Random Posts

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στα Ιωάννινα και επανεκλογή Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τελευταίο χτύπημα η δόνση των 4,3 Ρίχτερ στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής - Λέκκας: Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχίζεται για αρκετές ημέρες - Κλειστά σήμερα σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Δονείται διαρκώς η γη των Ιωαννίνων και των περιοχών γύρω από την πρωτεύουσα της Ηπείρου εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας. Αλλεπάλληλοι σεισμοί που μετρώνται πλέον σε δύο εκατοντάδες, ποικίλης έντασης με επίκεντρο περίπου την περιοχή όπου σημειώθηκε η μεγάλη δόνηση (5,5 Ρίχτερ) το βράδυ του Σαββάτου ταράζουν τα Ιωάννινα και κρατούν σε αγωνία τους κατοίκους της πόλης. Η τελευταία ισχυρή δόνηση, έντασης 4,3 Ρίχτερ, έγινε αισθητή λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής. Παρόλ' αυτά, τα χτυπήματα παραμένουν πυκνά: Σύμφωνα με τον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και τη συνεχή ενημέρωση της δραστηριότητας, στις 02:16 της Δευτέρας έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, πέντε λεπτά αργότερα ένας άλλος ακόμη πιο δυνατός (3,7 Ρίχτερ), στις 02:31 μια δόνηση 3,1 Ρίχτερ και στις 05:33 άλλη μία 3,2 Ρίχτερ. Όλοι οι σεισμοί είχαν επίκεντρο στην ίδια περιοχή, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.



Κατολισθήσεις από τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ

Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, καθώς από τη μανία του Εγκέλαδου έχουν «τραυματιστεί» μόνο κτήρια. Σήμερα, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, σχολεία, ΑΕΙ και δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές στα Ιωάννινα και τους δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων. Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, με την συμμετοχή του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθυμίου Λέκκα.

Ο κ. Λέκκας συνιστά στους κατοίκους των σεισμοπαθών περιοχών να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην επηρεάζονται από διαδόσεις περί επικείμενου μεγάλου σεισμού αν και επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχίζεται για αρκετές ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει επιστημονική μέθοδος πρόγνωσης της σεισμικής δραστηριότητας και επομένως οποιαδήποτε «πρόβλεψη» είναι παντελώς αναξιόπιστη. Οι σεισμολόγοι παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη μετασεισμική δραστηριότητα, εκτιμούν όμως ότι η σωρεία δονήσεων ενδέχεται να παραπέμπει σε μια αποκατάσταση της ισορροπίας των τεκτονικών πλακών. Η μετατόπισή τους, σε βάθος 5,5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, προκάλεσε τον αρχικό σεισμό. Αυτό σημαίνει, με κάθε επιφύλαξη, ότι η φάση της έντασης οδεύει προς το τέλος της. Εξάλλου, για μια σχετικά ακριβή καταγραφή των σεισμικών φαινομένων μετά από την εκδήλωση του αρχικού σεισμού, απαιτείται η μελέτη των καταγεγραμμένων δονήσεων από τουλάχιστον τις τελευταίες 48 ώρες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ιωαννίνων που βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.

- Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.

Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Με την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 93,5%, επί του συνόλου των εγκύρων, έληξε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο συνέδρων 2.926 ψήφισαν 2.758 από τα οποία έλαβαν:

Αλέξης Τσίπρας: 2.548
Λευκά: 176
Ακυρα: 34
Προσμετρώντας και τα λευκά και τις ψήφους υπέρ του, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε ποσοστό 93,53%, επί του συνόλου των εγκύρων.



Τα ποσοστά Τσίπρα στο προηγούμενο συνέδριο

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο συνέδριο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκλεγεί πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 74% ενώ το 2008 είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΝ με ποσοστό 70%.

Στο 1ο Συνέδριο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ο Τσίπρας είχε απέναντί του και άλλους δύο ανθυποψηφίους, ενώ η αποχή είχε κινηθεί στο 20%.

Ωστόσο, για πρώτη φορά διατυπώθηκε έντονη κριτική και γκρίνια από τάσεις και συνέδρους που δεν είδαν με καλό μάτι πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η επανεκλογή Τσίπρα είναι δεδομένη καθώς ούτε επί της ουσίας αμφισβητήθηκε η ηγεσία του, ούτε επί τις διαδικασίας, αφού κανείς δεν έβαλε υποψηφιότητα κόντρα στη δική του.

Το ποσοστό που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και τα ελάχιστα λευκά (μόλις 176) έδειξαν ότι το «κεφάλαιο Τσίπρας» παραμένει πολύτιμο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται η σειρά εκλογής στελεχών στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Αν οι σύνεδροι πριμοδοτήσουν τις κριτικές φωνές που ακούστηκαν, τούτο θα σημαίνει ότι η ένταση που ενυπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφράζεται και στις συνεδριάσεις αλλά και στις αποφάσεις της ΚΕ. Επιπλέον, η κριτική που ασκήθηκε από υπολογίσιμες εσωκομματικά ομάδες, όπως οι 53+ διαμορφώνουν αλλιώς τα δεδομένα στον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ.



Πρωτιά Φίλη -Εκπλήξεις στην πρώτη οκτάδα

Η καταμέτρηση συνεχίζεται για την νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr πρώτος έρχεται ο Νίκος Φίλης.

Μια πρωτιά που ερμηνεύεται προφανώς λόγω της ευμενούς απήχησης που είχε στο κομματικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η στάση του έναντι της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο Ν. Φίλης αποθεώθηκε καθ' όλη την τριήμερη διάρκεια του συνεδρίου από όλες τις πτέρυγες.

Αν επιβεβαιωθεί μέχρι τα τελικά αυτή η σειρά τόσο στα «ψηλά» όσο και στις παρακάτω θέσεις, φαίνεται πως οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν πρόσωπα με χαρακτηριστικά «αμιγώς ΣΥΡΙΖΑ»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στα πρώτα 1.000 περίπου ψηφοδέλτια που έχουν καταμετρηθεί, στις επόμενες θέσεις η κατάταξη έχει ως εξής:

Δεύτερος εκλέγεται μέχρι στιγμής ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53 και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
Τρίτος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης,
Τέταρτος ο υπουργός. Υγείας Ανδρέας Ξανθός,
Πέμπτος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (ήταν πρώτος στο προηγούμενο συνέδριο),
Έκτος ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει συγκρουστεί σε άγριους τόνους με ΝΔ και ΜΜΕ,
Εβδομος ο υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς, που έκανε τον νόμο για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών
Ογδοος ο υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σκουρλέτης, ο οποίος ζήτησε να μην ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται να μετακινηθεί από το υπουργείο του για να αναλάβει γραμματέας του κόμματος.
Από τα μη κυβερνητικά στελέχη, πρώτος έχει πλασαριστεί το νεαρό στέλεχοςτου ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος που ανήκει στην Ενωτική Κίνηση των «προεδρικών».
Υποψήφια για την Κεντρική Επιτροπή ήταν και η αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ζανέτ Τσίπρα.



Η εσωκομματική γκρίνια

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του την «εσωκομματική γκρίνια» τόσο για να κρατήσει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες ενόψει ανασχηματισμού -τον οποίο πάντως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απομάκρυνε χρονικά - όσο και για τις αποφάσεις του περί διεύρυνσης του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη διεμήνυσαν ότι δεν θέλουν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πασοκογενές κόμμα.

Οι ηχηρές απουσίες από το ψηφοδέλτιο της ΚΕ

Η δυσκολία με την οποία αναδείχθηκαν σύνεδροι, ανάγκασαν ηχηρά ονόματα, όπως τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, να μην θέσουν υποψηφιότητα για την νέα Κεντρική Επιτροπή.

Οι υποψήφιοι ήταν 419 για 151 μόλις θέσεις καθώς ελήφθη η απόφαση να μειωθούν τα μέλη της ΚΠΕ από 201 που ήταν. Ενδιαφέρον έχει επίσης το ποια κυβερνητικά στελέχη θα μείνουν εκτός καθώς υπάρχει το «φρένο» της ποσόστωσης που προβλέπει συμμετοχή 25% για τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη αλλά και 1/3 ποσόστωση φύλου.



Πηγή: www.iefimerida.gr

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ


Με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναλαμβάνουν για μια ακόμη φορά τον ρόλο του «μπαμπούλα» ξεκινάει από την επόμενη εβδομάδα η διαπραγμάτευση για το σημαντικότερο κεφάλαιο της β’ αξιολόγησης: τα εργασιακά.

Η ελληνική κυβέρνηση, θα επιδιώξει να αποφύγει νέες μειώσεις του βασικού μισθού, είτε αυτός επιδιωχθεί να γίνει μέσα από τη θέσπιση χαμηλότερων αποδοχών για τους νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία, είτε μέσα από την κατάργηση τριετιών ή επιδομάτων που συνοδεύουν το μηνιάτικο των 586 ευρώ. Θα επιδιωξει επίσης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έστω και μετά το 2018 αλλά και αποφύγει την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Τι θα βρει η κυβέρνηση απέναντί της; Το επιτακτικό αίτημα του ΔΝΤ για περαιτέρω «χαλάρωση» των εργασιακών σχέσεων και μείωσης του κατώτατου μισθού αλλά και την απαίτηση των θεσμών για άρση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις.

Μετά και τη δημοσίευση του πορίσματος της επιτροπής σοφών για τα εργασιακά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ακόλουθα μέτωπα (για τα οποία δεν υπήρξε και κοινή θέση μεταξύ των μελών της Επιτροπής):

1.      Στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Θα παραμείνει το επίδομα γάμου; Θα αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας;

2.     Στο αν θα διατηρηθεί ή όχι η διάκριση του κατώτατου μισθού ανάλογα με την ηλικία. Σήμερα ισχύει ο κατώτατος μισθός των 511 ευρώ για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών αλλά η ελληνική πλευρά θέλει να καταργήσει αυτή τη διάκριση. Εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένας «υπερχαμηλός» μισθός με κριτήριο όχι την ηλικία αλλά την εργασιακή εμπειρία. Ο μισθός αυτός, δεν θα μπορεί να αποδίδεται στον νέο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

3.     Στο αν θα είναι υποχρεωτική ή όχι η εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων. Το ζητούμενο είναι ουσιαστικά αν μια κλαδική σύμβαση θα δεσμεύσει όλες τις εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου και όχι μόνον αυτές που μετέχουν στις εργοδοτικές ενώσεις.

4.     Το αν θα μπορούν να υπάρχουν παρεμβάσεις στους μισθούς σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

5.     Το αν θα μπορεί να εφαρμοστεί η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Με βάση την αρχή της επέκτασης, Οι συλλογικές συμβάσεις θα μπορούν να επεκτείνονται από το κράτος κατόπιν αίτησης ενός από τα διαπραγματευόμενα μέρη, εφόσον καλύπτουν το 50% των εργαζομένων του κλάδου/επαγγέλματος με απόφαση του υπουργού και μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ωστόσο, ζητείται να θεσμοθετηθεί ένα διοικητικό σύστημα που θα επιτρέπει τον αξιόπιστο έλεγχο του ποσοστού των εργαζομένων που αντιπροσωπεύεται στη διαπραγματευτική μονάδα. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει τη δυνατότητα επέκτασης, σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων (υψηλός κύκλος εργασιών, υψηλό ποσοστό χαμηλόμισθων, στρέβλωση ανταγωνισμού) καθώς και σε περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος (π.χ. εισαγωγή συστήματος μαθητείας). Ένα άλλο μέρος θεωρεί πως η επέκταση πρέπει να είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που καλύπτεται το όριο του 50%.

6.     Το τι θα γίνει με τις περιπτώσεις των ομαδικών απολύσεων. Το ισχύον σύστημα της προληπτικής διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων συζητείται ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τη την έκδοση της απόφασης, το ισχύον σύστημα θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από ένα άλλο εκ των προτέρων έγκρισης του σχεδίου απολύσεων. Δηλαδή να υπάρχει ex ante μια έγκριση όχι όμως του υπουργού.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :