 (ποσοτική χαλάρωση, ανάπτυξη, οικονομική και επενδυτική σταθερότητα κλπ).

Η εμπλοκή του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση και η ενίσχυση του σεναρίου να μετάσχει κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα στο εξής, καθιστά εξ αντικειμένου δύσκολη την επίτευξη μίας συμφωνίας, χωρίς επώδυνο κόστος από την πλευρά της Ελλάδας, δηλαδή χωρίς νέα μέτρα, αλλά και μεγάλες υποχωρήσεις σε θέματα, όπως τα εργασιακά.

Είναι σχεδόν δεδομένο ότι το Βερολίνο δεν κάνει πλέον πίσω σε κανένα από τα κρίσιμα θέματα: ούτε για τον προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους – αυτά θα εξεταστούν ξεκαθαρίζει το 2018 με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος -, ούτε για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κατά τα φαινόμενα θα υποχωρήσει μόνο στην απαίτησή του για δεκαετή υποχρέωση της Ελλάδας να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% - πρόκειται άλλωστε για μία απαίτηση πέρα από κάθε οικονομική και πολιτική λογική και μάλλον τέθηκε ως διαπραγματευτική πίεση στην Αθήνα.

Το Βερολίνο βεβαίως έχει και την επιδίωξη ή ανάγκη να συμμετάσχει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως ξεκινά από τη θέση ότι πρέπει να δοθεί ουσιαστική ελάφρυνση χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 κιόλας. Μία θέση που απορρίπτει το Βερολίνο φυσικά, μετ’ επιτάσεως αφήνοντας το ΔΝΤ να πάει από μόνο του στο εναλλακτικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους – αναγκαία συνθήκη για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα – που δεν είναι άλλο από τη λήψη επώδυνων μέτρων, όπως η νέα μεγάλη μείωση των κύριων συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου και άλλα ανάλογα.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτή η σύγκρουση απόψεων ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ θα οδηγήσει, είτε στην υποχώρηση της γερμανικής πλευράς σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, είτε στη μη συμμετοχή τελικά του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι που θα «διευκολύνει» τους ευρωπαίους εταίρους να χαλαρώσουν την πίεση προς την Αθήνα.

Ωστόσο πρόκειται για μία ελπίδα περισσότερο και όχι για ένα θέμα στο οποίο η ελληνική πλευρά μπορεί να έχει αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο. Η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup μπορεί να ανέδειξε τη διαφωνία Γερμανίας – ΔΝΤ, όμως ενέπλεξε περισσότερο το Ταμείο στην όλη υπόθεση, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε έναν τελικό συμβιβασμό ανάμεσα στους «ελέφαντες», που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Β. Σόιμπλε – όπως αποκάλυψε ο τελευταίος – σε βάρος όμως του αδύναμου κρίκου της όλης ιστορίας, δηλαδή της Αθήνας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην κυβέρνηση άρχισαν να αμφισβητούν ή να αντιτίθενται ανοιχτά στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσδε ότι υπάρχει «μεγάλη αντίφαση στη στάση του ΔΝΤ», κατηγορώντας το Ταμείο ότι «δεν μπορεί να πιέζει για νέα μέτρα τους Ευρωπαίους εταίρους και όχι για μείωση των πλεονασμάτων»!

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018. Το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και γι’ αυτό ζητά μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ». Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι εντελώς «ιδεολογική» και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι «το ΔΝΤ δεν ήταν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα, είχε τον ρόλο του παρατηρητή. Και κατά την εντελώς προσωπική μου άποψη καλύτερα να μην μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, διότι αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δικές του απόψεις και στις απόψεις των Ευρωπαίων δανειστών μας, πράγμα που ενδεχομένως να είναι και εις βάρος μας».

Το βάρος της ελληνικής προσπάθειας θα πέσει τώρα στις πολιτικές διαβουλεύσεις, που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους ευρωπαίους ηγέτες, ελπίζοντας ότι θα δοθεί μία λύση με πολιτικούς όρους. Οι επαφές του κ. Τσίπρα θα ξεκινήσουν τα επόμενα 24ωρα και θα κορυφωθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την άλλη Πέμπτη, με το αποτέλεσμα όμως να είναι αβέβαιο, αφού το Βερολίνο δεν δείχνει ιδιαιτέρως ανήσυχο για τα όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη – ούτε καν για την Ιταλία -, ή τουλάχιστον όχι τόσο ανήσυχο όσο θα περίμενε η Αθήνα.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ

«Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος» αποκάλυψε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ - «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αξιολόγηση»

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος» διεμήνυσε την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε μέρος του παρασκηνίου του χθεσινού Eurogroup, λέγοντας με... υπονοούμενα: «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος».

Κλιμάκωσε, δε, την κριτική που ασκεί στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι «Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι "κάποιοι ξένοι" φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ακόμη πως «η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει μια περίοδο αβεβαιότητας» μετά το δημοψήφισμα, παρότι ο ίδιος πιστεύει πως «εκείνοι που εποπτεύουν τις ιταλικές τράπεζες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν».

Όσον αφορά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, την χαρακτήρισε λυπηρή. «Διευκόλυνε αρκετές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε.

Όπως σημειώνει στο μεταξύ η Sueddeutsche Zeitung, η γερμανική κυβέρνηση, αρνούμενη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκαλεί την πιθανή πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, και με αυτό τον τρόπο η κρίση θα επιστρέψει δριμύτερη στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τα Εξάρχεια το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν ολοκληρωθούν οι πορείες αντιεξουσιαστών για την επέτειο των 8 ετών από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε δύο αυτοκίνητα τα οποία μετέτρεψαν σε οδοφράγματα στην συμβολή Μπενάκη και Σόλωνος ενώ ξεκίνησε πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ στη Στουρνάρη και τα γύρω στενά. Οι αντιεξουσιαστές, που έχουν στήσει οδοφράγματα σε διάφορους δρόμους των Εξαρχείων, με επίκεντρο την οδό Σολωμού, επιτίθενται κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, μολότοφ και τα ΜΑΤ απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ενώ η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θυμίζει πεδίο μάχης.

Μάλιστα, αντιεξουσιαστές, χρησιμοποιούν και... πιστόλια (!) με τα οποία εκτοξεύουν προς την πλευρά των αστυνομικών εκρηκτικά ενώ χρησιμοποιούν και «εξελιγμένες» βόμβες μολότοφ που κάνουν τρομακτικό θόρυβο πέραν της φλόγας που προκαλούν. Μάλιστα, ένας αστυνομικός κινδύνευσε να τυλιχθεί στις φλόγες, αλλά τον έσωσε η ειδική στολή που φορούσε ενώ σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ένας άλλος αστυνομικός τραυματίστηκε. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τραυματισμένος αστυνομικός διακομίσθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 25 προσαγωγές και οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ παρατηρήθηκε μικρή ύφεση στα επεισόδια γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, τα οποία ωστόσο, συνεχίζονταν μέχρι τα μεσάνυχτα.


Πέντε προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια με μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών σημειώθηκαν και στην Θεσσαλονίκη, όπως και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πέντε προσαγωγές έκανε η ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, έξω από το ΑΠΘ, από ομάδα αντεξουσιαστών, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μπροστά από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ τα μέλη της ομάδας των αντεξουσιαστών αποσπάστηκαν από την πορεία και άρχισαν να εκτοξεύουν φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια να υποχωρήσουν και να κατευθυνθούν στους χώρους του ΑΠΘ.

Ηράκλειο: Μπογιές, μολότοφ, πετροπόλεμος

Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο του Ηρακλείου μετά την ολοκλήρωση της πορείας που διοργανώθηκε στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μια ομάδα νεαρών έριξε μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Λιοντάρια και ακολούθησε πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα στενά του κέντρου, ενώ οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι νεαροί πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και τους τοίχους του Δικαστικού Μεγάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.

Αγρίνιο: Ξυλοκόπησαν πολίτη που διαμαρτυρήθηκε

Στο Αγρίνιο, αντιεξουσιαστές ξυλοκόπησαν πολίτη που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τις φθορές στο ΙΧ μετά τα επεισόδια με τα ΜΑΤ.

Πεδίο μάχης και ο Βόλος

Σκηνικό πολέμου, έστησαν οι αντιεξουσιαστές και στο Βόλο, μετατρέποντας το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης.

Εκατοντάδες μολότοφ, που προφανώς ήταν κρυμμένες μέσα στο Πανεπιστήμιο και με συνεχή πετροπόλεμο, μετέτρεψαν την λεωφόρο Δημητριάδος σε φλεγόμενο δρόμο, όταν με αλλεπάλληλες εφόδους εναντίον των αστυνομικών, προσπάθησαν οι αντιεξουσιαστές να ελέγξουν την Ιάσονος και την γύρω από το Πανεπιστήμιο περιοχή.

Οι αστυνομικοί με κλοιό και χρήση κροτίδων κρότου - λάμψης, απέτρεψαν την εξ εφόδου ανακατάληψη του Πανεπιστημίου και οι 400 περίπου αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν προσόψεις δεκάδων καταστημάτων, τραπεζών, και προξένησαν ζημιές στο μέγαρο του ΟΤΕ, στην οδό Ιωλκού.

Συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής του Βόλου και δημοσιογράφων, φώναζαν στην πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, που εκείνη την ώρα έσφυζε από κόσμο.

Τα επεισόδια συνεχίζονταν μέχρι τα μεσάνυχτα με συγκρούσεις των αστυνομικών με τους αντιεξουσιαστές, που πολιορκούν το Πανεπιστήμιο στην οδό Ιάσονος.

ΝΔ: Θα αποκαταστήσουμε νόμο, τάξη, ασφάλεια πολιτών

Τα σοβαρά επεισόδια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ η οποία επεσήμανε ότι, ως κυβέρνηση θα αποκαταστήσει άμεσα την ασφάλεια, τον νόμο και την τάξη.

Οργή Καμίνη

Εντονα αντέδρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος έκανε λόγο για επιχειρησιακή ανεπάρκεια της ΕΛΑΣ και κάλεσε την πολιτική της ηγεσίας να αναλάβει, επιτέλους τις ευθύνες της.


Παράλληλα, ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν συνεχώς πάνω από τα Εξάρχεια.

Λίγο μετά τις 7 το βράυ ολοκληρώθηκε η πορεία συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δεν σημειώθηκαν επεισόδια ενώ η παρουσία του κόσμου ήταν μαζική.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Τα μπλοκ των συλλογικοτήτων και οργανώσεων ξεκίνησαν από τα Προπύλαια κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα και ολοκλήρωσαν την πορεία στην Ομόνοια.

Η διαδήλωση στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη χωρίστηκε στα δύο, καθώς συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν προς τα Εξάρχεια.

Νωρίτερα, σχηματίστηκαν προσυγκεντρώσεις και η πορεία περίπου 1.500-2.000 ατόμων προς το Σύνταγμα ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 19:30.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί γύρω από την Βουλή.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό "Πανεπιστήμιο" και "Σύνταγμα", που είχαν κλείσει με εντολή της ΕΛ.ΑΣ λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Οι αναρχικοί με τρικάκια έχουν προειδοποιήσεις τους κατοίκους των Εξαρχείων να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους γιατί θα «καούν».

Πέτρες και φωτιές σε κάδους

Στις 12:30 περίπου δημιουργήθηκε μία ένταση στην οδό Ακαδημίας όταν ομάδα αναρχικών έριξε πέτρες προς την πλευρά των αστυνομικών. Μάλιστα οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά και σε ένα κάδο σκουπιδιών.



Πηγή: www.iefimerida.gr


ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 11 ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΕ Ν.Δ.


Προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για το Action 24. Την ίδια στιγμή, στην παράσταση νίκης η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 40 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων έχουν ως εξής:

ΝΔ 31,5% (30,5%)

ΣΥΡΙΖΑ 20,5% (22,5%)

Χρυσή Αυγή 7,5% (7%)

Δημοκρατική Συμπαράταξη 6% (5,5%)

ΚΚΕ 5,5% (5,5%)

Πλεύση Ελευθερίας 3% (2,5%)

Ένωση Κεντρώων 2,5% (3%)

Το Ποτάμι 2% (2,5%)

Ανεξάρτητοι Έλληνες 2% (2,5%)

Ανταρσύα 1 %

Λαϊκή Ενότητα 1%

Στο 7,5% οι αναποφάσιστοι, στο 6% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :