Random Posts

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Συνεχίζεται ο καυγάς για την ψυχική υγεία ενώ ο Ερντογάν προκαλεί

ΑΓΡΙΟΣ ΚΑΥΓΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Καυγάς πάνω από το “πτώμα” της Ψυχικής Υγείας

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν την Πέμπτη στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ψυχική Υγεία (εδώ), την ώρα που η ψυχιατρική μεταρρύθμιση παραμένει κενό γράμμα, ενώ η κατάσταση τόσο στα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία αλλά και στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων πάει από το κακό στο χειρότερο.

Επερωτήσεις κατατέθηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Ποτάμι και τη Νέα Δημοκρατία. Το «φυτίλι» ωστόσο «άναψε» όταν το λόγο πήρε ο αντιπροέδρος της ΝΔας και πρώην Υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος άφησε σαφείς υπαινιγμούς σε βάρος του Υπουργού Υγείας, Ανδ. Ξανθού, για προνομιακή χρηματοδότηση συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την καταγγελία του κου Γεωργιάδη, τουλάχιστον τρεις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες Ψυχικής Υγείας στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες υπουργών της Κυβέρνησης, έλαβαν από 1 εκατομμύριο ευρώ λίγες ημέρες πριν λήξει το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Για όσα υποστήριξε κατέθεσε μάλιστα σχετικά έγγραφα.

«Θέλω μια καθαρή απάντηση. Γιατί τους δώσατε παραπάνω λεφτά, αν και είχαν τον ίδιο αριθμό ασθενών, την ώρα που κόβετε το ΕΚΑΣ; Αυτή είναι η ερώτηση» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔας, επισημαίνοντας πως η χρηματοδότηση των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας έχει στο παρελθόν βασιστεί σε μελέτη κοστολόγησης που έχει εκπονήσει η Ειδική Υπηρεσία του Τομέα Υγείας και είχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καθυστέρησε να εκδώσει αποφάσεις για την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ με κίνδυνο σειρά χρηματοδοτήσεων να βρίσκονται στον αέρα και επανέφερε το ερώτημα: «Γιατί δώσατε παραπάνω λεφτά σε όσες εταιρείες ψυχικής υγείας εμπλέκονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;».

Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του Υπ. Υγείας, ο οποίος κατηγόρησε τον κο Γεωργιάδη για πολιτική χυδαιότητα και λαϊκισμό, υποστηρίζοντας πως η ανακατανομή έγινε με την ίδια αναλογία που προέβλεπε ο μηχανισμός κοστολόγησης των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Κάποιος μαγειρεύει τα στοιχεία που σας δίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μοναδικό κριτήριο ήταν εκείνο της περιφερειακότητας με στόχο να απορροφηθούν πλήρως οι πόροι. Σημείωσε, παράλληλα, πως η απόφαση για την επιτελική δομή έχει εκδοθεί, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για σύμβαση αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο με ιδιωτική εταιρία συμβούλων το 2013 για το νέο τρόπο κοστολόγησης των υπηρεσιών των δομών ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, το 2004 υπήρχαν 29 ΑΜΚΕ και διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2009 που παρέδωσε η ΝΔ, ήταν 69 και διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων ευρώ, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν πολιτικοί φίλοι της ΝΔ, ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν είχε και καμία σχέση με το χώρο της ψυχικής υγείας. «Η πελατειακή διαπλοκή έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ό,τι και να λέτε, αυτό έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση» ανέφερε οργισμένος ο κος Ξανθός.

«Τελείωσε το θέμα, το σόου το έκανες» παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ενώ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε «Κύριε υπουργέ απαντάτε σε ερώτηση του κ. Γεωργιάδη, όμως απευθύνεστε στη Βουλή και τον ελληνικό λαό. Δεν είναι τρόπος αυτός να διαλεγόμαστε εδώ».

Ο Υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε, τέλος, της ασκούμενης πολιτικής υποστηρίζοντας πως η Κυβέρνηση παρέλαβε ένα σύμφωνο για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας που είχε καταρρεύσει και το επαναδιαπραγματεύτηκε, κάνοντας μία κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που η ΝΔ εύχεται να αποτύχει.

ΠΗΓΗ VIRUS.COM.GR



ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Συγκρατημένα ανήσυχη και πάντως εξαιρετικά προβληματισμένη, παρά την αρχικά ψύχραιμη στάση της είναι η ελληνική κυβέρνηση μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης και την κατάσταση στο Αιγαίο.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζουν σκληρή απάντηση, ίσως και με παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν προθέσεις και στοχεύσεις του τούρκου προέδρου, ώστε η ελληνική αντίδραση να είναι αποστομωτική. Μία αρχική πάντως ερμηνεία των πρωτοφανών αυτών δηλώσεων είναι ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας και να πιέσει ακόμη περισσότερο τους κεμαλικούς, αλλά υπάρχει και ο φόβος ότι ο «σουλτάνος» ακολουθεί την πεπατημένη πολλών τουρκικών κυβερνήσεων να εξάγουν την εσωτερική κρίση προς τα δυτικά, με προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας. Εκφράζεται ακόμα και ο φόβος ότι η Άγκυρα μπορεί να συνδέσει την προκλητική και ανιστόρητη αυτή στάση με «κινήσεις» στο προσφυγικό, ήτοι να ανοίξει την κάνουλα των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί η κίνηση του Ερντογάν σε σχέση και με το γεγονός ότι το Κυπριακό μπαίνει στην τελική φάση επίλυσης και πιθανόν η Άγκυρα δυναμιτίζει σκοπίμως το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως για την Αθήνα είναι αδιανόητη η τακτική που έχει επιλέξει ο Ερντογάν.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Ενδεικτικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι λίγο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν δύο ΝΟΤΑΜ με τις οποίες αμφισβητούν ουσιαστικά το μισό Αιγαίο. Και μάλιστα επικαλούμενες τη… συνθήκη της Λωζάνης!!!

Οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ εκδόθηκαν σε απάντηση των δυο ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ, παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα με τη δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές ζητούν από την Ελλάδα να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους . Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.

Πέρα από την κυβερνητική κινητικότητα για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών και δηλώσεων, έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται και η αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να είναι δυσαρεστημένη για το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να απαντήσει αρχικά μέσω «διπλωματικών πηγών» και όχι με επίσημη ανακοίνωση.

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχει μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο νεο-οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα, και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «η "μέθη" Ερντογάν από τη νίκη του εναντίον των πραξικοπηματιών δεν αποτελεί δικαιολογία για τις παράλογες, αντισυμβατικές, αναθεωρητικές του δηλώσεις» και κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο «να σταματήσει αμέσως την απαράδεκτη και ανησυχητικά ανεύθυνη πολιτική του τακτική, που την ασκεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΝΕΑ ΔΙΟΡΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δέκα ημέρες διορία έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση προκειμένου να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. Ευρώ.

Συγκεκριμένα στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, διαπιστώθηκε πως οι δύο εναπομείνασες εκκρεμότητες που καθυστερούν τη δόση και θα κλείσουν την επόμενη εβδομάδα είναι:

οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενόψει πώλησης των αεροδρομίων
ο μηδενισμός του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αυτά θα προστεθούν σε νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Ετσι η κυβέρνηση πήρε δεκαήμερη παράταση και ορίστηκε νέο Euroworking Group για το πρωί 10ης Οκτωβρίου, πριν το Eurogroup για να αποφασιστεί για την εκταμίευση της δόσης

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν εγκριθεί η δόση τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου τα λεφτά δύσκολα θα έρθουν στην Ελλάδα πριν τον Νοέμβριο.

Τι συζήτησαν στο EWG
Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την εφαρμογή των 12 προαπαιτούμενων ενώ παράλληλα έγινε σαφές από την ελληνική πλευρά πως τα υπολειπόμενα τρία προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.
Επιπλέον, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.



Πηγή:  iefimerida.gr



ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Νέο σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ η δημοσίευση ενός σκληρού βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να πυροβολούν εναντίον ενός οχήματος και να σκοτώνουν ένα 6χρονο αυτιστικό αγόρι.

Η αποκάλυψη του βίντεο το οποίο τραβήχτηκε από την κάμερα που ε΄φερε ένας από τους αστυνομικούς, έρχεται λίγες μέρες μετά τον θάνατο ενός 43χρονου αφροαμερικανού στην πόλη Σάρλοτ.

Το περιστατικό συνέβη τον Νοέμβριο του 2015 όταν ο 6χρονος Τζέρεμι Μάρντις, δέχθηκε πέντε σφαίρες από τους αστυνομικούς Ντέρικ Στάφορντ και Νόρις Γκρινχάουζ, στο Μάρκσβιλ. Το παιδί επέβαινε σε ένα λευκό SUV με τον πατέρα του Κρίστοφερ Φιου, ο οποίος αρνήθηκε να κατέβει από το όχημά του για έλεγχο από τους αστυνομικούς.

Το βίντεο δείχνει τον πατέρα να βγαίνει τραυματισμένος έξω από το αυτοκίνητο και τους αστυνομικούς να σαρώνουν με τις σφαίρες τους τα παράθυρα, σκοτώνοντας το 6χρονο αγόρι.

Αυτές τις μέρες εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση, με το βίντεο να είναι το βασικό στοιχείο ενοχής των αστυνομικών, οι οποίοι πάντως ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε άμυνα, καθώς - όπως λένε - ο πατέρας του παιδιού κατεύθυνε το όχημά του εναντίον των αστυνομικών.

ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :