Random Posts

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Kυριαρχία Ομπάμα στην ειδησεογραφία

O OMΠΑΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


Το κομμάτι τις επίσημης επίσκεψης εργασίας του Μπαράκ Ομπάμα ολοκληρώθηκε χθες, πρώτη ημέρα της διαμονής του στην Αθήνα και σήμερα θα συνεχιστεί με επίσκεψη στην Ακρόπολη και ομιλία προς τον ελληνικό λαό από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το πρωί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ στις 12:30 αναμένεται να μιλήσει στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Δέλτα Φαλήρου.

Η αναχώρησή του από την Αθήνα για το Βερολίνο έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.

Έτσι, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. από τις 14:00 μέχρι και τις 16:00 το μεσημέρι δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο.

Το AirForce One αναμένεται να απογειωθεί από το «Ελ.Βενιζέλος» στις 15:30 για Βερολίνο.

«Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη...»

Ηδη από χθες στις δημόσιες δηλώσεις που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα από Προεδρικό Μέγαρο και Μέγαρο Μαξίμου νωρίς το απόγευμα κα από το Προεδρικό Μέγαρο και πάλι κατά την αντιφώνησή σου πριν το επίσημο δείπνο, νωρίς το βράδυ, με διάφορους τρόπους αναφέρθηκε στη σημερινή του επίσκεψη στην Ακρόπολη αλλά και στην αρχαία Ελλάδα.

«Όπως ξέρετε είναι το τελευταίο ταξίδι μου πριν αποχωρήσω από την Προεδρία και θεώρησα ότι ήταν ένα ταξίδι που έπρεπε να γίνει, να επισκεφτούμε μια χώρα από όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, και όπου υπήρξαν τα ιδεώδη και οι ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ καθώς δημιουργούνταν», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στις δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε: «Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί».

Λίγο αργότερα, στις δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «kalispera»  είπε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό. Τα φώτα της φιλοσοφίας και των επιστημών έχουν τα φώτα τους, εδώ, στην Αθήνα. Υπάρχει μια έκφραση «καλός κ'αγαθός» πρόκειται για έναν χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται από αρετή. Αυτή η έκφραση περιγράφει τις σχέσεις των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ».

Μάλιστα, το βράδυ, κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο, επικαλέστηκε τα λόγια από τον Επιτάφιο του Περικλή «και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς».

Ακόμη, προανήγγειλε ότι θα  αναφερθεί εκτενώς στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού στην σημερινή του ομιλία, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης αμφότερων των λαών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι» πρόσθεσε.

Οι προτροπές για την ελάφρυνση χρέους και για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Ομπάμα σε Παυλόπουλο: «Υπάρχει ακόμη δρόμος για τον ελληνικό λαό»
Ο κ. Ομπάμα χθες, τόσο κατά τις δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο, όσο και αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε τις αναμενόμενες παραινέσεις προς τους δανειστές για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας, όμως και από την άλλη την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο κυπριακό, στο προσφυγικό επαινόντας τον ελληνικό λαό για τη στάση του αλλά και στους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, από το Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι ο κ. Ομπάμα  είπε ότι «Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά, αλλά παράλληλα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και βλέπουμε ότι ξεκινάει ήδη μια περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση και θα συνεργαστούμε μαζί ούτως ώστε να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, και παράλληλα, θα πρέπει όμως να πούμε, ότι εκτός από αυτό υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», συνέχισε.

«Η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι καλή μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά είναι κάτι καλό για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό παράλληλα σημαίνει και είναι μέρος του μηνύματός μου ότι θα πρέπει η Ευρώπη να δίνει μια ευκαιρία και στους νέους και σε όλους, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανά τον κόσμο», επισήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα που στη συνέχεια συνεχάρη την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα.

Ομπάμα από το Μαξίμου: Με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα
Λίγο αργότερα, ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ στην αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  μόλις τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γι' αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες και συνέχισε λέγοντας ότι «εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι' αυτό το ζήτημα.Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό αλλά και στους ελληνοαμερικανούς ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία τους και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα γτια οικογένειες, συνταξιούχους ανέργους. Η κρίση δεν εαι αφηρημένη έννοια ανέντερεψε εκ βάθρων ζωές και καθημερινότητες χιλιάδων ανθρώπων.Ο Αλέξης μου περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει. Συνεχίζει στον δύσκολο δρόμο. Εχω πει από την αρχή ότι για να είναι βιώσιμες οι λύσεις χρειάζεται χώρος».

Αναφερόμενος και πάλι στις πολιτικές λιτότητας είπε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. «Οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.Το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση χρέους είναι ζωτικής σημασίας και εγώ θα παροτρύνω προς αυτή την κατεύθυνση.
Ολοι θέλουν ο ελληνικός λαός να ευημερεί είναι καλό για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και εν τέλει για τον κόσμο».



Πηγή: www.iefimerida.gr



ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟ "ΜΗΝΥΜΑ" ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η πρακτική αξία της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου θα κριθεί στις αυριανές συζητήσεις του με τη Μέρκελ και πώς θα αντιδράσουν οι πιστωτές στις παραινέσεις αυτές

Ενθουσιώδες είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου από τις «φλογερές» δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το πώς εξελίχθηκαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, με τον Αμερικανό πρόεδρο και ελπίζουν ότι το μήνυμα που εστάλη προς τους δανειστές από την σαφή στάση του πλανητάρχη στο θέμα της οικονομικής κρίσης, θα μετρήσει στις λεπτές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτό τον καιρό για την αξιολόγηση και το χρέος. «Πρώτη φορά» έγιναν τέτοιου είδους δηλώσεις από αμερικανικά χείλη σε θέματα οικονομικής πολιτικής, σημείωναν με ικανοποίηση κυβερνητικές πηγές.

Η Αθήνα έχει τουλάχιστον… άλλες 24 ώρες για να χαρεί με τις δηλώσεις αυτές, καθώς η δεύτερη και πιο καθοριστική πράξη της παρέμβασης του κ. Ομπάμα θα παιχθεί στον επόμενο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, το Βερολίνο, όπου και θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της επίσκεψής του. Εκείνο που αναμένεται τώρα είναι το πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις που θα έχει αύριο με την Άνγκελα Μέρκελ και πώς θα αντιδράσει η Γερμανίδα καγκελάριος στις παραινέσεις του να τερματιστεί η λιτότητα και να ελαφρυνθεί το συντομότερο το χρέος, ως μόνη συνταγή για την επίτευξη της ανάπτυξης.

Αντιλαμβανόμενος άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τη σημασία της γερμανικής στάσης απηύθυνε, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ομπάμα, κάλεσμα στην Άνγκελα Μέρκελ να συναινέσει στην άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κατά την πρώτη ημέρα της παραμονής του στην Αθήνα ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος έκανε το… καθήκον του και είπε τα αναμενόμενα και προσδοκώμενα από την ελληνική πλευρά, θετικά σχόλια, στέλνοντας τα αναγκαία μηνύματα προς δανειστές και εταίρους. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ταυτίστηκε πλήρως με τις θέσεις της κυβέρνησης στα μείζονα, δηλαδή τον τερματισμό της λιτότητας και τη διευθέτηση του χρέους. Παράλληλα βέβαια με αυτές τις θετικές δηλώσεις, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι χρειάζεται προσπάθεια ακόμη, υπάρχει πολύς δρόμος και ότι πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Ο φόβος που υπάρχει είναι μήπως πίσω από τις τελευταίες αυτές αποστροφές κρύβονται απαιτήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω μέτρα και επώδυνες παρεμβάσεις, αλλά προς το παρόν η κυβέρνηση δεν θέλει να σκέφτεται έτσι.

Η Αθήνα στέκεται ιδιαίτερα στο συνολικά πολύ θερμό κλίμα που επικράτησε στις συζητήσεις, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του κ. Ομπάμα. Ιδίως στην αναγνώριση από μέρους του της ελληνικής προσπάθειας στο προσφυγικό, στην επανάληψη της βούλησης για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στην επιβεβαίωσε της στρατηγική σχέσης των δύο χωρών και την ανάδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικά για το Κυπριακό επισημάνθηκε από κυβερνητική πηγή προς απάντηση σε ορισμένους φόβους ότι «ουδεμία πίεση ασκήθηκε από την αμερικανική πλευρά στην Αθήνα», ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα λαμβάνει υπόψη της τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» και ότι «δεν έγινε εκτενής συζήτηση στα ελληνοτουρκικά».

Στα σημαντικά της επίσκεψης, που έφερε την Αθήνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος είναι επίσης και οι αναφορές στην εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς οι Ευρωπαίοι αναμένουν καθησυχαστικές δηλώσεις από τον κ. Ομπάμα για την εξέλιξη των ευρω-αμερικανικών σχέσεων τα επόμενα χρόνια.

Σημειωτέον ότι η επίσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα με ομιλία του κ. Ομπάμα για τη Δημοκρατία στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος -αφού προηγηθεί επίσκεψή του στην Ακρόπολη- και αναχώρησή του μετά το μεσημέρι με προορισμό το Βερολίνο.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


EΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ


Οι "πύρινες" επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, γύρω από τους δρόμους του Πολυτεχνείου, το οποίο έγινε για ακόμη μία φορά ορμητήριο και χώρος αποθήκευσης πολεμοφοδίων, ακολούθησαν τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Περισσότεροι από 200 αντιεξουσιαστές έως τα μεσάνυχτα χθες συμμετείχαν σε επιθέσεις με εκατοντάδες βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα, Σολωμού και στην οδό Πατησίων, ενώ στις 21:00 ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε εκτοξεύοντας δύο βόμβες μολότοφ εναντίον του Α.Τ. Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 20:00 και συνεχίζονταν με μεγάλη ένταση έως αργά τη νύχτα με επίκεντρο το κτίριο του Πολυτεχνείου, όπου οι ομάδες των αντιεξουσιαστών είχαν κρύψει μεγάλο αριθμό μολότοφ. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απαντούσαν στις επιθέσεις των κουκουλοφόρων κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Νωρίτερα, στις 19:40 και ενώ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρισκόταν στην οδό Σταδίου, νεαροί διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον φραγμό στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής, ενώ κουκουλοφόροι εκτόξευσαν και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.


Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε πέντε συλλήψεις από την οδό Πανεπιστημίου, ενώ στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής ομάδες αναρχικών εγκατέλειψαν τρία σακίδια με άθικτες βόμβες μολότοφ, κοντάρια και άλλα αντικείμενα στην προσπάθειά τους να μη συλληφθούν από αστυνομικούς των ΜΑΤ που τους είχαν κυκλώσει.

Χθες το πρωί, αρκετές ώρες πριν από την έναρξη των επεισοδίων, κλιμάκιο αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας εντόπισε σακίδιο με επτά βόμβες μολότοφ δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Κοραή, στη Νέα Σμύρνη. Συναγερμό στην Ασφάλεια σήμανε και η ληστρική επιδρομή 30 κουκουλοφόρων σε σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια, το απόγευμα  της Δευτέρας. Αφαίρεσαν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ γκαζάκια, οινόπνευμα, χλωρίνη και ποσότητες λαδιού που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εμπρηστικών και εκρηκτικών βομβών μολότοφ.

Ισχυρά θα είναι και σήμερα τα μέτρα ασφαλείας κατά τις μετακινήσεις του Αμερικανού προέδρου και μέχρι την αναχώρησή του από την Ελλάδα στις 15:00. Επίκεντρο της προσοχής των Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων Ασφαλείας θα είναι ο Ιερός Βράχος και το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που βρίσκονται στο πρόγραμμα επισκέψεων του Μπαράκ Ομπάμα. Νωρίς το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί στο ξενοδοχείο υπαλλήλους της Αμερικανικής Πρεσβείας, ενώ στις 11:20 θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης συνοδευόμενος μόνο από τους αστυνομικούς της προσωπικής του φρουράς, όπως ενημέρωσε η αμερικανική πλευρά. Στις 12:05 θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα ξεναγηθεί, στις 13:40 θα φθάσει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μία ώρα αργότερα θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο όπου στις 15:00 θα απογειωθεί το Air Force One.

Πάντως, σε 370 ανήλθαν οι Αμερικανοί πράκτορες που ζήτησαν -όπως προβλέπεται- προσωρινές άδειες οπλοφορίας για το διάστημα της παραμονής τους στην Αθήνα.


ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC


ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση που να προωθεί την επιχειρηματικότητα και τις μεταρρυθμίσεις. Μια Κυβέρνηση ικανή να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις». Αυτό τόνισε μιλώντας στο National Public Radio (NPR) των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εκτιμώ», πρόσθεσε, «ότι σήμερα δεν διαθέτουμε μια τέτοια Κυβέρνηση. Το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται σταθερά πάνω από 20%. Χιλιάδες ταλαντούχοι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η γενική αίσθηση στην Ελλάδα είναι ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Γι’ αυτό το λόγο, εμείς ζητούμε άμεσα πολιτική αλλαγή. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Το μήνυμά μας αντηχεί στο εκλογικό σώμα».

«Το πρόβλημα με τον κ. Τσίπρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν ήταν οι προεκλογικές του εξαγγελίες». Και συνέχισε λέγοντας: «Το πρόβλημα είναι οι πολιτικές που ακολούθησε μετά την εκλογή του. Θέλω να υπογραμμίσω ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Τσίπρα, η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι στο τέλος του 2014. Ο κ. Τσίπρας ξόδεψε τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του σε μια υψηλού ρίσκου διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδό της από την Ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή συμβιβάστηκε. Ωστόσο, πολύ μεγάλη ζημιά έχει γίνει έκτοτε στη χώρα. O κ. Τσίπρας επιχειρεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή. Προσωπικά, έχω κάθε λόγο να αμφισβητώ τη δέσμευσή του στις μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Η λιτότητα παρατράβηξε. Σημαντικό μέρος της ευθύνης έχουν και οι πιστωτές μας. Εάν, όμως, θέλουμε να πείσουμε τους δανειστές ότι απαιτείται δημοσιονομική χαλάρωση, οφείλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Να εξελίξουμε και να καταστήσουμε αποδοτικότερη τη δημόσια διοίκηση. Να αφήσουμε πίσω μας πελατειακές λογικές του παρελθόντος. Φοβάμαι πως, όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις, ο κ. Τσίπρας  και η Κυβέρνησή του αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Μιλώντας για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Στόχος μας είναι να πείσουμε, τόσο τους πιστωτές όσο και τους Έλληνες πολίτες, ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε είναι απολύτως αναγκαίες για να γίνει ανταγωνιστικότερη η ελληνική οικονομία. Χρειαζόμαστε μια πιο ανοιχτή οικονομία. Ικανή να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, περισσότερες ξένες επενδύσεις. Μια οικονομία που θα είναι σαφώς πιο προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα, με πλούσιο πολιτισμό και ταλαντούχους ανθρώπους. Θεωρώ ότι αδικείται από την πολιτική της ελίτ και ιδιαίτερα από τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του. Η Ελλάδα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίες. Για τη δημιουργία τους, απαιτούνται ξένες επενδύσεις ύψους 100 δις ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια αποφασισμένη Κυβέρνηση, που θα αποπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές».

Για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Η βούληση των Αμερικανών πολιτών είναι απολύτως σεβαστή. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση. Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εικόνας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα».

Για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σήμερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται στην Ελλάδα. Θέλω δημοσίως να πω ότι είναι ένας σπουδαίος φίλος και σύμμαχος της Ελλάδας. Στάθηκε ως φίλος κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, που η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν ισχυρό σύμμαχο και με τη νέα αμερικανική διοίκηση. Εκτιμώ ότι η αμερικανική πολιτική προς την Ευρώπη δεν θα μεταβληθεί σημαντικά».

Ερωτηθείς για την επικράτηση του Brexit στο πρόσφατο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «Η επικράτηση του Brexit ήταν μια έκπληξη για την πλειονότητα των Ευρωπαίων. Το αποτέλεσμα αποτυπώνει τη γενικότερη δυσαρέσκεια που επικρατεί από την κατεύθυνση στην οποία κινείται το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σεβόμαστε πλήρως τη βούληση του βρετανικού λαού. Επιθυμούμε να προωθήσουμε μια νέα σχέση συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να εντοπίσουμε τα αίτια που κρύβονται πίσω από το κύμα λαϊκισμού στην Ευρώπη. Να απαντήσουμε στο γιατί τα καθιερωμένα κόμματα έχουν αποτύχει να πείσουν τους πολίτες με τον πολιτικό τους λόγο».

«Στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «προχωρούμε στην ανανέωση της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης. Κάνουμε πράξη το άνοιγμα της Νέα Δημοκρατίας σε νέες ιδέες, σε νέους ανθρώπους. Παράλληλα, επιδιώκουμε την επανασύνδεση με ένα μέρος των ψηφοφόρων που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το πολιτικό κατεστημένο. Σφυρηλατούμε καθημερινά μια νέα πολιτική, που αποκαλούμε μεταλαϊκιστική».

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Είχαμε πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες, που έφτασαν πέρσι από την Τουρκία, στα ελληνικά νησιά. Οι περισσότεροι από αυτούς συνέχισαν το ταξίδι τους με προορισμό την κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια διαφορετική πραγματικότητα. Υπάρχουν 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο και φτάνουν στην Ελλάδα. Οφείλουμε να διατηρήσουμε σε ισχύ αυτή τη συμφωνία, όσο πολύπλοκη και εάν είναι».

«Σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, είναι πολύ δύσκολο να ζητούμε από την Ελλάδα να βρει τη λύση μόνη  της. Η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ευρώπη υπήρξε περιορισμένη. Λίγες χώρες έδειξαν στην πράξη τη θέληση να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η Ευρώπη απέτυχε να βρει μια κοινή προσέγγιση. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα έδειξε στην πράξη το ανθρώπινό της πρόσωπο. Η πλειονότητα των Ελλήνων υποδέχθηκε τους πρόσφυγες. Είναι σαφές ότι πλέον η χώρα μας έχει φτάσει τα όριά της. Όλοι μας εργαζόμαστε, ώστε η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας να συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ μακροπρόθεσμα» κατέληξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ ΝΕWSIT

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :