Random Posts

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Χωρίς συμφωνία για το χρέος και με τον πρωθυπουργό στην Κούβα

KΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέες υποχωρήσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο - «Καρότο» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - Δίνουν ομαδικές απολύσεις για συλλογικές διαπραγματεύσεις

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας «ήπιας συμφωνίας» στο Eurogroup της Δευτέρας ή, ακόμα και σε ένα έκτακτο το οποίο προγραμματίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των θεσμών- προς τις 19 Δεκεμβρίου, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να μπει δυνατά στην διαπραγμάτευση και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα μετάσχει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, εξέλιξη που προοιωνίζεται πως δεν επίκειται άμεσα κλείσιμο συνολικής συμφωνίας. Άλλωστε, όπως έλεγε χθες η ίδια πηγή, «το Ταμείο θα συζητήσει για τα σενάρια συμμετοχής του στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όταν θα έχουμε συμφωνία για τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η 2η αξιολόγηση, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του Ταμείου».

Ενώ όμως η Αθήνα ήταν που (από την εποχή Βαρουφάκη ήδη) επιζητούσε την ενεργό ανάμειξη του ΔΝΤ, για να το θέσει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους στα θέματα του χρέους, η συμμετοχή του στη σύνταξη του τεχνικού Mνημονίου δημιουργεί κίνδυνο να θέσει επιτακτικά πιέσεις για πρόσθετα νέα μέτρα, εφόσον θελήσει τελικά να τα μην «σπάσει» με το Βερολίνο. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς, μετά την εκλογή Τραμπ, το Ταμείο δεν έχει πλέον μεγάλα χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις αφού από τον Ιανουάριο που αλλάζει ο ένοικος στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανικός παράγοντας ίσως αποτρέψει το ΔΝΤ από το να συνεχίσει να συζητά για εμπλοκή του στα ευρωπαϊκά θέματα και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί νωρίτερα από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο και το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας που έχουν συντάξει οι θεσμοί βρίθει από πλειάδα σκληρών μέτρων. Από χθες, Τετάρτη, πάντως καταγράφονται οι πρώτες αμοιβαίες υποχωρήσεις στα εργασιακά, όπου πιθανόν να σωθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά όχι οι ομαδικές απολύσεις. Σε περίπτωση συμφωνίας στα θέματα αυτά πάντως, η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει και τον τελευταίο «άσο» που ήθελε να κρατά στα χέρια της για να έχει να διαπραγματεύεται όταν μπει στη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και μείωση στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι μπορεί να απαιτηθούν μεγάλες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, κυρίως στο πεδίο των κύριων συντάξεων και του αφορολόγητου, πέραν και όσων προβλέπει ήδη το «πακέτο» της β΄αξιολόγησης.

Από την άλλη, είναι έτοιμα και θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους που έχει προετοιμάσει ο ESM, τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του χρέους κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, με επιμήκυνση δανείων και πάγωμα επιτοκίων που οδηγούν σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 21,8% ως το 2060.

Έτσι, ακόμη και αν δεν κλείσει η συμφωνία τη Δευτέρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα παρουσιαστούν ως «καρότο» για νέες υποχωρήσεις. Αντιθέτως, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγούσαν σε χαλάρωση της λιτότητας, φαίνεται να παραπέμπονται στο μέλλον, ειδικά αν υπάρξουν επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ 9 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ


Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, σύμφωνα με το μηναίο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue.

Το 88% πιστεύει ότι η Ελλάδα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι πηγαίνει σε σωστή. Όσον αφορά τα συναισθήματα για την κατάσταση της χώρας, το 28% δηλώνει οργή/αγανάκτηση, το 25% απογοήτευση και το 19% ντροπή.

Σαφή υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαθέτει 45% θετικές γνώμες έναντι μόνο 24% του πρωθυπουργού. Το 42% υποστηρίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 22% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσο για το ποιά είναι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το 32% επιλέγει κυβέρνηση ΝΔ. Μόνο το 14% προτιμά τη σημερινή, ενώ η πλειοψηφία (52%) δηλώνει «καμιά από τις δύο». Στο ερώτημα αν χρειάζονται εκλογές, το 53% τάσσεται κατά και το 45% υπέρ.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC


OI ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κούβα, για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, πέρα από την αυτοτελή πολιτική του σημασία, είχε και παραλειπόμενα και, από ό,τι φαίνεται, θα έχει συνέχεια.

Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές από την Κουβά και σχολιάζουν τόσο τις επαφές του πρωθυπουργού αλλά και τις προσκλήσεις που δέχτηκε.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερις σημαντικές συναντήσεις  με ιδιαίτερη σημασία.

1. Συνάντησε τον  ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας, και πρόεδρο της Νικαράγουα (επανεξελέγη θριαμβευτικά στις 7 Νοεμβρίου 2016), Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

2. Μίλησε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, έναν από τους μεγάλους Λατινοαμερικάνους προοδευτικούς ηγέτες. Ο Κορέα τόνισε πόση σημασία έχει η παρουσία Τσίπρα  στην Κούβα, για όλη τη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστικά του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής!»

3. Επίσης, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της αριστερής Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και κατέληξε –και αυτή– σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία.

4. Ο Τσίπρας μίλησε αρκετή ώρα, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή, και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό.

Η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον  πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβάνους, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία. Ας περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.



Πηγή: www.iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :