Random Posts

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Αυξάνονται οι νεκροί στην Ιταλία - Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους στα ΑΕΙ

ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στη γειτονική Ιταλία. Σύμφωνα με τη Repubblica και το Russia Today οι νεκροί φτάνουν ήδη τους 14.

Από τις 3:36 (τοπική ώρα) σήμερα τα συνεργεία διάσωσης δίνουν μάχη στην κυριολεξία προκειμένου να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα χαλάσματα στα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλι μετά από από τον σεισμό έντασης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.36, τοπική ώρα (04.36 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ κι εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι.

Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ένω μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρώτερης έντασης.


Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα πρακτορεία μια οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της στο χωριό Ακκούμολι. Παράλληλα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για εγκλωβισμένα παιδιά.


Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι και στην περιοχή του Αματρίτσε, οι σεισμικές δονήσεις (σημειώθηκε και μια δεύτερη, στις τέσσερις και τριάντα τέσσερα λεπτά) έχουν προκαλέσει θύματα.


Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.


Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' 'Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.


Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία σήμερα το πρωί, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.

Ο ισχυρός σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 3:36 ώρα Ιταλίας (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας), έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης.


Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν 4 χλμ.

Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής αν υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας στην περιφέρεια Ούμπρια και την πρωτεύουσά της Περούτζια, δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή σοβαρές υλικές ζημιές.

Αντίθετα, ο δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, δήλωσε στην RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές και διέκοψε την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού. 'Οπως είπε, πρόκειται να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο της περιοχής για να εξακριβώσει αν υπάρχουν τραυματίες.


Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ από το επίκεντρο. Mε την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικώτερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπεια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.


ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC


ANAKΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ


Αγωνία τέλος για τους συμμετέχοντες των Πανελληνίων 2016, αφού σήμερα στις 11 το πρωί  θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Έτσι, από τις 11.00 , οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, στην πλατφόρμα http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους και να αναρτηθούν επίσης αύριο, Τετάρτη.

Επιπλέον, στην ίδια πλατφόρμα του υπουργείου, από τις 11:00, αύριο, θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός ΕΕ) και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ, μη ελληνικής καταγωγής.

Εξάλλου, νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, με θέμα τα αποτελέσματα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Από τις έως τώρα εκτιμήσεις προκύπτει ότι θα παραμείνουν ψηλά οι βάσεις στις  Ιατρικές και παραϊατρικές σχολές, ψηλά θα κρατηθούν και οι Στρατιωτικές, ενώ θα υπάρχει άνοδος για τις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές Σχολές, αυξομειώσεις στις σχολές που αφορούν σε ανθρωπιστικές επιστήμες, πτώση στις Πολυτεχνικές και «γκρέμισμα» των Παιδαγωγικών Σχολών. Αναλυτικά:

1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών)

Πτώση από 150 μόρια στις υψηλόβαθμες έως 500 μόρια στις χαμηλόβαθμες
Στο εν λόγω πεδίο θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, κυρίως σε Σχολές Φιλοσοφικής και Ψυχολογίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επικεφαλής της εκπαιδευτικής ομάδας edu4u κ. Απόστολου Κουτρουμπέλη στον ιστότοπο imerisia.gr, στη Νομική Αθήνας η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 18.073 μόρια έναντι 18.223 μορίων πέρυσι, στη Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.868 μόρια (18.058 πέρυσι) και στη Νομική Κομοτηνής στα 17.306 μόρια (17.546 πέρυσι). Τα πλέον χαμηλόβαθμα τμήματα του 1ου πεδίου θα έχουν ως βάση περί τα 10.000 μόρια.

2ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών)

Μικρή άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές και πτώση στις υψηλόβαθμες
Στο εν λόγω πεδιό αναμένεται πτώση και στις μεσαίες Πολυτεχνικές Σχολές, η οποία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στις χαμηλόβαθμες, αλλά μικρή άνοδος στις υψηλόβαθμες. Ενδεικτικά, η βάση στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 18.589 μόρια (έναντι 18.309 μορίων πέρυσι), ενώ στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ στα 17.769 μόρια (17.529 πέρυσι). Εξάλλου, οριακή αύξηση θα παρουσιάσουν οι βάσεις σε ορισμένες μεσαίες σχολές, όπως στο Φυσικό Αθήνας (αναμενόμενη βάση φέτος 16.193 μόρια) και στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης (15.624 μόρια). Αντίθετα, πτωτική προδιαγράφεται η πορεία των βάσεων στις σχολές που βρίσκονται στη βαθμολογική κλίμακα μεταξύ 13.000-14.000 μορίων.

3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας)

Ανοδος βάσεων
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, οι Ιατρικές αναμένεται να κρατηθούν στα ίδια με πέρυσι υψηλά επίπεδα, ενώ ορισμένες Σχολές μπορεί να καταγράψουν ακόμη και άνοδο. Ψηλότερες αναμένεται να είναι οι βάσεις και στις Παραϊατρικές και Γεωπονικές Σχολές. Ενδεικτικά, η βάση στην κορυφαία Ιατρική Αθήνας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 19.240 μόρια από 18.924 μόρια πέρυσι, ενώ στην τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη στα 18.680 μόρια (από 18.174 πέρυσι). Επίσης, στη Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης η βάση εκτιμάται ότι θα είναι 18.383 μόρια (17.922 μόρια πέρυσι), ενώ στο τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας στα 16.750 μόρια. Άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν και τα γεωπονικά τμήματα. Για παράδειγμα, η βάση στο τμήμα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 14.712 μόρια. Σε ό, τι αφορά τα ΤΕΙ, η βάση τους θα κινηθεί περί τα 11.000 μόρια. Ενδεικτικά το ΤΕΙ Νοσηλευτικής Κρήτης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περί τα 11.600 μόρια.

4ο πεδίο (Επιστημών Εκπαίδευσης)

Πτώση έως και 2.500 μόρια στις Παιδαγωγικές.
Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η βάση στο Παιδαγωγικό της Αθήνας θα διαμορφωθεί στα 15.040 μόρια (-1.000 μόρια σε σύγκριση με πέρυσι), στο Παιδαγωγικό του Ρεθύμνου στα 12.500 μόρια (-1.500 μόρια), ενώ στο Παιδαγωγικό της Ρόδου η πτώση θα είναι περί τα 2.500 μόρια.

5ο πεδίο (Οικονομίας, Διοίκησης, Πληροφορικής)

Πτώση από 400 έως 700 μόρια σε όλες τις Σχολές.
Στο 5ο επιστημονικό αναμένεται μεγάλη πτώση στις Σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής.Ενδεικτικά, οι βάσεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 16.690 μόρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας, στα 15.600 μόρια στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πειραιά και στα 13.962 μόρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.



Πηγή:www.iefimerida.gr


ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 77ΧΡΟΝΟ



Μέσα στην ημέρα αναμένεται η απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικων Πειραιά για το αν ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό στο πολυτελές σπίτι του στο Κολωνάκι ή αν θα προφυλακιστεί για τη ναυτική τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς στο στενό της Μονής στην Αίγινα στις 16 Αυγούστου.

Η υπόθεση έχει πάρει πλέον και πολιτικές διαστάσεις καθώς 33 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα τόσο για την τρίωρη απουσία του Λιμενικού όσο και για τις ενέργειες του υπουργού εστιάζοντας κυρίως στην άμεση μετάβασή του στο νησί του Αργοσαρωνικού «και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού».

Παράλληλα ο Αλέξης Κούγιας εκπροσωπώντας την οικογένεια της άτυχης 5χρονης που πνίγηκε μετά τον εμβολισμό του τουριστικού σκαφους από το ταχύπλοο με χειριστή τον 77χρονο Λυκουρέζο ζήτησε από την ανακρίτρια που χειριζεται την υπόθεση τη διενέργεια  σειράς ανακριτικών πράξεων προκειμένου να προστατευθούν τα αποδεικτικά στοιχεία από τυχόν αλλοιώσεις ή παρεμβάσεις και έτσι να πέσει φως στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Εντωμεταξύ στην έκθεση των δικηγόρων της ασφαλιστικής εταιρείας του σκάφους με χειριστή τον Λυκουρέζο, την οποία αποκαλύπτει το Έθνος αναφέρεται ότι οι ηλικιωμένοι επιβάτες του ήταν σε κατάσταση σοκ και ο 77χρονος μονολογούσε «από πού πετάχτηκε αυτός».

Η εφημερίδα υποστηρίζει, επίσης, ότι αναζητείται από την ΕΛΑΣ η Θεοδότη Καρακάση, μια από τις επιβάτιδες του ταχύπλοου.

Την ίδια ώρα συγκλονίζει η μαρτυρία ενός εκ των επιβατών του τουριστικου σκάφους που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. «Καθόμουν εμπρός του σκάφους και άκουσα μια κυρία που καθόταν δίπλα μου ότι "ένα σκάφος έρχεται καταπάνω μας". Γύρισα το κεφάλι μου και όντως το είδα με μεγάλη ταχύτητα {...} Μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευα ότι θα αλλάξει πορεία το Duende δεν πρόλαβα να σκεφτώ κάτι άλλο. Τελικά το ταχύπλοο εμβόλισε το σκάφος που επέβαινα και εγώ και οι φίλοι μου βρεθήκαμε κατευθείαν στο βυθό μέσα σε συντρίμμια. Όταν βγήκα στην επιφάνεια αντίκρισα τους φίλους μου. Προσπαθησαμε να σωθούμε επικρατούσε το απόλυτο χάος. Άνθρωποι ήταν σοβαρά τραυματισμένοι, άκουγα κραυγές τρόμου και αγωνίας, έβλεπα νεκρούς να επιπλέουν. Δεν υπήρχαν σωσίβια στη θάλασσα, κολυμπούσαμε περιμένοντας βοήθεια».


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :