Random Posts

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Κλείνει η δόση και προκαλεί η Αγκυρα

ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ 7,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Η γερμανική Βουλή δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ- Τη σημερινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης στο Ελσίνκι αναμένουν στην κυβέρνηση για να κλείσει το θρίλερ της πρώτης αξιολόγησης

Το κλείσιμο της αξιολόγησης θέλει να πανηγυρίσει (ξανά) σήμερα η κυβέρνηση, εφόσον αυτό επικυρωθεί τελικά στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία της αναβολής της ψηφοφορίας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag) για την έκκριση της εκταμίευσης της α΄δόσης στη χώρα μας, παρότι εδώ και μισό μήνα ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει πως «ουδείς αμφισβητεί ότι η αξιολόγηση έκλεισε» και πως είχαν απομείνει κάποιες… επουσιώδεις μόνον «ουρές» (όπως η πώληση του Ελληνικού) για να έρθουν λεφτά στην Αθήνα.
«Την Πέμπτη κλείνει και τυπικά η αξιολόγηση» έλεγαν χθες, Τετάρτη, κύκλοι του Μαξίμου, προεξοφλώντας ότι μπαίνει τέλος στο θρίλερ της επτάμηνης διαπραγμάτευσης, το οποίο σημαδεύτηκε από πολλές δεκάδες νέων μέτρων που ψηφίζονταν σε καθημερινή σχεδόν βάση, εδώ και ένα ολόκληρο μήνα.
Η κυβέρνηση βιάζεται όμως να ανακοινώσει τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα, δηλαδή:
(α) την είσπραξη της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν οι δανειστές (ΕΚΤ, ΔΝΤ) και οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) που περιμένουν εδώ και μήνες τα λεφτά τους από το δημόσιο.
(β) επιστροφή του waiver, που θα φέρει 150-200 εκατ. ευρώ «φθηνό χρήμα» στις τράπεζες
(γ) είσοδο της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) αλλά… από Αύγουστο ή Σεπτέμβριο μάλλον, όπως δήλωσε χθες πως εκτιμά ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνένετυξή του στο Bloomberg -και ενώ επί σχεδόν ένα χρόνο η Ελλάδα μένει αποκλεισμένη από την παροχή ρευστότητος που σκορπίζει η ΕΚΤ για να τονώσει την Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

«Σαλαμοποίηση» δόσεων και μέτρων

Το «αφήγημα» αυτό, όπως το ονομάζει ο κύριος Τσακαλώτος, ξεκινά από σήμερα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup και του ΕSM (16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο) που θα ανοίξει τον «κουμπαρά» για  την Ελλάδα, θα μπουν οι βάσεις και για τα επόμενα  προαπαιτούμενα που θα τεθούν το φθινόπωρο, για την εκταμίευση της β΄υποδόσεως και την έναρξη της  β΄αξιολόγησης.

Με τα δεδομένα αυτά, η πρώτη υποδόση από τα 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει στο ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος περί τις 20-23 Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα τεμαχιστούν σε μικρότερα κομμάτια και θα δοθούν έως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Τα 2,8 από τα 10,3 δισ. ευρώ θα δοθούν στην κυβέρνηση για να πληρώσει τους ιδιώτες που τους χρωστάει ήδη περί τα 6,7 δισ. ευρώ. Πριν κάθε εκταμίευση  των δόσεων αυτών, θα προηγείται έλεγχος και πάλι από την Κομισιόν και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως ρητώς αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου να μην καθυστερεί το υπουργείο Οικονομικών να πληρώνει τους οφειλέτες τους

Έως τότε θα ξεκαθαρίσει και ποια προαπαιτούμενα τυχόν μετατέθηκαν από Ιούνιο για Σεπτέμβριο. Σε εκκρεμότητα παρέμεναν η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

«Η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU)  Έκχαρτ Ρέμπεργκ, για να δικαιολογήσει την αναβολή των αποφάσεων στην Ελλάδα.  Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν διακρίνονται προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και πως η Επιτροπή θα ξανασχοληθεί με το θέμα μόλις εφαρμοστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα. Και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε, πάντως, ήδη στην Bundestag να αποδεσμευτεί η δόση μόλις υλοποιηθούν όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. Στην ίδια εισήγηση ξεκαθαρίζεται πως «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν υφίστανται τώρα».

Για τα επόμενα προαπαιτούμενα πάντως της β΄αξιολόγησης, κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν κάθε συζήτηση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και του δικαιώματος της ανταπεργίας (lockout).

«Ανοιχτό» παραμένει το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο και στην προκήρυξη των απεργιών, ενώ την Τρίτη η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε πως δεν υπάρχει αίτημα -και πολύ περισσότερο κάποια πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης- για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης».

Ωστόσο άλλες πηγές στην κυβέρνηση παραδέχονται πως το ΔΝΤ θα επιστρέψει το φθινόπωρο με «βαριά» ατζέντα για αλλαγές στα εργασιακά ή και στα δώρα και επιδόματα αδείας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να φτάσουν έως την ενσωμάτωσή τους στους υπόλοιπους 12 μισθούς, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε προ ημερών και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


KAΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Προειδοποίησε ότι «το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστό, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν σε ισχύ και η αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια»

Θετικές εξελίξεις οι οποίες μειώνουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, προκύπτουν από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ωστόσο, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση των αποφοίτων του London Business School και του Stanford Club στην Αθήνα, ο Στουρνάρας προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό» καθώς, όπως είπε, «το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστό, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν σε ισχύ και η αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια».

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, πάντως, με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μία σειρά από οφέλη είναι πιθανόν να προκύψουν για το τραπεζικό σύστημα.

Καταρχήν, όπως ανέφερε, η επαναφορά της κατ΄εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver) θα επιτρέψει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για άλλη μία φορά να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση στις πράξεις του Ευρωσυστήματος αναχρηματοδότησης. Επιπροσθέτως, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΚΤ για την παροχή μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΤLTRO).

Οι εξελίξεις αυτές, όπως υπογράμμισε, θα μειώσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, εντός του τρέχοντος έτους, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα
μπορούσαν, επίσης, να καταστούν επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Εν κατακλείδι, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η πτώση των spreads για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών-γερμανικών ομολόγων) θα επηρεάσει θετικά το τραπεζικό σύστημα, καθώς το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν οι ίδιες και να δανείσουν εν συνεχεία την πελατεία τους.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ


Κλιμακώνει φραστικά το τουρικό υπουργείο Εξωτερικών την αντιπαράθεση με την Αθήνα για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη!

Σε ανακοίνωση-απάντηση προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» την ανακοίνωση που εξέδωσε η ελληνική διπλωματία, ενώ αναφέρεται προκλητικά σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς απάντησε λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτου χαρακτήρα η ανακοίνωση που έκανε το E/ΥΠΕΞ, σχετικά με το πρόγραμμα που θα μεταδώσει από την Αγιά Σοφιά, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το κανάλι TRTDiyanet TV».

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί την Αθήνα επειδή δεν έχει ανεγείρει ακόμη μουσουλμανικό τέμενος. «Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό» υπογραμμίζει.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».



Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ξεκίνησε εντός του ναού της Αγίας Σοφίας η πρώτη αφιερωματική στο Ραμαζάνι εκπομπή του κρατικού TRT Diyanet, η οποία περιλάμβανε και την ανάγνωση στίχων του Κορανίου κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν από τη νηστεία (sahur).

Το πρόγραμμα θα προβάλλεται καθημερινά στις 2:00 για 30 ημέρες. Το Ραμαζάνι ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Τι έλεγε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει ως «οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Μάλιστα, έκανε λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Ερώτηση Ντόρας στον Τσίπρα

Για το θέμα, η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε την Τετάρτη ερώτηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον -μεταξύ άλλων- να απαντήσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Ερωτά, επίσης, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως συμβόλου της Χριστιανοσύνης και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς...




Πηγή: www.iefimerida.gr



ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τη συμμετοχή της στο αποτρόπαιο έγκλημα κατά του άτυχου συνταξιούχου ναυτικού, Β. Κοκκίνη, το σώμα του οποίου βρέθηκε σε καταψύκτη, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια στους αστυνομικούς η 26χρονη κατηγορούμενη, βουλγαρικής καταγωγής, η οποία απολογήθηκε ενώπιον της 11ης τακτικής ανακρίτριας.
AdTech Ad
"Κάποια στιγμή ανέβηκε ο άνδρας της στο σπίτι  και άκουσα από μέσα να τον χτυπάνε. Ήταν πια αργά για να φύγω, νόμιζα ότι θα τον τρόμαζαν λίγο. Αφού τον χτύπησαν μετά είχε ησυχία. Μπήκα στο σπίτι μετά από λίγη ώρα και ήμουν πολύ φοβισμένη. Δεν ξέρω να σας πω ποιος τον χτύπησε, δεν ήμουν μέσα. Μόλις με είδε η 49χρονη μου είπε να πάω μαζί της στο δωμάτιο και εκεί μου έδειξε έναν άνδρα που του είχαν δέσει τα χέρια και τα πόδια με κάτι σαν ταινία και στο κεφάλι του είχαν βάλει ένα πανί. Ο άνδρας αυτός φαινόταν να ανασαίνει και η 49χρονη τον κλωτσούσε και το έλεγε: "τα ίδια χάπια που έδινες στο παιδί μου, αυτά θα δώσω και σε σένα τώρα που έπεσες στα χέρια μου" είναι μερικά μόνο από τα όσα είπε στους αστυνομικούς, η 26χρονη κατηγορούμενη.
Σύμφωνα με την προανακριτική της κατάθεση, η νεαρή κοπέλα ήταν πράγματι εκείνη που συνέστησε στη σύζυγο του θύματος τον άνθρωπο που τον δολοφόνησε και με τη βοήθεια ομοεθνών του, φέρεται να τοποθέτησε το πτώμα στον καταψύκτη. "Κατάλαβα ότι η 49χρονη ομοεθνής μου ήταν πολύ νευριασμένη με τον άνδρα της και όταν τη ρώτησα τι συνέβη μου είπε ότι ο άνδρας της είχε πειράξει σεξουαλικά το παιδί. Μάλιστα μου είχε πει ότι αυτός έδινε φάρμακα στο παιδί για να κοιμάται και για να μπορεί να του κάνει κακό. Όπως μου είπε η 49χρονη είχε πάει το παιδί σε γιατρό και της είχε πει ότι όντως το είχε πειράξει" υποστήριξε, κατά πληροφορίες, στους αστυνομικούς.
Κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας συζήτησης, όπως ανέφερε, η σύζυγος του Β. Κοκκίνη της είπε ότι θέλει να σκοτώσει το συνταξιούχο ναυτικό, αν και η ίδια δεν πίστεψε ότι το εννοούσε, απλά ότι ήθελε να τον ...τρομάξει. "Με ρώτησε αν ξέρω κάποιον που να θέλει να τη βοηθήσει για να κάνει κακό στον άνδρα της. Έλεγε ότι ήθελε να τον σκοτώσει, αλλά εγώ δεν την πίστεψα, γιατί νόμιζα πως τα έλεγε πάνω στα νεύρα της. Πίστεψα ότι ήθελε να τον τρομάξει, όχι να τον σκοτώσει", κατέθεσε.
Πάντως, η 26χρονη παραδέχθηκε στις αστυνομικές αρχές πως μεσολάβησε προκειμένου οι 49χρονη γυναίκα να γνωρίσει έναν Ρουμάνο φίλο της, ο οποίος -όπως κατάλαβε- μαζί με γνωστούς του, θα βοηθούσαν την 49χρονη να σκοτώσει τον ναυτικό, έναντι 14.000 ευρώ. Δυο μέρες μετά η 49χρονη σύζυγος, μπροστά στην κατηγορούμενη Βουλγάρα, άρχισε να τηλεφωνεί στο Β. Κοκκίνη, λέγοντας ότι το παιδί τους είναι άρρωστο. "Αρχισε να παίρνει τηλέφωνο τον άνδρα της και του έλεγε ότι το παιδί δεν ήταν καλά και ότι είχε πυρετό. Αυτό ήταν ψέμα, το έκανε για να τον κάνει να ανέβει στο σπίτι. Τελικά την πίστεψε και ήρθε. Εγώ είχα πάει στο σπίτι της γιατί εκείνη μου το είχε ζητήσει. Μου είχε πει ότι ήθελε να κρατάω στο μπαλκόνι το παιδί για να μην βλέπει όσα θα γίνονταν. Μου είχε πει ότι γι' αυτό θα μου έδινε 3 χιλιάδες ευρώ, όμως δεν μου τα έδωσε ποτέ, ούτε εγώ τα ζήτησα."
Η 26χρονη Βουλγάρα υποστηρίζει ότι πληροφορήθηκε μετά από ημέρες την τύχη του ναυτικού: "Δυο-τρεις μέρες μετά συναντήθηκα με την 49χρονη και το παιδί της. Τότε μου είπε ότι ο άνδρας της έχει πεθάνει. Μου ανέφερε ότι του έδωσε κάποια χάπια για να ηρεμήσει, να μην κουνιέται και να κοιμηθεί. Μου είπε επίσης ότι ήθελε να βρει κάποιον να της πουλήσει έναν καταψύκτη. Δεν κατάλαβα τι τον ήθελε τον καταψύκτη και γι' αυτό της έδωσα το τηλέφωνο ενός φίλου μου Βούλγαρου που κάνει μετακομίσεις. Σε αυτόν έδωσε γύρω στα 400 ευρώ, όμως, όπως μου είπε αυτός, όταν έβαλε τον καταψυκτη μέσα στο σπίτι η 49χρονη μαζί με έναν άλλον Βούλγαρο που δεν τον ξέρω του είπε ότι θα του έδινε άλλα 3.000 ευρώ για να βάλουν στον καταψύκτη τον νεκρό άνδρα της".
Το δρόμο για τη φυλακή παίρνει η 26χρονη Βουλγάρα, κατηγορούμενη για συμμετοχή στη δολοφονία του Β. Κοκκίνη, καθώς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη μετά την απολογία της.
Η 26χρονη κατηγορούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε τελείως διαφορετικούς ισχυρισμούς σε σχέση με την προανακριτική της κατάθεση. Φέρεται να υποστήριξε ότι η ίδια δεν βρισκόταν στο διαμέρισμα την ημέρα του ο συνταξιούχος ναυτικός ξυλοκοπήθηκε άγρια, αλλά και ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ το παιδί της 49χρονης συζύγου του Β. Κοκκίνη.
Όσο για τα όσα κατέθεσε προανακριτικά, εμφανίζεται να είπε ότι ήταν πολύ κουρασμένη όταν βρέθηκε στη ΓΑΔΑ, ενώ επεσήμανε ότι ουδέποτε έδωσε τις ανατριχιαστικές περιγραφές που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.



ΠΗΓΗ NEWS 247

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :