Random Posts

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Στο κυνήγι του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση

"ΚΥΝΗΓΙ" ΓΙΑ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο μετά την εικόνα «κόπωσης» των φορολογουμένων

Το δεύτερο και το πιο δυνατό ως τώρα (από τον Μάιο που ψηφίστηκε ο μηχανισμός του αυτόματου «κόφτη») «κρας-τεστ» εισπράξεων φόρων, έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Μέχρι την Παρασκευή που τελειώνει ο Σεπτέμβριος, θα πρέπει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν 1,8 δισ. ευρώ, για την α΄δόση του νέου ΕΝΦΙΑ (περίπου 718 εκατ. ευρώ όπως τα υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών) αλλά και τη β’ δόση του φόρου εισοδήματος (περίπου 1,1 δισ. ευρώ).

Υπό κανονικές συνθήκες στην κυβέρνηση αναμένουν να πληρωθούν τελικά περί τα 580 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ (με εισπραξιμότητα 82% όπως προβλέπει το Μνημόνιο) και περίπου 800-900 εκατ. από τη β΄ δόση φόρου εισοδήματος. Στόχος δηλαδή είναι να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ από τους δύο αυτούς φόρους. Και αυτά είναι μόλις το 1/3 από τα συνολικά 4,35 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθούν από όλους τους άμεσους και έμμεσους φόρους μέσα στον Σεπτέμβριο.



Υπό φυσιολογικές συνθήκες, περίπου 400-500 εκατ. ευρώ θα μείνει ανείσπρακτο και θα φορτωθεί στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, που δείχνει να πλησιάζει επικίνδυνα προς τα 100 δισ. ευρώ. Το κρίσιμο στοιχείο στη φάση αυτή είναι να φανεί αν θα αλλάξει η εικόνα κόπωσης που φάνηκε στην πληρωμή της α΄δόσης φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο.

Τι είχε δείξει ο Ιούλιος; Ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν πλήρωσαν το 1 από τα 3 ευρώ φόρων που είχε προϋπολογιστεί. Ενώ αναμένονταν 1,146 δισ. ευρώ, τελικώς πληρώθηκαν μόλις 811,09 εκατ. ευρώ, δηλαδή η εισπραξιμότητα έπεσε στο 70,74%.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα σταθεί «στο ύψος του», κυρίως επειδή λόγω των μαζικών συμψηφισμών φόρου που ζητούν να κάνουν οι φορολογούμενοι. Ακόμα και αν ο κόσμος δεν αντέχει άλλο πια να πληρώνει τόσους φόρους, πάνω από 1,015 εκατομμύρια φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν την α΄δόση ΕΝΦΙΑ χωρίς να πληρώσουν τίποτε, αφού το Κράτος τούς χρωστάει αλλά δεν τους δίνει περίπου 300 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο.

Μετά τον Σεπτέμβριο όμως, αυτό το «άυλο χρήμα» των φορολογουμένων θα τελειώσει και οι πληρωμές θα γίνονται μόνον αν και εφόσον έχουν λεφτά για να πληρώνουν από την τσέπη τους τις προσεχείς υποχρεώσεις τους ως τον Ιανουάριο, δηλαδή άλλες 4 μηνιαίες δόσεις ΕΝΦΙΑ, την τρίτη δόση φόρου εισοδήματος τον Δεκέμβριο, μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας και τις δόσεις για τυχόν ρυθμίσεις παλαιοτέρων χρεών τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Την κάλυψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των Θρησκευτικών υποστηρίζει ότι έχει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στο vima.gr, την ώρα που δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο εμφανίζουν τον Αλέξη Τσίπρα «να τον αδειάζει δίνοντας του παράλληλα εντολή να ζητήσει συγγνώμη και να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο».

Ο κ. Φίλης, μιλώντας στο Βήμα, επιτέθηκε φραστικά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατηγορώντας τον ότι υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα για τα Θρησκευτικά «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ακόμη, ο υπουργός Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένος να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, όποτε και όταν ο Μακαριότατος τον δεχτεί (έχει ζητήσει ραντεβού εγγράφως και από την αρχιεπισκοπή του έχουν απαντήσει ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν πρόκειται να τον δει πριν την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, στις 4 Οκτωβρίου).  «Στη συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να κάνω πίσω, εδώ είμαστε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε»,  υποστηρίζει ο κ. Φίλης και συμπληρώσει ότι το ζήτημα των Θρησκευτικών είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Εκκλησίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Βήμα, ο υπουργός Παιδείας ανάμειξε στην όλη υπόθεση και την πρώην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι αυτή άρχισε τον διάλογο πάνω στο θέμα αυτό και ότι αυτός τον ολοκλήρωσε.

Κύκλοι τη Αρχιεπισκοπής σε συνομιλία τους που είχαν με «Το Βήμα» έλεγαν ότι «οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι κατηγορίες είναι το εύκολο καταφύγιο όσων κάνουν κινήσεις κομματικής τακτικής και στρατηγικής σε ευαίσθητα εθνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά θέματα, επιχειρώντας να χαϊδέψουν τα αυτιά του ακροατηρίου τους.  Εξέφραζαν μάλιστα την απορία τους για την ανάμειξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και σημείωναν: ''πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος όταν επιδιώκει τον διχασμό''»;

Ο Νίκος Φίλης υποστηρίζει τέλος ότι στο πρόσφατο δείπνο που είχε ο Αρχιεπίσκοπος (μαζί με ιεράρχες) στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκαν τα πάντα χωρίς ο Αρχιεπίσκοπος να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών, σημειώνοντας ότι επικεφαλής του διαλόγου ήταν ο Σπ. Γιαγκαζόγλου, διευθυντής του επίσημου περιοδικού «Εκκλησία», της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος τον απομάκρυνε.

Κύκλοι ωστόσο της Αρχιεπισκοπής σημείωναν: Τίποτα δεν συζητήθηκε για το μάθημα των Θρησκευτικών στο εν λόγω δείπνο. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το θέμα της από κοινού με την πολιτεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού. Ουδέν άλλο.».Οσον αφορά την απομάκρυνση του διευθυντή του περιοδικού οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι πράγματι ο κ. Γιαγκαζόγλου απομακρύνθηκε από διευθυντής όταν συμφώνησε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να μετατραπεί σε μάθημα Θρησκειολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, στο θέμα των θρησκευτικών δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την εκκλησία, αλλά και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει και με ανακοίνωσή του ότι «οι ΑΝΕΛ με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών». Μάλιστα, ο κ. Καμμένος ζήτησε και αυτός να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο, με τον τελευταίο να του απαντάει θετικά. Το τετ α τετ τους θα γίνει την προσεχή Τρίτη.



Πηγή: www.iefimerida.gr


ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Εκεί βρέθηκαν εκατοντάδες πιστοί από Ελλάδα και Τουρκία, όπως και πολιτικοί των δύο χωρών. Σε αυτή την ιστορική ενθρόνιση του Μητροπολίτου Βαρθολομαίου, ακούστηκε για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια και ο ήχος της καμπάνας που τοποθετήθηκε - με την άδεια των τουρκικών Αρχών - στην ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Η καμπάνα χτύπησε με την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε:

«Πρόκειται για μια ευλογημένη και συγκινητική στιγμή, καθώς ο Θεός με αξιώνει με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να έρθω εδώ στη Σμύρνη και παράλληλα προς τα καθήκοντά μου τα οποία θα ασκώ στην Κωνσταντινούπολη, να ασχοληθώ με τις πνευματικές ανάγκες των ορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι διαβιούν σήμερα στη Σμύρνη. Στην ιστορική αυτή πόλη, στην κοιτίδα αυτή του πολιτισμού, του ελληνικού γένους και της Ορθοδόξου εκκλησίας και εν γένει του Χριστιανισμού.
Προσεύχομαι ο Άγιος Θεός με τις πρεσβείες των πολιούχων της Σμύρνης του Αγίου Βουκόλου, του Αγίου Πολυκάρπου, της Αγίας Φωτεινής να με στηρίξουν στο έργο μου αυτό». Μιλώντας για το συμβολισμό της διαδοχής ενός μάρτυρα στο θρόνο της Σμύρνης 94 χρόνια μετά ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε «πολύ συγκινημένος». Ενώ απευθυνόμενος στους Σμυρνιούς όπου γης απηύθυνε χαιρετισμό αγάπης. «Τους διαβεβαιώ ότι θα προσεύχομαι γι’ αυτούς και ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε ευχή, σε κάθε προσπάθεια που θα βοηθήσει τους ορθοδόξους εδώ στη Σμύρνη».

Ο Ιερός ναός του Αγίου Βουκόλου, είναι ο μοναδικός ορθόδοξος ναός που διεσώθη μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Από το 1922 μέχρι και την ανακαίνισή του ο Ναός χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στη συνέχεια ως αίθουσα συναυλιών κλασικής μουσικής και παραστάσεων όπερας και αργότερα αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και στη συνέχεια ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Μέχρι που και επισκευάστηκε και δόθηκε στην Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα της Σμύρνης πριν από δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ THE TOC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :