Random Posts

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

"Εφυγε" ο Κωστής Στεφανόπουλος

ΕΦΥΓΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας νοσηλευόταν στο «Ερρίκος Ντυνάν» - Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Υπήρξε υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος»

Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε στις 23:18 , στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.

Είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια.

Στο ιατρικό ανακοινωθέν του Σαββάτου η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας χαρακτηριζόταν ως «επιδεινούμενη με ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων».

Ο Κωστής Στεφανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Ποιος ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος

Ο Κωστής Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα τον Δεκαπενταύγουστο του 1926. Ήταν γιος του δικηγόρου Δημητρίου Στεφανόπουλου ο οποίος χρημάτισε κατ' επανάληψη βουλευτής Αχαϊας και υπουργός. Η μητέρα του ήταν η Βρισηίδα Φιλοπούλου, κόρη του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φιλόπουλου.
Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, αρχικά στον ανεξάρτητο σύλλογο Κολυμβητικός Όμιλος Γλυφάδας και από το 1949 στον Αχιλλέα Πατρών.
Ο ίδιος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών από το 1954 και άσκησε τη δικηγορία έως τον Ιούλιο του 1974.
Δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1964 είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Αχαϊας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος συμμετείχε στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου, υπουργός Εσωτερικών και  υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Στις εκλογές του 1977 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης από το 1977 έως το 1981, αρχικά υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη συνέχεια υπό τον Γεώργιο Ράλλη.
Το Δεκέμβριο του 1981, μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές και την παραίτηση Ράλλη από τη θέση του προέδρου, διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αλλά στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος επέλεξε για πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Τέσσερα χρόνια αργότερα και μετά τη δεύτερη ήττα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στην παραίτηση Αβέρωφ, ο Κωστής Στεφανόπουλος έθεσε για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ αλλά γνώρισε ξανά την ήττα αυτή τη φορά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καθώς συγκέντρωσε 42 ψήφους.
Ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου του 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.
Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.
Το 1994, ωστόσο, τρεις ημέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.
Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Πέντε χρόνια αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή τη φορά με 269 ψήφους καθώς τον υποστήριξαν τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).
Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.
Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου εξέφρασε συγκινημένος ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Άπαντες επισήμαναν την ακεραιότητα και την ανιδιοτέλεια του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Προκόπης Παυλόπουλος: Εθνική παρακαταθήκη η διαδρομή του
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Αλέξης Τσίπρας: Πολιτικός με όραμα για την κοινωνία

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου. Ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», αναφέρει  ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος.Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Παράλληλα δεκάδες ήταν και τα μηνύματα πολιτικών και δημοσιογράφων στα social media που απηύθυναν τον αποχαιρετισμό τους στον Κωστή Στεφανόπουλο.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 η συνάντηση της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους θεσμούς για τα εργασιακά στο Χίλτον. Η συνάντηση διήρκεσε αρκετές ώρες αλλά οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία και σε κάποιο επίσημο πόρισμα καθώς η υπουργός αποχωρώντας αρκέστηκε να δηλώσει λακωνικά «συνεχίζουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων επιβεβαιώνοντας όσους εδώ και καιρό σημείωναν ότι τα εργασιακά θα είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι θεσμοί επιμένουν τόσο για την αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, (παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι) όσο και για την κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων. Παράλληλα οι θεσμοί ζητούν αλλαγές στο θέμα των απολύσεων συνδικαλιστικών στελεχών και της προκήρυξης απεργιών.

Κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά παραμένει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έκλεισε το δημοσιονομικό του 2017, παραμένει όμως η διαφωνία για την «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018. Αυτό επισήμανε πριν από λόγο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας προσθέτοντας ότι αύριο το απόγευμα, θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017 με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,8%, ποσοστό μεγαλύτερο και από την πρόβλεψη που είχε γίνει στο προσχέδιο του Οκτωβρίου αλλά και από τον μνημονιακό στόχο της επόμενης χρονιάς (1,75%), Στον προϋπολογισμό, θα ενσωματωθεί η πρόβλεψη για δαπάνη 760 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ενώ θα προβλέπεται και δαπάνη 300 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες.

Ο μαραθώνιος των σημερινών διαβουλεύσεων «έσπρωξε» όλο το πρόγραμμα προς τα πίσω ενώ ήδη προστέθηκαν και καινούργια θέματα στην ατζέντα μεταξύ των οποίων και τα θέματα του υπουργείου Υγείας.

Στις 17:00 το απόγευμα ξεκίνησαν οι επαφές για το δημοσιονομικό όπου θα συζητηθούν τόσο ο προϋπολογισμός του 2017 όσο και το «κενό» των 600 εκατ. ευρώ που έχει εντοπιστεί από τους θεσμούς στον προϋπολογισμό του 2018. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, την παιδεία, τις αγορές προϊόντων ενώ η διαπράγματευση προγραμματίζεται να κλείσει μετά τις 22:00 με τα θέματα υγείας.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο Δευτέρα χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι αυριανές συζητήσεις θα συνεχιστούν όλη την ημέρα καθώς οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα αναχωρήσουν μεθαύριο Τρίτη από την Αθήνα.

Αύριο στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Την ίδια ώρα, με δύο αλλαγές συγκριτικά με το προσχέδιο, θέλει να καταθέσει το οικονομικό επιτελείο αύριο στη Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017. Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 –από 0,63% που είχε γραφτεί στο προσχέδιο αναμένεται να εμφανιστεί πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,8%- για να αποτρέψει την επιβολή νέων μέτρων μέσα στο 2017. Αναθεώρηση προς τα πάνω αναμένεται και για το ΑΕΠ της φετινής χρονιάς καθώς η πρόβλεψη του -0,3% θα ξεπεραστεί –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- μετά τις επιδόσεις του 3ου τριμήνου. Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες θα κλειδώσουν σήμερα κατά τη μεσημεριανή συνάντηση με τους θεσμούς με αντικείμενο το δημοσιονομικό.

Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα λίγο πριν ξεκινήσει ο πρώτος γύρος επαφών με την Εφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά «το κείμενο που παρέδωσαν οι "θεσμοί" έχει μια σειρά από ανοικτά θέματα επί των οποίων συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις». Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι μεγαλύτερες αποκλίσεις καταγράφονται στο πεδίο των εργασιακών, στο δημοσιονομικό αλλά και σε θέματα Παιδείας, όπου όμως, επιμέρους δυο από τρία ανοικτά ζητήματα έχουν κλείσει.

Στο δημοσιονομικό κενό για το 2017 κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να χωρίζουν μόλις 50 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο εκτιμάται σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ότι δεν συνιστά πρόβλημα. Παραμένει όμως ένα κενό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για το 2018.

Από την άλλη πλευρά, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κληθεί να επικυρώσει με την ψήφο της η Βουλή, αναμένεται να αποτυπωθούν οι δύο οικονομικές εξελίξεις που δεν ήταν γνωστές στις αρχές Οκτωβρίου ότι συντασσόταν το προσχέδιο:

1.      Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% στο 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αύξηση αυτή ήταν αρκετή για να καλυφθεί η ύφεση του πρώτου εξαμήνου ενώ στο φετινό 9μηνο, το ΑΕΠ κινείται με οριακά θετικό πρόσημο συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, εμπεριέχει την εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος με οριακή μείωση της τάξεως του 0,3%. Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι με ένα καλό τελευταίο τρίμηνο, το 2016 μπορεί να κλείσει ακόμη και θετικό πρόσημο. Στα «συν» του τετάρτου τριμήνου, λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι θα πέσουν στην πραγματική οικονομία τα περίπου 1,7 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν στο τέλος Οκτωβρίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με στόχο να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Το ΑΕΠ μπορεί να επηρεαστεί και από την πορεία των επενδύσεων. Για παράδειγμα, μένει να φανεί πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα περιφερειακά αεροδρόμια και αν με βάση το χρονοδιάγραμμα θα επηρεαστούν τα οικονομικά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2016 ή του πρώτου τριμήνου του 2017. Με βάση εκτιμήσεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία για την ανάληψη του ελέγχου των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την γερμανική Fraport θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2017. Υπό αυτά τα δεδομένα, μένει να φανεί αν και κατά πόσο θα αλλάξει η πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και αν ναι, σε ποιο βαθμό. Η εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2017, δεν αναμένεται να αλλάξει καθώς ο πήχης είναι ήδη ψηλά: το προσχέδιο προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% μέσα στο 2017, πρόβλεψη η οποία αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

2.      Η καλύτερη του αναμενομένου πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ειδικά στο σκέλος των εσόδων. Η υπέρβαση κατά 2,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εμφάνιση υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος από αυτό που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τον Οκτώβριο, εκτιμήθηκε ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%. Με βάση τα δεδομένα του Οκτωβρίου, ο πήχης αναμένεται να ανέβει ψηλότερα γεγονός για το οποίο έχει ήδη προϊδεάσει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το τελικό ποσοστό που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό αλλά και το αν η επικείμενη αύξηση θα επηρεάσει και το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς (σ.σ στο προσχέδιο είχε εγγραφεί ως πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,8% ελαφρά πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 1,75%) θα εξαρτηθεί και από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Το δημοσιονομικό θα μπει στην σημερινή ατζέντα. Κρίσιμο ζήτημα με σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, παραμένει το θέμα της χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για το οποίο απαιτούνται περίπου 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με βασικό επιχείρημα τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του «κενού» ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ που εντοπίζουν οι θεσμοί στη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ούτως ή άλλως, ο προϋπολογισμός του 2017 και ο στόχος για την εμφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,8% του ΑΕΠ) θα στηριχτεί σε σειρά νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του νέου έτους. Τα «καθαρά» νέα μέτρα θα ανέλθουν στα 2,591 δισ. ευρώ με βάση τα όσα αναγράφηκαν στο προσχέδιο. Αυτά τα μέτρα, θα στηρίξουν τις προβλέψεις για την πορεία των φορολογικών εσόδων της επόμενης χρονιάς με τους στόχους να έχουν ως εξής:

οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 20,356 δισ. ευρώ. Οι άμεσοι φόροι είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2016 κατά το ποσό των εισφορών των εργαζομένων στο Δημόσιο, εκτιμώμενου ύψους 664 εκατ. ευρώ, που πλέον αποτελεί πόρο του ΕΦΚΑ. Οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία εισοδήματος με τη νέα κλίμακα και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν 988 εκατ. ευρώ
οι έμμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 26,268 δισ. ευρώ. Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% αλλά και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα φέρει στα κρατικά ταμεία 437 εκατ. ευρώ. Στα 422 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εισπράξεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης από τις αυξήσεις στα καύσιμα και 142 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις στα τσιγάρα. Περίπου 62 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα αποδώσει η επιβολή ειδικού τέλους εισαγωγών στον καφέ, 56 εκατ. ευρώ η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παιχνίδια, 54,2 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, 30 εκατ. ευρώ οι αλλαγές στη φορολογία οχημάτων, 25 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και 19,3 εκατ. ευρώ η αναμόρφωση στη φορολογία επενδυτικών σχημάτων.
Τα μη φορολογικά έσοδα καθώς και τα μη τακτικά έσοδα του 2017 θα είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά του 2016 λόγω των μειωμένων προβλέψεων είσπραξης κατά 375 εκατ. ευρώ από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και κατά 131 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες κρατικών εγγυήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC


ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ Η ΜΕΡΚΕΛ


Η καγκελάριος της Γερμανίας , Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε, ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, διεκδικώντας μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα για να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες.

"Δήλωσα σήμερα στην Εθνική Επιτροπή (του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, CDU) ότι είμαι έτοιμη να θέσω ξανά υποψηφιότητα για τη θέση", είπε. "Το σκεφτόμουν για ατελείωτο καιρό. Η απόφαση (να διεκδικήσω) για μια τέταρτη θητεία, μετά από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη", είπε.
Η ηγέτιδα του CDU υπογράμμισε ότι θέλει να εκτίσει μια πλήρη, τετραετή θητεία. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου.
"Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας", συνέχισε, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση του μίσους.  Προειδοποίησε πάντως ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι "δύσκολες". "Η μάχη για τις αξίες μας" καθώς και "η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας" θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός της, εξήγησε.
Η 62χρονη Μέρκελ, που θεωρείται ως "δύναμη σταθερότητας" στην Ευρώπη εν μέσω της αβεβαιότητας μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, είναι καγκελάριος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία 11 χρόνια.
Ακόμη, η Μέρκελ εκτίμησε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2017 θα είναι "οι δυσκολότερες" που έχουν γίνει "τουλάχιστον από την επανένωση" του 1990, λόγω της πόλωσης της κοινωνίας και των πρόσφατων εκλογικών επιτυχιών του ξενοφοβικού, αντιμεταναστευτικού, κινήματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το ακροδεξιό κόμμα πέτυχε εντυπωσιακές νίκες φέτος στις περιφερειακές εκλογές, εκμεταλλευόμενο τον φόβο και τη δυσαρέσκεια από την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα το 2015.
Μεταξύ των αξιών που θα υπερασπιστεί, εκτός από τη δημοκρατία, η Μέρκελ ανέφερε την ελευθερία και το κράτος δικαίου. "Αυτό με καθοδηγεί", συνέχισε, κρίνοντας ότι οι εκλογικές "διαμάχες" αποτελούν τμήμα μιας φυσιολογικής δημοκρατικής διαδικασίας αλλά δεν θα πρέπει να μεταβάλλονται σε "μίσος" για τον άλλο.
Η καγκελάριος χαρακτήρισε ωστόσο "πομπώδεις και παράλογες" τις εκκλήσεις εκείνων που την θεωρούν ως την τελευταία ηγέτιδα που μπορεί να υπερασπιστεί "τον ελεύθερο κόσμο" και τις δημοκρατικές αξίες απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού, όπως αυτός εκφράστηκε με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και με το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία. Αυτό το καθήκον δεν μπορεί να το αναλάβει ένας άνθρωπος μόνος του, σημείωσε, "οι νίκες επιτυγχάνονται από τους πολλούς", είπε.
Η 62χρονη Μέρκελ κυβερνά τη Γερμανία από το 2005. Την περασμένη εβδομάδα στενοί συνεργάτες της στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεκδικούσε και πάλι το αξίωμα.

ΠΗΓΗ NEWS 247

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :