Random Posts

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μετά τους 300 έρχονται οι..200 και μηνυμα -προειδοποίηση Μοσχοβισί

ΠΙΕΖΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και με τις εξελίξεις μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία να είναι ραγδαίες, η κυβέρνηση «τρέχει» να διαχειριστεί μια σειρά ζητημάτων που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς.

Τόσο η πίεση προς τις ελληνικές αρχές για την έκδοση των «8», όπως έχει ζητήσει η Άγκυρα, τα υπονοούμενα Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ο φόβος της Αθήνας μήπως η Τουρκία ανοίξει την κάνουλα και τα κύματα των προσφυγικών ροών γιγαντωθούν, κάνουν το Μαξίμου να τρέμει.

«Είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που έχουμε να διαχειριστούμε», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida.gr δίνοντας το στίγμα για το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η Αθήνα καλείται να λύσει ένα γόρδιο δεσμό νομικό και διπλωματικό συνάμα.

Μετά τα όσα δημόσια υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος για τη θανατική ποινή, έγινε εκ νέου σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης καθώς και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι εκτίμησαν τα δεδομένα έως τώρα.

Ο Τούρκος πρέσβης άναψε «φωτιές»
Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση έχει γίνει πολύ περίπλοκη και κοινή εκτίμηση είναι ότι γίνεται δυσκολότερη, όσο ο Ερντογάν σε κρίση αμετροέπειας φλερτάρει με την επιστροφή της θανατικής ποινής στην Τουρκία και την ίδια χώρα ζητά από την Αθήνα -με όχι και τόσο διπλωματικό τρόπο από χτες- την παράδοση των οκτώ.
Η Τουρκική πλευρά αναγνώρισε ειλικρίνεια πίσω από τις απαντήσεις Τσίπρα στο αίτημα για παράδοση, ωστόσο εκείνο που προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα, ήταν οι αρχικές αναφορές του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα, που απείλησε -εμμέσως πλην σαφώς- με επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Τι κι αν ο ίδιος επιχείρησε κάπως να μαζέψει τα πράγματα, το μήνυμα ήταν σαφές. Αυτή η παρέμβαση προκάλεσε την αντίδραση  κυβερνητικών στελεχών, που επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτή την ώρα, και με δεδομένες τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών προς τον Ερντογάν για την θανατική ποινή, τέτοιες τοποθετήσεις κάνουν τα πράγματα πολύ δυσκολότερα.

Η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο -Παρακολουθεί με επιφύλαξη τις εξελίξεις
Χρόνο επιθυμεί να κερδίσει η Αθήνα ωστόσο η άλλη πλευρά μάλλον της "δένει τα χέρια" και επιμένει σε μια εμπρηστική ρητορική, αγνοώντας επιδεικτικά τις παραινέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών.
Σχολιάζοντας τέλος τα όσα εκτυλίσσονται στη γείτονα, ο Νίκος Ξυδάκης είπε: «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία να το κρίνουμε με κάθε επιφύλαξη, διότι ακόμη και οι καταγραφές των γεγονότων δεν ξέρουμε κατά πόσο αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και σε έκταση και σε βάθος», εξήγησε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 fm.
Τέλος, το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνει πως «εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία και θέλουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σύντομα», ενώ σε ό,τι αφορά στο μετ’ επιτάσεως αίτημα για την έκδοση των «8» παραπέμπουν στα όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο, θυμίζοντας με νόημα ότι «εδώ είναι Ευρώπη».



Πηγή: www.iefimerida.gr



ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΟΙ 200

Στους 179 οι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ, στους 102 οι κατά - Αποχή από την ψηφοφορία ανακοίνωσε η Χρυσή Αυγή

Την πρώτη πολιτική και κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προδιέγραψε η έναρξη της συζήτησης του εκλογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς επισημοποιήθηκε ότι ο στόχος των 200 βουλευτών είναι… άπιαστος.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου η διεύρυνση της πλειοψηφίας περιορίστηκε στην στήριξη της Ένωσης Κεντρώων και στις συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και των Φώτη Κουβέλη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε αναφέρει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας του εκμυστηρεύτηκε ότι η απλή αναλογική είναι το μόνο αριστερό αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει η κυβέρνηση. Ως πολιτική ειρωνεία όμως η επίτευξη του στόχου απαιτούσε την στήριξη της Χρυσής Αυγής (!) η οποία όμως δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.

Η τοποθέτηση του φιλοναζιστικού μορφώματος ματαίωσε οριστικά τα σχέδια της κυβέρνησης και τις φιλοδοξίες κυβερνητικών στελεχών, που υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα ότι ο στόχος των 200 βουλευτών είναι εφικτός.

Υπό αυτά τα δεδομένα υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών συγκεντρώνονται 179 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, αλλά και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατά τάσσονται οι 102 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο κ. Στάθης Παναγούλης θα δηλώσει «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι, για να ισχύσουν άμεσα οι διατάξεις, πρέπει να ψηφιστούν από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Πρακτικά, από τις ερχόμενες εκλογές θα ισχύσει η ρύθμιση για την ψήφο στα 17 έτη.

Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ): Ιστορική επιλογή η απλή αναλογική


«Επιλέγουμε την απλή αναλογική όχι μόνο γιατί είναι διαχρονικό αίτημα της αριστεράς αλλά γιατί με το νομοσχέδιο  αυτό επιδιώκεται η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα» υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, για να ισχυριστεί ότι το μπόνους εδρών «αλλοίωνε το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κρεσέντο ατυχούς κινδυνολογίας» τις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, που υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις θα φέρουν ακυβερνησία, ενώ πρόσθεσε πως από το 2012 έως σήμερα έχει καλλιεργηθεί η κουλτούρα των συνεργασιών.

«Η απλή αναλογική είναι ιστορική επιλογή για εμάς που αρνούμαστε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και μηχανορραφίες» είπε ο κ. Γκιόλας, για να προσθέσει: «Δεν αποτελεί η απλή αναλογική ευκαιριακή πολιτική αλλά μείζον διακύβευμα», ενώ κάλεσε «να ψηφίσουν το νομοσχέδιο όσοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες και όσοι εμπιστεύονται την επιλογή των πολιτών».

Μ. Βορίδης: Θέλετε την ακυβερνησία


Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης ξεκίνησε την ομιλία του, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Μάιο ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, που σήμερα εισηγείται το νομοσχέδιο για την κατάργηση του μπόνους, έλεγε ότι «αν εφαρμόσουμε την απλή αναλογική, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί».

«Θεμιτός ο στόχος της ορθής αντιπροσώπευσης» είπε ο ίδιος, για να εξηγήσει πως «τα εκλογικά συστήματα πρέπει να κοιτάζουν και τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης. Κυβερνιέται η χώρα με ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα; Στην κατανομή εδρών με τα αποτελέσματα του περασμένου Σεπτεμβρίου θα είχαμε δύο δυνατότητες: ή κυβέρνηση δύο πρώτων κομμάτων, οπότε ρωτάμε: Θέλετε να μας πείτε κάτι; Ή κυβέρνηση με τέσσερα μικρότερα κόμματα. Όμως, υποτίθεται πως η Αριστερά θέλει ταυτότητα στην κυβέρνηση και αριστερό πρόσημο. Πώς λοιπόν θα την επιτύχετε με τέσσερα κόμματα;».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο, «γιατί κάτι δημοσκοπήσεις σας έριξαν στα τάρταρα και η ΝΔ προελαύνει και με βεβαιότητα ο Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός. Αυτός ο άθλιος εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ γιατί θα καταργηθεί με την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ».

Ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής διαμαρτυρήθηκε, γιατί ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τους Γιώργο Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη για τον εκλογικό νόμο και όχι με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Υπογράμμισε τέλος ότι θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, προκειμένου να μην γίνουν «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι «εμείς θα παραμείνουμε δύναμη πατριωτικής ευθύνης» και εξήγησε ότι η κρίση θα ξεπεραστεί με συνολική εθνική στρατηγική και όχι με απλή αναλογική.

Ο κ. Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα άρθρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της ψήφου στα 17 έτη, όχι όμως και την διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο στην Βουλή.

«Αυτός ο νόμος δεν είναι μεταρρύθμιση -είναι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα. Πάλι επιλέγονται τακτικισμοί. Άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι αποπροσανατολισμού» είπε ο κ. Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι.

Από την Ενωση Κεντρώων ο κ. Μάριος Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «για μας είναι σημαντική αυτή η στιγμή γιατί η απλή αναλογική ήταν πάγιο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου και του κόμματός μας από την ίδρυσή του -και κάποιοι άλλοι ήταν υπέρ, αλλά τώρα τάσσονται υπέρ του «ο πρώτος να τα παίρνει όλα»».

Κουρουμπλής: Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία


«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία. Προσπαθώ όμως να είμαι αυθεντικός» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στις αιτιάσεις του κ. Βορίδη καλώντας την αντιπολίτευση να μην ενοχοποιεί την διαφορετική άποψη.

«Ο Γέρος της Δημοκρατίας έλεγε ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει τη γενναιότητα, όταν αντιλαμβάνεται ότι οι απόψεις του δεν είναι μοναδικές, να υπερασπίζεται την άλλη άποψη» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε: «Καλά να ακούω αυτές τις απόψεις από τη ΝΔ. Η Δεξιά δεν αλλάζει, ούτε είναι επιδεκτική μαθήσεως. Αλλά το να ακούω από ανθρώπους, όπως ο φίλος και σύντροφος μου Κώστας Σκανδαλίδης, να μιλά για Βαβέλ στο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η αρτηριοσκλήρυνση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα».

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ



Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσει. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πιερ Μοσκοβισί σε κείμενο που δημοσίευσε στο blog του, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στο κείμενό του ο ευρωπαίος Επίτροπος κάνει αναφορά στα θετικά βήματα που έγιναν στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια στιγμή όμως προειδοποιεί την ελληνική πλευρά να μην χαλαρώσει τις προσπάθειες.

«Οι τρέχουσες εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά οι προσπάθειες δεν πρέπει να χαλαρώσουν σε καμία περίπτωση. Τίποτα δεν είναι εγγυημένο και τα μηνύματα προς τους επενδυτές και τους εταίρους της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή: αμέλεια και πισωγυρίσματα δεν θα γίνουν δεκτά», υπογραμμίζει.

«Μην ξεχνάτε τη δράση στο πεδίο της φορολόγησης, τη μάχη ενάντια στην απάτη και τη φοροδιαφυγή, το τέλος της ειδικής μεταχείρισης και τη βελτίωση της είσπραξης φόρων», αναφέρει.
Ακόμη, τονίζει ότι πρέπει να επισπευσθεί η επιστροφή της εμπιστοσύνης και η τόνωση της ανάκαμψης «συμπεριλαμβανόμενης της συμφωνίας του ΔΝΤ έως το τέλος του 2016 για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους».


ΠΗΓΗ ΤΗΕ ΤΟC

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :