Random Posts

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η ΕΛ.ΑΣ θεατής των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΘΕΑΤΗ ΤΗΝ...ΕΛ.ΑΣ.


Με θεατή την αστυνομία οι κουκουλοφόροι κατέστρεψαν  ό,τι έβρισκαν μπροστά τους στην Πατησίων - Μόνο μέλημα της ΕΛΑΣ να οριστεί η δράση των κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια

Ανενόχλητοι και ...αραχτοί, με όλη τους την άνεση, έσπασαν και κατέστρεψαν οι κουκουλοφόροι στην περιοχή των Εξαρχείων. Από νωρίς το απόγευμα  οι κουκουλοφόροι επιδίδονταν σε καταστροφές, έκαιγαν περιουσία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με την ΕΛΑΣ να περιορίζεται σε εφόδους για να μην τους αφήσει να επεκτείνουν τη δράση τους έξω από τα όρια του «γκέτο» των Εξαρχείων. Έως τις δέκα το βράδυ, μετά από συγκρούσεις σχεδόν τεσσάρων ωρών, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε δύο συλλήψεις. Η κατάσταση έδειξε ότι έβαινε προς εκτόνωση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ωστόσο ομάδες κουκουλοφόρων προχώρησαν σε νέες εφόδους κατά των αστυνομικών δυνάμεων στα στενά των Εξαρχείων, σηματοδοτώντας νέο γύρο στα επεισόδια. Η κατάσταση εκτονώθηκε τελικά λίγο αργότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου από τις οκτώ το βράδυ είχε  ξεσπάσει μεγάλη φωτιά στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής.  Στη Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους επικεντρώθηκαν τα επεισόδια, καθώς οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούν ως «ορμητήριο» την πύλη του Πολυτεχνείου από τη Στουρνάρη.
Και αργότερα, όμως, περίπου στις δέκα το βράδυ, μετά από πρόσκαιρη ύφεση των επεισοδίων και «ανασύνταξη» των κουκουλοφόρων, οι αστυνομικές δυνάμεις φάνηκε να έχουν οπισθοχωρήσει από το επίκεντρο των συγκρούσεων με αποτέλεσμα οι ταραξίες να κάνουν έφοδο στην Πατησίων και να αρχίσουν να σπάνε φανάρια, κάδους και ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Μάλιστα, έφτασαν μια ανάσα από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα με απειλητικές διαθέσεις εναντίον τους. Τα οδοφράγματα παραμένουν στις οδούς Στουρνάρη και Τζορτζ.
Οι κουκουλοφόροι είχαν δείξει τις διαθέσεις τους ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, με αφορμή, τότε, την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Και τότε, η ΕΛΑΣ «άφησε» τα επεισόδια να εξελιχθούν στην περιοχή των Εξαρχείων επί ώρες.
Χθες, στη διάρκεια της νύχτας, ομάδες νεαρών προχώρησαν στην κατάληψη του Κτιρίου Γκίνη, δημιουργώντας έτσι τις «προϋποθέσεις» για να παραμείνουν εντός του ιστορικού κτιρίου και την ώρα που η μεγάλη και ειρηνική πορεία για την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης ενάντια στη Χούντα θα ξεκινούσε. Τότε, θα έπρεπε να έκλειναν οι πύλες του Ιδρύματος ώστε να περιφρουρηθεί. Αυτό δεν έγινε ποτέ και οι πύλες έμειναν ανοιχτές. Έτσι, περίπου στις έξι το απόγευμα και ενώ  η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία ολοκληρωνόταν με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών να απομακρύνεται, οι ομάδες των νεαρών που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου έκαναν ξεκάθαρο ότι είχαν διάθεση να προκαλέσουν επεισόδια. Άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα με αντικείμενα από το Πολυτεχνείο (θρανία, γραφεία, καρέκλες κ.α.) Αυτή η διάθεση για την πρόκληση επεισοδίων ήταν απολύτως γνωστή στην αστυνομία, που φαίνεται ότι ακολουθεί το δόγμα «αφήστε την πόλη να λειτουργήσει και κάντε ό,τι θέλετε στα Εξάρχεια». Κατ΄ουσίαν ο σχεδιασμός των μέτρων είναι τέτοιος ώστε να μην επιτραπούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία και να αφεθούν οι κουκουλοφόροι «να εκτονωθούν» στα Εξάρχεια. Εμμέσως πλην σαφώς γίνεται αποδεκτός ο χαρακτήρας του γκέτο για την περιοχή.
Η αρχή έγινε με ομάδα περίπου εκατό κουκουλοφόρων που έστησαν τα οδοφράγματα. Ήδη, από νωρίτερα το μεσημέρι, η περιοχή των Εξαρχείων μύριζε «μπαρούτι», ενώ ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε βαν που μετέφερε ασπίδες και κράνη για τις αστυνομικές δυνάμεις.
Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το μπλοκ των αντιεξουσιαστών αριθμούσε περίπου 700 άτομα που περίπου στις επτά το απόγευμα πέρασε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα Εξάρχεια, υπό την επιτήρηση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, υπηρετώντας το σχεδιασμό να μην επιτραπεί να δημιουργηθούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία της πόλης, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ταραξίες στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόθεση της ΕΛΑΣ ήταν «να λειτουργήσει η υπόλοιπη πόλη και να ανοίξουν κανονικά οι δρόμοι».


 TΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΡΚΕΛ-ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η εκλογή Τραμπ και οι κίνδυνοι να επεκταθεί το “ράλι” του λαϊκισμού και στην Ευρώπη, στις επερχόμενες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2018, κυριάρχησαν στις συνομιλίες του αμερικανού απερχόμενου προέδρου με την Γερμανία καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπως ακριβώς είχε γίνει την περασμένη τρίτη στις συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με τον ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης τους, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Αγκελα Μέρκελ δεν έκαναν καμία αναφορά στην Ελλάδα, αν και εκτιμάται ότι το ζήτημα ετέθη στις διαβουλεύσεις.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις του, θα αντιληφθεί την ανάγκη να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η παγκοσμιοποίηση, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους αφενός για τον κίνδυνο να υπάρξει κάμψη στο διεθνές εμπόριο, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τις συνθήκες ζωής των πολιτικών σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και για το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην διατήρηση της διεθνούς ισορροπίας.

Ο Τραμπ να επιδείξει σοβαρότητα

Ο αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα, ο νεοεκλεγείς διάδοχός του, να υιοθετήσει μια προσέγγιση και θα αναζητήσει πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία, στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας συμπίπτουν.

Αναφερόμενος στην πολιτική που ενδεχομένως να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι οι ευθύνες της θέσης του προέδρου και οι διεθνείς απαιτήσεις θα κάνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επικεντρωθεί στα προβλήματα και να επιδείξει σοβαρότητα. "Αν δεν είναι σοβαρός, τότε δεν θα παραμείνεις στην θέση σου για πολύ. Θα έχεις πολλά προβλήματα να αντιμετωπίζεις, πολλή κριτική και πολλούς αντιπάλους" είπε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Χρειάζεται διαρκής αγώνας για την πρόοδο

«Αν δεν ψηφίσει το 43% των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, τότε η δημοκρατία χάνει δυνάμεις, αν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μεταξύ σοβαρών επιχειρημάτων και προπαγάνδας τότε έχουμε πρόβλημα… Αν δαιμονοποιούμε τους αντιπάλους μας, τότε η δημοκρατία θα καταρρεύσει» προειδοποίησε. Ο Ομπάμα εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι νέοι στην Ευρώπη συχνά ξεχνούν ή δεν γνωρίζουν το ταραγμένο παρελθόν της. Παραδέχθηκε ότι η δική του κυβέρνηση δεν κατάφερε σε όλες τις περιπτώσεις να κάνει βήματα μπροστά αλλά τόνισε ότι σίγουρα δεν έκανε βήματα προς τα πίσω και πρόσθεσε ότι η πρόοδος απαιτεί συνεχή προσπάθεια.

Μερκελ: Να μην επιστρέψουμε στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα. Ακόμη η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε ειδική αναφορά στις κοινές αξίες της χώρας της και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πλατφόρμα μας είναι «η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ειρηνική παγκόσμια τάξη», τόνισε η κ. Μέρκελ. Πρόσθεσε πως Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να «διαμορφώσουν» την παγκοσμιοποίηση με πολιτικά μέσα, όμως δεν αδύνατο να διολισθήσουμε στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση.

Η καγκελάριος στάθηκε επίσης στη συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας τη σημασία της, και προσθέτοντας αιχμηρά ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή ρητορικής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Ε.Ε. είναι κατάκτηση και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. παραμένει μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιτυχίες, οι οποίος όμως δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, θα πρέπει να καλλιεργούνται και να ενισχύονται. «Η διχασμένη Ευρώπη του περασμένου αιώνα μάς θυμίζει την ανάγκη να συνεργαστούμε για τη διασφάλιση ευημερίας και ασφάλειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως» υπογράμμισε.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ομαλά και με διαφάνεια. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όσο οι αγορές παραμένουν ανοικτές και το εμπόριο διεξάγεται ελεύθερα, τόσο οι λαοί θα βλέπουν το βιωτικό επίπεδό τους να βελτιώνεται.

Οχι “εκπτώσεις” στη Ρωσία

Ειδική αναφορά έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας αλλά και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος “όταν αναλάβει τα καθήκοντά του θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση, βρίσκοντας πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία εκεί όπου οι αξίες μας και τα συμφέροντά μας συμπίπτουν». Εσπευσε πάντως να προσθέσει ότι ο Τραμπ “θα πρέπει επίσης να είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τη Ρωσία εάν παραβιάσει τις αξίες μας ή τους διεθνείς κανόνες”. Είπε επίσης ότι συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

Αναφερόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο ο κ. Ομπάμα την χαρακτηρισε «έξοχο εταίρο». «Ίσως είναι ο μόνος ηγέτης που έχει απομείνει από τους κοντινούς μας συμμάχους μας που από τότε που ήρθαμε στην εξουσία. Είμαστε βετεράνοι» χαριτολόγησε, έχουμε τις διαφορές μας, αλλά προσέχει τους πολίτες της και έχει εικόνα για όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. «Mπορεί να την υποστήριζα αν ήμουν εδώ, δεν ξέρω αν αυτό της κάνει κακό ή τη βοηθά» ανέφερε μάλιστα σε ερώτηση αν θα την ψήφιζε αν είχε γερμανική υπηκοότητα

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC



ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ;

- Αυξάνουν τα ρυθμιζόμενα δάνεια από 40 στα 65 δισ. αλλά απαιτούν μέτρα εδώ και τώρα
- Σχέδιο για κλείσιμο της αξιολόγησης και συμφωνία ως 5 Δεκεμβρίου
- Οι 17 μέρες και τα 12 μέτρα φωτιά που απαιτούν οι δανειστές για να μειώσουν επιτόκια
- Ούτε να ακούσει για μείωση του χρέους η Γερμανία
Καρότο και μαστίγιο για ακόμη μια φορά από τους δανειστές που απαιτούν κλείσιμο της αξιολόγησης με τη λήψη 12 μέτρων μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου, δίνοντας με τη σειρά τους ένα πακέτο μέτρων για την απομείωση μέρους τους χρέους ύψους 65 δισεκατομμυρίων, αντί των 40 που είχαν πέσει ως τώρα στο τραπέζι.

Η Γερμανία δεν συζητάει καμία περίπτωση κουρέματος και έτσι στο τραπέζι συνεχίσουν να μένουν μέτρα με μείωση επιτοκίων και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής έτσι ώστε να μειωθούν και οι ετήσιες ανάγκες του κράτους για την αποπληρωμή των χρεών προς τους δανειστές.

Τα μέτρα που υπόσχονται οι δανειστές είναι όμως βραχυπρόθεσμα και αφορούν σε επιμήκυνση ως περίπου πέντε έτη. Προσθέτουν στα 40 από τα 320 δισ. του χρέους άλλα 25 δισ. του EFSF και ... αυτό είναι όλο.

Την ίδια ώρα απαιτούν από την ελληνική πλευρά μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου τη λήψη 12 μέτρων που αφορούν στα εργασιακά, τα αδήλωτα εισοδήματα, το πλαστικό χρήμα, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ουσιαστικά αυτή την ώρα υπάρχει ένας αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση να υπάρξει μια βασική συμφωνία μέχρι το euroworking geroup της 28ης του μήνα έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επικύρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ NEWSIT

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :