Random Posts

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Μάχη Μαξίμου - Στουρνάρα και ποδόσφαιρο

ΤΡΕΧΟΥΝ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ


Tελικός γύρος συσκέψεων πριν αναχωρήσουν οι δανειστές -Μένει το ΔΝΤ στην Αθήνα για συλλογή στοιχείων - «Κλειδί» των εξελίξεων τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων

Με τη συμφωνία ότι, μέχρι να επιστρέψουν σε ένα μήνα, θα είναι έτοιμη η λύση-"πακέτο" για τις υπερχρεωμένες σε τράπεζες, εφορία, ταμεία και προμηθευτές επιχειρήσεις, αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών.

Την τελική επισκόπηση των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να επιλυθούν πριν το Euro Working  Group της 29ης Σεπτεμβρίου, ώστε να εγκριθεί η δόση των 2,8 δισ. προς τη χώρα μας από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, κάνουν σήμερα στις 10.00 οι υπουργοί της κυβέρνησης κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Λίγο πριν οι επικεφαλής θα ενημερωθούν για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Παιδεία, από την αρμόδιο υπουργό κύριο Νίκο Φίλη.

Η λίστα των εκκρεμοτήτων από την α΄αξιολόγηση πάντως δεν έκλεισε σε αυτήν την επίσκεψη των ελεγκτών και για αυτό θα υπάρξουν τηλεδιασκέψεις και την άλλη εβδομάδα για τα ανοικτά θέματα.

Όλη την εβδομάδα που πέρασε  όμως, το θέμα που απασχόλησε εντονότερα με πολύωρες διαπραγματεύσεις (χθες άγγιξαν τις τέσσερις ώρες) ήταν η λύση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των «κόκκινων» επιχειρήσεων, παρότι αφορά κυρίως την β΄αξιολόγηση και δεν επείγει για τα 2,8 δισ. ευρώ. Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στις βασικές αρχές του μοντέλου διαχείρισης του προβλήματος υπερχρέωσης των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο επιδιώκουν να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή.

Η λύση αυτή θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδια (εξωδικαστικός συμβιβασμός, νέο πτωχευτικό δίκαιο, αλλαγές στο "άρθρο 99") που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπουν ακόμα και «κούρεμα» χρέους προς τις τράπεζες, το δημόσιο ή τους άλλους πιστωτές. Ωστόσο αν υπάρχει διαφωνία του οφειλέτη ή και μεταξύ των πιστωτών, δρομολογούνται λύσεις «μαχαίρι» που θα επιλέγει η πλειοψηφία των πιστωτών της επιχείρησης και θα επικυρώνονται από δικαστές, φτάνοντας ακόμα και στην αποπομπή του οφειλέτη από την ίδια του την επιχείρηση, προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν όσα και όπως μπορούν οι δικαιούχοι τα οφειλόμενα. Αν δεν τα καταφέρουν, τότε οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε πτώχευση ή θα λαμβάνονται μέτρα προστασίας από τους δανειστές τους. Οι τεχνικές λεπτομέρειες όλων αυτών θα αποφασιστούν από τα τεχνικά κλιμάκια τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ενώ όμως οι ευρωπαίοι δανειστές αναχωρούν το μεσημέρι από τη χώρα μας,  η ομάδα του ΔΝΤ θα παραμείνει λίγες εβδομάδες ακόμα στην Αθήνα για να συντάξει νέα έκθεση για την ελληνική Οικονομία (την οποία προβλέπει το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου) που θα αποτελέσει και τη βάση για την ανάλυση βιωσιμότητος του χρέους για τα επόμενα χρόνια. Η τελευταία αντίστοιχη έκθεση είχε γίνει το 2013 και το ΔΝΤ επιμένει σταθερά από τότε στην ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις είπε χθες  ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους απεσταλμένους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συλλογή των προβλεπόμενων στοιχείων θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση για «κούρεμα» των στόχων από το 2019 και μετά, αν και η κυβέρνηση επείγεται να καταθέσει –ταυτόχρονα ει δυνατόν- στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020.

Σε τεχνικό επίπεδο επιδιώκεται να βρεθεί λύση και για τις διαφορές που ανέκυψαν πάνω στα δύο νομοσχέδια για τα αδήλωτα εισοδήματα και το «πλαστικό» χρήμα, ειδικά δε για τον ακατάσχετο λογαριασμό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις.

Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι οι διαφορές στα δύο αυτά νομοσχέδια σύντομα θα «γεφυρωθούν». Από την άλλη είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το άλλο θέμα που «καίει» την Αθήνα, αυτό της μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μετά το 2018, που θα αποτελέσει και ένα «σήμα» για μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΞΕΣΠΑΣΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Αιφνίδιος «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΤτΕ να απορρίψει την διοίκηση της Attica Bank, την οποία πρότεινε το ΤΣΜΕΔΕ με τις «ευλογίες» του Μαξίμου, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους εξαπέλυαν άγρια επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

Κυβερνητικά στελέχη: Ανησυχούμε για τις αποφάσεις Στουρνάρα

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφαση της ΤτΕ να «κόψει» την προτεινόμενη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, κυβερνητικά στελέχη, αντέδρασαν έντονα και επιτέθηκαν με δριμύτητα στον Γ. Στουρνάρα.

«Αν αληθεύουν όσα ως φήμες διαρρέουν από την ΤτΕ περί έκτακτων αποφάσεων από πλευράς του διοικητή εις βάρος της σταθερότητας της Τράπεζας Αττικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας» έλεγαν τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη.

Προσέθεταν δε πως «ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια» για να συμπληρώσουν: «Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια, βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».

Η έφοδος στα γραφεία της συζύγου Στουρνάρα

Το πρωί, η Οικονομκή Αστυνομία έκανε «έφοδο» στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου η οποία έχει εταιρεία επικοινωνίας που εξειδικεύεται σε θέματα υγείας.

Η έφοδος έγινε με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η κυρία Στουρνάρα ζήτησε τα ονόματα των υπαλλήλων της Οικονομικής Αστυνομίας που μπήκαν στα γραφεία της, εκείνοι όμως αρνήθηκαν να της τα δώσουν και πήραν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που αφορούν στη δεύτερη προκαταρκτική εξέταση που γίνεται σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η δεύτερη δικαστική έρευνα που διενεργείται αφορά και πάλι τις διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τον περασμένο Απρίλιο η εισαγγελία είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ για κακουργηματική απιστία μετά την έρευνα που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα έτη 2011 2013.

Επικοινωνία Στουρνάρα-Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας επικοινώνησε αμέσως με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και ενημέρωσε για το έλεγχο που γίνεται στο γραφείο της συζύγου του. Και οι δύο, σημείωσαν ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ενώ επανέλαβαν ότι η συνεργασία τους είναι ικανοποιητική.



Η «απάντηση» ΤτΕ με την Attica Bank

Κύκλοι της ΤτΕ, μετά την έφοδο των Εισαγγελέων στην οικία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα, συνέδεαν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στην Attica Bank. «Θα δείτε εκπλήξεις που δεν περιμένετε» προανήγγειλαν.

Λίγες ώρες αργότερα, δίνονταν στην δημοσιότητα το βέτο που άσκησε η ΤτΕ στην διοίκηση που προτάθηκε για την Attica Bank.

Συγκεκριμένα «κόπηκαν» από την Τράπεζα της Ελλάδος οι προτεινόμενοι για το νέο ΔΣ της τράπεζας Αττικής:

Γεράσιμος Σαπουντζόγλου, προτεινόμενος για πρόεδρος
Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προτεινόμενος γα διευθύνων σύμβουλος. Ωστόσο ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ δεν αποκλείεται από το νέο ΔΣ της τράπεζας, ως μη εκτελεστικό μέλος.
Αννα Πουσκουρή, μεταβατική πρόεδρος της Attica Bank
Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ που αποτελεί βασικό μέτοχο της τράπεζας Ατικής.
Το πρόβλημα στον Καλογρίτσα

Η αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ αποφάσισε επίσης και το «πάγωμα» νέων δανειοδοτήσεων από την Attica Bank. Ηδη στην αγορά η συγκεκριμένη κίνηση, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στον επιχειρηματία Καλογρίτσα ο οποίος έχει πάρει εγγυητική επιστολή από την εν λόγω τράπεζα για να συμμετάσχει στην δημοπρασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Να σημειωθεί επίσης ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδας να ολοκληρώσει το πόρισμα για λογαριασμό του SSM που σχετίζεται με τις κεφαλαιακές ανάγκες και τη διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας Αττικής.



Η απάντηση της Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα: Στόχος ο σύζυγός μου

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα» δήλωσε η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα λίγο μετά την έφοδο στα γραφεία της εταιρείας της.

Οπως τόνισε οι επιθέσεις έχουν ως αποκλειστικό στόχο τον σύζυγό της, διαβεβαιώνοντας ότι «θα αποτύχουν».

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της για την έφοδο των Εισαγγελέων Διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της, η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα.

Ως προς το επίδικο θέμα η κυρία Νικολοπούλου υπογραμμίζει: «Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων».



Πηγή: www.iefimerida.gr

ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ



Συγκέντρωση στην είσοδο του Ζαππείου πραγματοποιούν μέλη του ΠΑΜΕ, με πανό κατά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η κινητοποίηση γίνεται την «ημέρα που η κυβέρνηση προχωρά σε συνέδριο-φιέστα για τον κατώτερο μισθό, μαζί με τους βιομήχανους και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα σταθερά και χρήσιμα στηρίγματα των αφεντικών».


Τα μέλη του ΠΑΜΕ έστησαν μπροστά από την είσοδο του Ζαπείου δύο πανό, ένα στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά, με το μήνυμα «Μέσα στης Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία, έχει μόνο φτώχεια, μέτρα κι ανεργία». Πρώτη θέση... στην κινητοποίηση είχε το πανό το οποίο εμφανίζει τον Γιώργο Κατρούγκαλο ως «ψαλιδοχέρη» από τη γνωστή ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντέπ.Τα μέλη του ΠΑΜΕ φώναζαν το σύνθημα «Κατρούγκαλε, Κατρούγκαλε, με όλα αυτά που κάνει, τον Βρούτση τον ξεπέρασες, τον Λάσκαρη τον φτάνεις».


ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΤΟC

ΝΙΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ

Γιουνγκ Μπόις - Ολυμπιακός 0-1


Ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στο ματς, Εστέμπαν Καμπιάσο, βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή (42’) στο κατάλληλο σημείο και με ωραία προβολή, έστειλε για μία και μοναδική φορά τη μπάλα στα δίχτυα της Γιουνγκ Μπόις, χαρίζοντας τη νίκη στους «ερυθρολεύκους» για την πρώτη αγωνιστική του Europa League.

 Ένα σουτ του Σουλεϊμάνι έξω από την περιοχή στο 22’ ανησύχησε τον Λεάλι καθώς πέρασε λίγο δίπλα από το δεξί του δοκάρι, ενώ στο 33’ ο Ελιουνούσι έκανε το δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, με τον Εμβογκό να διώχνει με τις γροθιές. Το ματς πήγαινε… σβηστά, όλα έδειχναν ότι το 0-0 θα παρέμενε μέχρι το ημίχρονο αλλά κάπου εκεί, ήρθε ο Καμπιάσο. Στο 42’, λοιπόν, ο Μάριν έδωσε στον Ιντέγε, ο οποίος έκανε το γύρισμα και ο Αργεντινός μέσος με προβολή λίγο έξω από την μικρή περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 1-0.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε όπως το πρώτο για τον Ολυμπιακό. Μόλις στο δεύτερο λεπτό (47’), ο Μάριν έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, ο Σεμπά μπήκε στη φάση και λίγο έλειψε η μπάλα μετά τις κόντρες να καταλήξει στα δίχτυα, αλλά ο Εμβογκό πρόλαβε να μπλοκάρει πριν περάσει τη γραμμή του τέρματος. Ωστόσο, όπως και στο πρώτο 45λεπτο, ο ρυθμός έπεσε και έπρεπε να φθάσουμε στο 61’ για να συμβεί κάτι το αξιοσημείωτο. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα έφθασε στον Φρέι μέσα στην περιοχή, ο οποίος σούταρε, ο Λεάλι έδιωξε αρχικά και στην επαναφορά έκανε μεγάλη επέμβαση σε εξ’ επαφής προσπάθεια του Κούμπο, κρατώντας το 1-0 για τους «ερυθρόλευκους».

Ο Ολυμπιακός είχε σαφέστατο πρόβλημα στην κυκλοφορία, ενώ οι παίκτες του δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα και ο Πάουλο Μπέντο πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Αντρέ Μάρτινς αντί του Μάριν. Με τον Πορτογάλο οι πρωταθλητές Ελλάδας βελτίωσαν την εικόνα τους αλλά και πάλι δεν παρήγαγαν ευκαιρίες. Το ίδιο, όμως, συνέβη και από την άλλη μεριά, με τους Ελβετούς να μην… πλησιάζουν την εστία του Λεάλι, το 1-0 να παραμένει μέχρι το φινάλε και τον Ολυμπιακό να ξεκινάει με το δεξί τις υποχρεώσεις του στο Europa League!

Γιουνγκ Μπόις (Άντι Χάτερ): Εμβογκό - Σούτερ, Ροσέ, Φον Μπέργκερ, Λέτσιακς- Μπερτόνε, Ζακάρια, Ραβέ (86’ Ντουά), Σουλεϊμάνι – Φρέι (78’ Σικ), Κούμπο.

Ολυμπιακός (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα, Ντε λα Μπέγια, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο, Ελιουνούσι (90’+3’ Ρομαό), Μάριν (63’ Αντρέ Μάρτινς), Σεμπά, Ιντέγε (82’ Καρντόσο).

Διαιτητής: Σέρχι Μπόικο (Ουκρανία)


Παναθηναϊκός - Άγιαξ 1-2


Ξεκίνημα από όνειρο, συνέχεια από εφιάλτη!

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε τα μάτια του απόψε στην Λεωφόρο κόντρα στον Άγιαξ και ηττήθηκε 2-1 στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League. Σαν να μην έφταναν τα παιδικά λάθη που κόστισαν, οι «πράσινοι» δεν θα έχουν στο Βίγκο τόσο τον Ιβανόφ όσο και τον Γουακάσο που είδαν την κόκκινη κάρτα.


Έτσι έπαιξαν

Ο Βίκτορ Ιμπάρμπο δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στο γόνατο και έμεινε εκτός αποστολής, χάνοντας την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League κόντρα στον Άγιαξ. Ο Αντρέα Στραματσόνι παρέταξε τον Παναθηναϊκό με 3-4-2-1 και άφησε στην άκρη το «ελληνικό» 4-2-3-1. Ο Λουκ Στιλ υπερασπίστηκε την εστία του «τριφυλλιού». Μολέδο, Κουτρουμπής και Ιβανόφ η τριπλέτα στο κέντρο της άμυνας. Αριστερό μπακ-χαφ ο Χουλτ και δεξί ο Μέστο. Λεντέσμα και Ζέκα το δίδυμο στην μεσαία γραμμή. Λουντ και Γουακάσο πίσω από τον Μπεργκ.

Ο Πίτερ Μπος από την πλευρά του δεν «πείραξε» ούτε σε διάταξη, ούτε και σε πρόσωπα την ομάδα που νίκησε την Φίτεσε για την Eredivisie. Ο Ονάνα ήταν κάτω από τα δοκάρια του Άγιαξ. Βέλτμαν δεξί μπακ, Ντικς αριστερό και ο Σάντσεθ με τον Ρίγκερβερ στο κέντρο των μετόπισθεν. Ρίντεβαλντ σε ρόλο αμυντικού μέσους, έχοντας μπροστά του Κλάασεν και Γκουντέλι. Αριστερό «φτερό» ο Γιουνές, δεξί ο Ζίκεκ και στην κορυφή ο Τραορέ.

«Φωτιά» και... τριπλό δώρο!

Το μεγάλο πρόβλημα του φετινού Άγιαξ είναι ο τρόπος που μπαίνει στα παιχνίδια και το πόσο εύκολα δέχεται γκολ στο πρώτο τέταρτο. Ο Αντρέα Στραματσόνι είχε «διαβάσει» άριστα την αδυναμία του αντιπάλου και ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ δυνατά στην «κολασμένη» Λεωφόρο, βρίσκοντας το ξεκίνημα που έψαχνε.

Ένα γκολ από τα... αποδυτήρια!

Μόλις στο 5', Χουλτ και Γουακάσο από αριστερά έβαλαν στην μέση τον Βέλτμαν που δεν είχε καμία βοήθεια από τον Ζίγιεκ στο ανασταλτικό κομμάτι, η μπάλα έφτασε στον Λουντ, με το γύρισμα βρήκε τον Μπεργκ ξεχασμένο, μόνο του, ανενόχλητο στην «καρδιά» της περιοχής και... πάρτο! Σαν σε προπόνηση ο Σουηδός τίναξε το πλεκτό των Ολλανδών και «κέρασε» για την 50η συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα!

Ο Παναθηναϊκός είχε πιάσει τον Άγιαξ από τον... λαιμό, μέχρι το 10' συνέχιζε να πιέζει αλλά κάπου εκεί οι «πράσινοι» άλλαξαν την τακτική τους προσέγγιση, έδωσαν μέτρα στους φιλοξενούμενους και προσπάθησαν να βρουν το δεύτερο γκολ στο επιθετικό τρανζίσιον. Το «τριφύλλι» δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα στα πόδια του, ο Λεντέσμα που είχε πάντα σε απόσταση αναπνοής τον Κλάασεν φάνηκε αρκετά επηρεασμένος και κάπως έτσι η ομάδα του «Στράμα» κόπηκε στην μέση.

Παρόλα αυτά ο «Αίαντας» δεν απειλούσε, καθώς ο Παναθηναϊκός είχε σωστή ανασταλτική συμπεριφορά και με εξαίρεση τα προβλήματα του Γιούνες στον Μέστο, δεν είχε άλλα θέματα. Μέχρι το 34'! Τριπλό λάθος, ένα μεγάλο δώρο στον Άγιαξ που έφερε την ισοφάριση, εντελώς τσάμπα! Ο Ιβανόφ δεν έβαλε καλά το πόδι του στην κόντρα και την έστρωσε στον Τραορέ. Δώρο πρώτο. Δεύτερο δεύτερο; Ο υψηλόσωμος στράικερ των φιλοξενούμενων ήταν αμαρκάριστος στα δεξιά, εκεί όπου έπρεπε να βρίσκεται ο Κουτρουμπής. Τρίτο δώρο; Ο Λουκ Στιλ δέχθηκε το γκολ από την κλειστή γωνία, με το «τελείωμα» του Τραορέ να είναι πρόχειρο και να κατευθύνεται πάνω στον Άγγλο πορτιέρο.

Ο διακόπτης... κατέβηκε, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν έβγαλε αντίδραση αλλά τον πήρε «από κάτω» και ο Άγιαξ έφτασε κοντά στην ολική ανατροπή δύο λεπτά αργότερα. Ο Στιλ, όμως, έδιωξε την κεφαλιά του Σάντσεθ, σε μια σωτήρια επέμβαση!

Τα λάθη πληρώνονται...

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Σεπτεμβρίου. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, όμως, νόμιζαν πως ήρθαν τα Χριστούγεννα και σε ρόλο Άγιου Βασίλη συνέχιζαν να μοιράζουν δώρα στον Άγιαξ. Να ήταν μόνο τα «πουλήματα» της μπάλας, θα ήταν καλά τα πράγματα για το «τριφύλλι». Λάθη, λάθη, λάθη και μέσα σε δύο λεπτά, οι «πράσινοι» πέταξαν στα σκουπίδια ότι έχτιζαν και έβαλαν τον εαυτό τους σε πολύ δύσκολη θέση.

Στο 67' ο Μέστο κάνει διπλή γκάφα, χάνει την κατοχή έξω από την περιοχή και στην συνέχεια πέναλτι. Ο Στιλ το «βγάζει» αλλά κανείς δεν έτρεξε πάνω στην μπάλα και ο Ρίντεβαλντ πήρε το «ριμπάουντ» για το 2-1. Δύο λεπτά αργότερα ο Ιβανόφ δέχθηκε δεύτερη κίτρινη και όλα αυτά την ώρα που ο Στραματσόνι είχε ρίξει στο ματς Λέτο και Βιγιαφάνιες για το κάτι παραπάνω.
Ο Παναθηναϊκός από το άνοιγμα του σκορ και έπειτα τα είχε κάνει όλα λάθος σε ένα απίστευτο κρεσέντο! Ο Ζίγιεκ, πάντως, έβαλε ξανά στο... κόλπο το «τριφύλλι» με την αποβολή του στο 79'.

Οι αριθμητικές ισορροπίες ήρθαν στα ίσια αλλά ο Παναθηναϊκός είχε μείνει από δυνάμεις, συνέχιζε να κάνει λάθος μεταβιβάσεις αλλά ακόμη κι έτσι, στο 91' ο Μολέδο έχασε... τρελή ευκαιρία να ισοφαρίσει με το κεφάλι, μόνος από το ύψος της μικρής περιοχής!
Ο έξτρα χρόνος έμοιαζε ικανός να φέρει το γκολ της λύτρωσης στην Λεωφόρο αλλά ο Γουακάσο αποβλήθηκε, άφησε με 9 παίκτες της ομάδας του και ο 'Αγιαξ «κλείδωσε» την νίκη, ξεκινώντας με το δεξί στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League.


ΠΑΟΚ – Φιορεντίνα 0-0


Ανέκαθεν οι ιταλικές ομάδες δυσκολεύουν τον ΠΑΟΚ. Ακόμη και μέσα στο «σπίτι» του. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην πρεμιέρα των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Φιορεντίνα. Αν κάτι, εκτός από τον πρώτο βαθμό στον όμιλο, κρατούν οι ασπρόμαυροι, είναι η διατήρηση μιας παράδοσης, που τους θέλει να μην χάνουν ποτέ στις 15 Σεπτεμβρίου! Εξι ματς αήττητος και συνεχίζει…

Στην κατάμεστη από 25.000 θεατές Τούμπα, με τον κόσμο να προσπαθεί για άλλη μια φορά να «σπρώξει» την ομάδα του, ο «Δικέφαλος», χωρίς να το καταλάβει υποχρεώθηκε να ακροβατεί πάνω σ’ ένα τεντωμένο σχοινί, από το πρώτο λεπτό απέναντι στους «βιόλα». Κράτησε το μηδέν, δείχνοντας ότι η πρόκριση είναι στο χέρι του!

Σ’ ένα ματς, όπου κυριάρχησε η τακτική και οι κινήσεις στην σκακιέρα των πάγκων, οι δύο ομάδες έψαχναν τη μία ή δύο καλές στιγμές τους. Η Φιορεντίνα τις βρήκε, αλλά έπεσε πάνω στον εντυπωσιακό Παναγιώτη Γλύκο, ενώ ο ΠΑΟΚ το πάλεψε, το προσπάθησε, και βρήκε τη δική του μεγάλη ευκαιρία με τον Γκάρι Ροντρίγκες στο 85ο λεπτό. Όμως, ο Ταταρουσάνου ήταν στη θέση του.

Μπήκαν με φουλ τις μηχανές οι «βιόλα»

Η Φιορεντίνα ξεκίνησε μ’ ένα ασφυκτικό πρέσινγκ, που δεν άφηνε τους παίκτες του Ίβιτς να… ξεμυτήσουν από την άμυνα τους, επιδιώκοντας να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στο χορτάρι. Η πίεση, έφερνε το ένα μετά το άλλο τα λάθη από τους «ασπρόμαυρους», που είναι αλήθεια, ότι δεν περίμεναν τέτοια πίεση. Και το κυριότερο; Οι «βιόλα» το έκαναν από το πρώτο μέχρι και το 45ο λεπτό!

Ο Σόουζα, σε αντίθεση μ’ ότι έλεγε και έγραφαν όλες τις ημέρες οι Ιταλοί, ότι καλύτερο είχε στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας: Και Ταταρουσάνου, και Αστόρι, και Μπόρχα Βαλέρο, και Ίλισιτς, και Μπάντελι, και Κάλινιτς, και, και, και…, σ’ ένα παράξενο σχηματισμό, που κοντολογίς έμοιαζε πότε με 3-4-2-1 και πότε με 3-5-2.

Στο 14’ ο Μπάντελι έκανε το πρώτο σουτ προς την εστία του Γλύκου, με τον ΠΑΟΚ να προσπαθεί να βρει τα πατήματά του και να προσαρμοστεί απέναντι στην κυριαρχία των Ιταλών, με τον Πέλκα στο 17’ να πατάει περιοχή και να ανησυχεί για πρώτη φορά τον Ταταρουσάνου.

Όρθιος χάρη στον Γλύκο

Το πρώτο τέταρτο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τον ΠΑΟΚ, που σιγά σιγά άρχισε να πατάει καλύτερα στο χορτάρι, αλλά χρειάστηκε μία άκρως εντυπωσιακή απόκρουση του Παναγιώτη Γλύκου, στο εν κινήσει σουτ-βολίδα του Μπαμπακάρ, στο 26ο λεπτό για να μείνει όρθιος και μέσα στο ματς.

Ο «Δικέφαλος» προσπάθησε ορθολογικά, πάντα από τα άκρα, ανεβάζοντας Μάτος και Λέοβατς, να διασπάσει την καλοστημένη ιταλική άμυνα. Όσες φορές επιχείρησε, είτε από τον άξονα, είτε με βαθιές μπαλιές, να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή, οι παίκτες του Ίβιτς δεν τα κατάφεραν.

Ένα σουτ του Πέλκα (37’) υποχρέωσε τον Ταταρουσάνου να πέσει στη γωνία του για να μπλοκάρει την μπάλα, στο διάστημα που οι γηπεδούχοι ανέβηκαν στο γήπεδο κερδίζοντας κάποια μέτρα, με τον Μπόρχα Βαλέρο στο επόμενο λεπτό να δοκιμάζει, έξω από τη μεγάλη περιοχή, τα αντανακλαστικά του πολύ καλού και σταθερού Γλύκου.

Ευτυχώς, ο Γλύκος ήταν ξανά εκεί…

Στο 52’ ο Έλληνας γκολκίπερ είπε «όχι» στο πλασέ του Μπαμπακάρ, στην πιο κλασική ευκαιρία της ιταλικής ομάδας, ενώ ο Μπάντελι, ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, δεν βρήκε «γεμάτα» την μπάλα στη συνέχεια της ίδιας φάσης.

Ο Βλάνταν Ίβιτς, μετά το πρώτο δεκάλεπτο του β’ μέρους, «ανακάτεψε την τράπουλα» ρίχνοντας Σάχοφ και Κρέσπο στο γήπεδο και γυρίζοντας κι αυτός σε 3-5-2. Ο Σέρβος τεχνικός ρίσκαρε νωρίς, σε μια προσπάθεια να γεμίσει τη μεσαία γραμμή και να γίνει πιο απειλητικός ο ΠΑΟΚ προς την εστία του Ταταρουσάνου.

Στο ντεμπούτο του ο Μάμε Τιάμ, μπήκε στο 79’, προσπάθησε με την διάθεσή του να δώσει νεύρο και ένταση στο τελευταίο δεκάλεπτο, να ξυπνήσει την κερκίδα, ο ΠΑΟΚ είχε τη δική του καλή στιγμή με τον Ροντρίγκες λίγο πριν από το φινάλε.

«Man of the Match»: Κι ο Βαρέλα ήταν πολύ καλός, κι ο Κάνιας «έκοβε και έραβε» ασταμάτητα στη μεσαία γραμμή, αλλά ο τίτλος του πολυτιμότερου πάει στον Παναγιώτη Γλύκο, που με τις αποκρούσεις του, ειδικά οι δύο με φάτσα τον Μπαμπακάρ, κράτησε όρθια την ομάδα του.

Στο ύψος του:  Ο Φερνάντο Βαρέλα ήταν… τείχος! Απέδειξε με τη μεστή εμφάνισή του και την σταθερότητά του, ότι καλώς ο ΠΑΟΚ πάλεψε πολύ για να τον φέρει το καλοκαίρι από την Στεάουα Βουκουρεστίου. Απέναντι στον Κάλινιτς πήρε άριστα.

Αδύναμος κρίκος: Από το Άμστερνταμ ψάχνουμε να βρούμε και να δούμε τον καλό Τζάλμα Κάμπος. Ο Αγκολέζος μεσοεπιθετικός έμεινε και πάλι με πολλές ημιτελείς ενέργειες και προσπάθειες να χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του.

Το στραγάλι: Ο Σλοβένος Βίντσιτς αποδείχθηκε… καρτάκιας! Ήταν αρκετά κοντά στις φάσεις, ιδιαίτερα αυστηρός στον πειθαρχικό έλεγχο και πολύ εύκολος στο να βγάζει την κίτρινη κάρτα (5-3 στο σύνολο) από το τσεπάκι του. Ίσως, να αδίκησε τον ΠΑΟΚ στη φάση του 93ου λεπτού, στο γύρισμα του Ροντρίγκες. Σε μια δύσκολη φάση, που σηκώνει συζήτηση.


ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Τζαβέλλας, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ, Πέλκας (57’ Σάχοφ), Κάμπος (58’ Κρέσπο), Ροντρίγκες, Αθανασιάδης (79’ Τιάμ).

Φιορεντίνα (Πάουλο Σόουζα): Ταταρουσάνου, Ροντρίγκες, Μπαντέλι, Κάλινιτς, Αστόρι, Ολιβέιρα, Σαλσέδο (74’ Μπερναρντέσκι), Μπόρχα Βαλέρο, Τόμοβιτς, Ίλισιτς (63’ Σάντσεθ), Μπαμπακάρ (76’ Τέγιο).

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :