Random Posts

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Eλεγχος πόθεν έσχες για τα κανάλια και προβάδισμα ΝΔ

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ν.Δ.

Όνειρα θερινής νυκτός απέβησαν οι ελπίδες που έτρεφαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για ανατροπή μέσα στο καλοκαίρι των δυσμενών δημοσκοπικών δεδομένων ώστε να επιβεβαιωθεί το τεχνικό κλίμα ότι «γυρίζει το παιχνίδι» που καλλιεργούσαν το τελευταίο διάστημα.
Η πρώτη φθινοπωρινή δημοσκόπηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για λογαριασμό του ΣΚΑΙ έδειξε ότι παραμένει σε διψήφιο ποσοστό το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να υπερέχει σε δημοφιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι πολίτες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα της κάλπης.

Το μικρό κλείσιμο στην ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ -και κατεγράφη αυτή τη φορά στις δέκα εκατοστιαίες μονάδες από 11,5% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ που δημοσιοποιήθηκε την 1η Ιουλίου- δεν είναι ικανό να αλλάξει τη συνολικά αρνητική αποτίμηση που κάνει η κοινή γνώμη στα κυβερνητικά πεπραγμένα. Τα περισσότερα ευρήματα, εξάλλου, της ίδιας δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν τη σταθερά υψηλή δυσαρέσκεια των πολιτών για την απόδοση της κυβέρνησης, αλλά και τους εξίσου υψηλούς δείκτες απαισιοδοξίας για το μέλλον που προδιαγράφεται τόσο για τη χώρα όσο και για τους πολίτες.

Στα ύψη η δυσαρέσκεια

Ειδικότερα, είναι χαρακτηριστικό ότι το 81% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις 9,5% εκείνων που απάντησε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (85,5%) δηλώνουν ότι αισθάνονται δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και μόλις στο 6,5% ανιχνεύονται όσοι εκφράζουν ικανοποίηση. Το κλίμα δυσαρέσκειας βρίσκεται στα ύψη και μεταξύ όσων ψηφοφόρων επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο, καθώς από αυτή τη «δεξαμενή» ικανοποιημένο απαντά ότι είναι το 16% των ερωτηθέντων και δυσαρεστημένο το 72,5%.

Ελαφρώς θετικότερη σε σχέση με προηγούμενες έρευνες είναι η πεποίθηση των πολιτών για τα οικονομικά τους, που παραμένει όμως σε αρνητικό έδαφος, αφού το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μέσα στους προσεχείς 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει, έναντι μόλις 7% που είναι το ποσοστό εκείνων οι οποίοι πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί.

Καχυποψία για τις άδειες των καναλιών


Αλλά και σε επιμέρους ζητήματα οι πολίτες εκφράζουν τη διαφωνία τους με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Με τη διαχείριση, για παράδειγμα, της προσφυγικής κρίσης από τις ελληνικές αρχές διαφωνεί το 66% των πολιτών την ώρα που, απολύτως, συμφωνούν μόνο 7 στους 100 Έλληνες.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η καχυποψία ενός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης αναφορικά με τον πρόσφατο διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών: το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί πως πίσω από τη διαδικασία υποκρύπτονταν πολιτικές σκοπιμότητες, έναντι ενός μειοψηφικού ποσοστού της τάξης του 22% που φαίνεται ότι πείστηκε πως η κυβέρνηση επιχείρησε να θέσει κανόνες διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Οι συσπειρώσεις και οι προσδοκίες


Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,5%, ποσοστό μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τον Ιούλιο. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ που ανεβάζει κατά μισή μονάδα την επίδοση του, φθάνοντας στο 17,5%, μειώνει την απόσταση από το 11,5% που ήταν πριν από περίπου δύο μήνες, στο 10%.

Το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του, που φθάνει μόλις στο 43,5%, ενώ οι απώλειες προς τη ΝΔ είναι της τάξης του 6%, γεγονός που, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων τον εγκαταλείπουν κατευθύνεται προς την αποχή ή είναι αναποφάσιστοι, μπορεί να διατηρήσει ζωντανές τις προσδοκίες ανάκαμψης. Αντιθέτως η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 81,5%, ποσοστό ιδιαιτέρως υψηλό έως και εντυπωσιακό για μη προεκλογική περίοδο.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% (από 8% στην προηγούμενη έρευνα) και ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5% (από 4,5%), όπως και το ΚΚΕ (που υποχώρησε από 6% στην προηγούμενη έρευνα). Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συγκεντρώνει 3,5% (από 3%), ενώ ποσοστά που αν επιβεβαιώνουν στην κάλπη θα τους αφήνουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ (2%) και το Ποτάμι (1,5%). Από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, στο 1,5% κατεγράφη η δύναμη της Λαϊκής Ενότητας, ενώ χαμηλότερα είναι όλοι οι άλλοι Μικροί κομματικοί σχηματισμοί που αθροιστικά φθάνουν στο 9,5%.

Τάση για αποχή και συνολική αποδοκιμασία


Ιδιαιτέρως υψηλά είναι τα ποσοστά όσων εκδηλώνουν πρόθεση αποχής, καθώς φθάνουν στο 17%, καθώς και διάθεση να καταφύγουν στο λευκό (7%), ποσοστά που μαρτυρούν ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους αποδοκιμάζει και απορρίπτει συνολικά το πολιτικό σύστημα. Έκφραση της τάσης για συνολική αποδοκιμασία μπορεί να θεωρηθούν και οι απαντήσεις στο ερώτημα για το ποιος από τους δύο, ο πρωθυπουργός ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστεύουν οι πολίτες ότι θα παρουσιάσει το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα για το μέλλον της χώρας στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ. Το 57% απάντησε αυθορμήτως «κανένας από τους δύο», ενώ νικητής στα σημεία αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 20% έναντι 13% του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναδεικνύεται και δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, καθώς το 22% της κοινής γνώμης εκφράζει θετική γνώμη για το πρόσωπό του. Ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με 19% και έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 16%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 14,5%, ο Βασίλης Λεβέντης που υποχωρεί αισθητά στο 13%, η Φώφη Γεννηματά με 12,5%, ο Πάνος Καμμένος με 7,5% και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 4,5%.

Μεγάλη είναι, τέλος, η υπεροχή της ΝΔ στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», καθώς το 52,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι πιστεύει πως στις επόμενες εκλογές θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, έναντι του 18,5% που εξέφρασε την πίστη του ότι νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΕΛΕΓΧΟΣ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ


Εμμεσο «όχι» είπε ο Ν. Παππάς στο αίτημα των νέων καναλαρχών να καταβληθεί η πρώτη δόση μετά από την απόφαση του ΣτΕ. Οι προσωρινοί υπερθεματιστές της δημοπρασίας πάντως, διατύπωσαν και μια σειρά ενστάσεων για την διαδικασία εφεξής.

Αρχικά οι εκπρόσωποι των προσωρινών υπερθεματιστών είχαν συνάντηση με τον γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο. Αμέσως μετά έγιναν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών.

Ο Ν. Παππάς συναντήθηκε διαδοχικά με τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Θοδωρή Κυριακού και Γιάννη Αλαφούζο.

Ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες συζήτησαν αρχικά με τον γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας,

Οι εκπρόσωποι των καναλαρχών ζήτησαν από τον κ. Κρέτσο να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΣΚΑΪ, Κώστα Κιμπουρόπουλο, η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Ακόμη, στη συνάντηση, οι περισσότεροι εκπρόσωποι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.


Οι 4 ενστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις ήταν τέσσερις:

Να μην εκδοθεί η πράξη κατακύρωσης των νικητών της δημοπρασίας πριν τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων. Κατά συνέπεια να αναβληθεί και η καταβολή της δόσης (30% του συνολικού τιμήματος) από πλευράς καναλαρχών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση.
Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση το πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση, ο οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των καναλιών εκτιμούν ότι αυτό το πλαίσιο αλλά και το υψηλό τίμημα που αναγκάστηκαν να καταβάλουν στη δημοπρασία εγείρει αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των νέων καναλιών.
Να ξεκαθαρίσει και να δεσμευτεί δημοσίως για το πόσες άδειες συνολικά (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση.
Να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, προκειμένου να είναι καθαροί οι «όροι του παιχνιδιού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προκαταρκτική συνάντηση, ο κ. Κρέτσος επιφυλάχθηκε να απαντήσει.



«Οχι» Παππά στο αίτημα των καναλαρχών

Μετά τις συναντήσεις ο Νίκος Παππάς άφησε να εννοηθεί ότι είναι αρνητικός στο αίτημα των προσωρινών υπερθεματιστών για να δοθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ. Οπως είπε οι αποφάσεις τη διοίκησης πρέπει να εφαρμόζονται και πως οι προβλέψεις του νόμου είναι σαφείς.

Ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε με νόημα πως όλα έγιναν σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης. Εκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές συναντήσεις» με τους προσωρινούς υπερθεματιστές. Τόνισε δε πως «όλοι έχουν συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν».

Υπενθύμισε τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το σύνταγμα και από τον νόμο και οι οποίες για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης όπως είπε.

Τόνισε δε πως τέτοιες συναντήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα και με τον ίδιο και με τον γ.γ. Ενημέρωσης «για να οργανώσουμε την μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα».

«Νομίζω ότι όλοι οι προσωρινοί υπερθεματιστές έχουν συνείδηση της ευθύνης που φαίνεται ότι αναλαμβάνουν, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα για την αντικειμενικότητα, για την με ίσους όρους προβολή όλων των απόψεων, υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο και που για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την παραγωγή προγραμμάτων και την ποιότητά τους» δήλωσε.

Ερωτηθείς για το αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ο Ν. Παππάς προέβλεψε πως «θα είμαστε μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια, κανείς δεν θέλει να υπάρξει καθυστέρηση». Αίσθηση προκάλεσε πάντως η απάντησή του για τις θεματικές άδειες: «Δεν υπάρχει θέμα θεματικών αδειών τώρα» είπε ο υπ. Επικρατείας, παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατο σημείωμά του το μέγαρο Μαξίμου προϊδέαζε ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία για τις θεματικές άδειες.



Τι ζήτησε ο Νίκος Παππάς



Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε προς τους καναλάρχες ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:
τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).
Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

Ο Υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.



Εξω από το κτίριο της ΓΓΕ, τεχνικοί και δημοσιογράφοι του Star και του Alpha κρέμασαν στις κάμερές τους μια επιγραφή που έγραφε: «Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις».

Το νέο «καψόνι» της κυβέρνησης

Νωρίτερα πάντως, η κυβέρνηση υπέβαλε σε νέο... καψόνι υποβάλλει τους 4 καναλάρχες. Αφού τους είχε καλέσει στο Μαξίμου, το πρωί αποφάσισε να αλλάξει τόπο συνάντησης, αλλά και να τους δει με... δόσεις.

Συγκεκριμένα, το ραντεβού έγινε μεν στις 3 μ.μ., αλλά στη ΓΓΕΕ και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Επιπλέον, αν και στην αρχή είχε ανακοινωθεί ότι στη συνάντηση με τους τέσσερις νέους καναλάρχες θα έδιναν το «παρών» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μαζί, τελικά τους βλέπουν με... δόσεις.

Αρχικά, έγινε συνάντηση προετοιμασίας μεταξύ του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, και εκπροσώπων των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ενημέρωσε για τα αποτελέσματά της τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος θα έχει αυτή την ώρα συναντήσεις με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα είναι τετ-α-τετ ή με όλους μαζί.

Παππάς: Αν υπάρξει πρόβλημα με τα πόθεν έσχες, θα πάμε στους επιλαχόντες καναλάρχες

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παππάς σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο», σήμερα, ουσιαστικά είπε ότι τίποτα δεν έχει κλείσει για τις άδειες, ότι οι υπερθεματιστές είναι προσωρινοί και ότι αν διαπιστωθεί κάτι στον φορολογικό έλεγχο και στον έλεγχο πόθεν έσχες, θα έρθουν οι επιλαχόντες.

Alpha εναντίον Σαββίδη

Τα κανάλια από την πλευρά τους περιμένουν την απόφαση στου ΣτΕ, ενώ υποψήφιοι καναλάρχες στρέφονται ο ένας κατά του άλλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αlpha κατέθεσε σήμερα ένσταση στην επιτροπή διενέργειας για την ακύρωση του διαγωνισμού και αποκλεισμού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη από επιλαχούσα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο νομικός εκπρόσωπος  Πάνος Λαζαράτος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Σαββίδης έκανε μηδενική προσφορά και για αυτό στάλθηκε εξώδικο και κατατέθηκε και ένσταση στην επιτροπή του διαγωνισμού να προχωρήσει σε ακύρωση. Οπως αναφέρει, «ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης είπε  τουλάχιστον 7 φορές ότι ο ίδιος δεν είχε άλλο σκοπό παρά να ανεβάσει την τιμή έναντι των άλλων συμμετεχόντων».

«Αν υπήρχε θέμα σύμπραξης, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό» είπε ο κ. Λαζαράτος, ενώ σημείωσε ότι «το άρθρο 1 λέει ότι η διαδικασία πρέπει να διασφαλίσει τον ανόθευτο ανταγωνισμό και αυτό παραβιάζεται με τη διαδικασία-λοταρία» και χαρακτήρισε την αιτιολογία του άρθρου 4 «έωλη».

«Οδηγούμαστε και σε προβλήματα νοθείας του διαγωνισμού και στο μέλλον» πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του πόθεν έσχες υπογράμμισε ότι ο έλεγχος γίνεται μετά τον διαγωνισμό και δεν αποτελεί λόγο ακύρωσής του, αλλά είναι σοβαρό ζήτημα. Τέλος, είπε ότι θα ήταν καλύτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει πριν από τον διαγωνισμό και όχι μετά.



Πηγή: www.iefimerida.gr


TO "ANTIO" ΣΤΟΝ ΑΛ. ΒΕΛΙΟ


Είχε πει ανοιχτά ότι θα κάνει ευθανασία και δεν θα αφήσει να τον συνθλίψει ο καρκίνος - Το μήνυμα στην κάμερα και οι τελευταίες του επιθυμίες

Σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας θα πουν το τελευταίο αντίο συγγενείς και φίλοι στο δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλέξανδρο Βέλιο. Θα ακολουθήσει νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του νεκροταφείου.

Ο 63χρονος μετά από μάχη μηνών που έδωσε με τον καρκίνο αποφάσισε να καταφύγει τελικά στη λύση της μη υποβοηθούμενης ευθανασίας στο σπίτι του στην Αθήνα αφήνοντας την τελευταία πνοή του τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο Αλέξανδρος Βέλιος ήταν ένθερμος υποστηρικτής των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Υπερασπίστηκε με σθένος μέχρι τέλους, το δικαίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος στο να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να ζήσει, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να πεθάνει και μάλιστα ήταν υπέρμαχος της ευθανασίας. Τον τελευταίο καιρό είχε δηλώσει δημόσια πως θα έκανε και ο ίδιος ευθανασία, προτού τον συνθλίψει κυριολεκτικά ο καρκίνος.

Είχε προχωρήσει μάλιστα και σε τηλεοπτική εξομολόγηση, όπου δημοσιοποιούσε τη σκέψη του να διεκδικήσει στην Ελβετία το δικαίωμα σε ένα τέλος ανώδυνο και αξιοπρεπές.

Ενα ζήτημα που πραγματεύεται και στο δοκίμιό του, ένα κείμενο 64 σελίδων, πάνω στα μεγάλα θέματα της ζωής και του θανάτου, στο οποίο αφηγείται μεταξύ άλλων την προσωπική του ιστορία και κάνει έναν πολύ σύντομο και περιεκτικό απολογισμό ζωής, ενώ κάνει αναφορά και στα θρησκευτικά, κοινωνικά και ιατρικά ταμπού που κάνουν την ευθανασία μια τόσο περίπλοκη υπόθεση.

Οι δύο επιστολές
Ο Αλέξανδρος Βέλιος άφησε πριν πεθάνει δύο επιστολές. Στη μία ανακοίνωνε τον θάνατό του και στην άλλη εξέφραζε την επιθυμία του για το πως επιθυμούσε να γίνει η κηδεία του.

Μερικές μέρες πριν το θάνατό του, ο Αλέξανδρος Βέλιος είχε καλέσει στο σπίτι του στο Γέρακα τον Κρικόρ Τσακιτζιάν και του έδωσε μια χειρόγραφη επιστολή στην οποία έδινε γραπτές οδηγίες για την κηδεία του. Τις οδηγίες αυτές τις εμπιστεύθηκε στο γνωστό δημοσιογράφο προκειμένου να τις δημοσιεύσει και ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες του, τόσο από τους συγγενείς του, όσο και από τον κόσμο, ο οποίος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί δεν έγιναν κάποια πράγματα σύμφωνα με τις παραδόσεις.

Στην επιστολή αυτή η οποία συντάχθηκε από τον ίδιο στις 15 – 7- 2016, ανέφερε συγκεκριμένα:



«Θέλω το φέρετρό μου να είναι λιτό, από φυσικό ξύλο. Η αίσθηση της πολυτέλειας στον θάνατο μου φαίνεται άκρως κακόγουστη. Η βασική μου επιθυμία είναι να μην υπάρχει σταυρός στον τάφο μου. Μια απλή στήλη, στην οποία θα αναγράφεται το όνομα και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου μου. Πάνω στη μαρμάρινη πλάκα, να χαραχθεί η εξής φράση: Ευ ζην, ευ θνήσκειν
Αν υπάρχει μια φωτογραφία μου σε λιτή κορνίζα. Όχι καντηλάκια και άλλα παρόμοια. Λίγα φρέσκα λουλούδια κάπου – κάπου, για να φαίνεται πως δεν έχω λησμονηθεί.
Αλέξανδρος Βέλιος»

Το αντίο μου
Σε άλλο βίντεο λίγο πριν πεθάνει ο Αλέξανδρος Βέλιος με ένα ιδιόχειρο σημείωμα διαβασμένο (ηχητικό) από τον ίδιο εξηγεί πώς κατέφυγε στη λύση της μη υποβοηθούμενης ευθανασίας. Το κείμενό του με τίτλο το αντίο μου καταλήγει: «Εζησα δημιουργικά και, εν πολλοίς, ασυμβίβαστα. Φεύγω πλήρης».








(σημείωση: στο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube από τον λογαριασμό Αλέξανδρος Βέλιος κατά λάθος έχει γραφτεί η ημερομηνία 4 Αυγούστου, ενώ εννοούσε 4 Σεπτεμβρίου)

Ο αποχαιρετισμός του μπροστά στην κάμερα
Στο μεταξύ συγκλονιστικό είναι το τελευταίο μήνυμα του Βέλιου προς φίλους και συνεργάτες μέσω της τηλεοπτικής κάμερας, λίγες ημέρες πριν το θάνατό του. Μάλιστα, λίγο πριν το τέλος του διάρκειας 93 δευτερολέπτων βίντεο, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας λυγίζει από τη συναισθηματική φόρτιση για το μήνυμά του όταν ζητά από τους χιλιάδες φίλους του που τον παρακολουθούσαν από τη συχνότητα του καναλιού να τον θυμούνται και να τον κρατούν ζωντανό στη μνήμη τους.

Το μήνυμα του Αλέξανδρου Βέλιου έχει ως εξής: «Οι λιγοστές δυνάμεις μου δεν μου επέτρεψαν να περάσω από το κανάλι και να χαιρετίσω και να αποχαιρετίσω όλους του φίλους και συνεργάτες με τους οποίους συμπορευθήκαμε. Χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Παπαγιάννη που με φιλοξενούσε στο δελτίο ειδήσεων. Αλλά το μεγάλο ευχαριστώ αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους του καναλιού μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Και ίσως πάνω από όλα χρωστώ ένα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στους χιλιάδες θεατές που μου χάρισαν τη στήριξη, την εμπιστοσύνη, την αγάπη τους. Σας ευχαριστώ, σας αποχαιρετώ και να με θυμάστε και να με κρατάτε ζωντανό στη μνήμη σας».



Από την 1η Σεπτέμβρη ο χρόνος κυλάει αντίστροφα
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αλέξανδρος Βέλιος είχε πει ότι θα φύγει πολύ νωρίτερα από το τέλος Σεπτέμβρη: «Για μένα από την 1η Σεπτεμβρίου, ο χρόνος θα κυλάει αντίστροφα. Δεν θα φτάσει το τέλος του Σεπτέμβρη για να φύγω, αλλά αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα... Οι θεράποντες γιατροί  μου είπαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης της ζωής μου. Τελικά δεν θα πάω για ευθανασία στο εξωτερικό για δικούς μου προσωπικούς λόγους. Νομίζω όμως ότι θα πετύχω να φύγω με τους δικούς μου όρους και στο δικό μου πλαίσιο αξιοπρέπειας».

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Βέλιος
O Αλέξανδρος Βέλιος γεννήθηκε στις 14-5-1953 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Παρίσι (PARIS IV). Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στο ΒΗΜΑ (1978-80). Μεταπήδησε στη ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ του Τάκη Λαμπρία, το 1980, όπου παρέμεινε ως διπλωματικός και εν συνεχεία πολιτικός συντάκτης μέχρι το 1986. Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου Πειραιά ΚΑΝΑΛΙ το 1987, ενώ κατόπιν ανέλαβε διευθυντής ενημέρωσης στο εμβληματικό ΚΑΝΑΛΙ 15 του Ρούσσου Κούνδουρου. Από το 1990 ξεκίνησε να παρουσιάζει δική του εκπομπή στο τηλεοπτικό ΚΑΝΑΛΙ 29 του συγκροτήματος
Κουρή, με το οποίο εξακολούθησε να συνεργάζεται σε όλες τις φάσεις της μετεξέλιξής του (ΚΑΝΑΛΙ 5, ΕΧΤRΑ, ΑLTER). Διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, κατά τη ρηξικέλευθη 8ετή θητεία του στην προεδρία του ΣΕΒ (2006-2014).

Από το 1995 ήταν υπεύθυνος της σειράς δοκιμίων MICROMEGA στις εκδόσεις ΡΟΕΣ, στο πλαίσιο των οποίων εξέδωσε μεταξύ άλλων: Το ιστορικοπολιτικό δοκίμιο «Η αλληλογραφία της αυτοεξορίας Καραμανλή», μία συγκριτική μελέτη Θουκυδίδη-Μακιαβέλλι, μία μονογραφία για το φαινόμενο του βοναπαρτισμού, μία παράλληλη ανθολόγηση Δημοσθένους-Ισοκράτη, καθώς και μια πλειάδα μεταφράσεων των (Μοντεσκιέ, Πασκάλ, Ζολά, Λαφάργκ, Βαλερύ, Michault, Herault de Sechelles, Mandeville, Πεσόα κ.ά).

Το βιβλίο του «Εγώ κι ο θάνατός μου -Το δικαίωμα στην ευθανασία» εκδόθηκε στις αρχές Ιουνίου 2016, τρεις μήνες πριν από τον θάνατό του και ανέδειξε ένα θέμα που παραμένει ταμπού στη χώρα μας. Ο θόρυβος που ξεσήκωσε, σε συνδυασμό με την προσωπική του άνιση μάχη, συνετέλεσε στο να εκδηλωθεί ένα απρόσμενα μεγάλο ρεύμα υποστήριξης υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας.

Σε μία από εκείνες τις γυμνές από κάθε ελπίδα νύχτες που αφιέρωσε για να αποτυπώσει την κραυγή αγωνίας στο χαρτί αυτού του βιβλίου, αυτής της τελευταίας παρακαταθήκης του, έγραφε: «Η ζωή είναι μία συλλογική πορεία, ακόμα και για τον πιο μοναχικό άνθρωπο. Ο θάνατος, αντίθετα, είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση, επιλογή και απόφαση: το δικαίωμα στο θάνατο συνιστά για μένα το πιο θεμελιώδες ίσως ανθρώπινο δικαίωμα. Σ’ αυτό αποκορυφώνονται η ατομική ελευθερία και η ελευθερία της βούλησης, ο απογαλακτισμός του ανθρώπου από κάθε - θεϊκό, κοινωνικό ή άλλον- καταναγκασμό. Γι’ αυτό ακριβώς το καταπολεμούν όλες οι εξουσίες».

«Αγάπη μου, καλό σου ταξίδι», το μήνυμα της συζύγου του
«Αγάπη μου, καλό σου ταξίδι. Θα είσαι πάντα στην καρδιά μου!». Με αυτό το μήνυμα η Νάντια Γερολυμάτου, σύζυγος του Αλέξανδρου, αποχαιρέτησε τον γνωστό δημοσιογράφο μέσω του προφίλ της στο Facebook. Με λίγα λόγια και μερικές κοινές τους φωτογραφίες η Νάντια Γερολυμάτου είπε με τον δικό της τρόπο «αντίο» στον αγαπημένο της.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :