Random Posts

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Oι εγχώριες διαρροές - υποκλοπές και το συνεχιζόμενο χάος στο προσφυγικό

Η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΝΤ

«Πενιχρά» φαίνεται να είναι προς το παρόν τα πολιτικά αποτελέσματα της «μετωπικής» σύγκρουσης του Μεγάρου Μαξίμου με το ΔΝΤ -μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου από το Wikileaks- καθώς και του μπαράζ τηλεφωνικών επαφών που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με σειρά ευρωπαίων ηγετών με απώτερο στόχο να βάλει τις βάσεις για ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του Ταμείου.

Στην πραγματικότητα, μετά από ένα διήμερο εγκλήσεων και αντεγκλήσεων, υψηλών τόνων και «πύρινων» δηλώσεων, η κατάσταση με την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης βρίσκεται ουσιαστικά στο ίδιο σημείο. Επιπρόσθετα, η κινητοποίηση της Αθήνας φαίνεται να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά όλων των υπόλοιπων πλευρών που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν αφενός πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και αφετέρου ότι η πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς άλλες παρεκβάσεις.

Το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, και ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τους υψηλούς τόνους, τόνισε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου και θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα άρχισαν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η προσοχή των περισσοτέρων στρέφεται αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων για την Ελλάδα. Την Τρίτη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ εντός της εβδομάδας και ο Πόουλ Τόμσεν, υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Ταμείου, θα βρεθεί στη Γερμανία για συζητήσεις που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα συναντηθεί και με τον γερμανό υπουργό Β. Σόιμπλε.

Βρυξέλλες: Το ΔΝΤ δεν είναι απομονωμένο

Ενδεικτικά πάντως του κλίματος που επικρατεί σε Βρυξέλλες είναι τα όσα δήλωσε πηγή της ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο MNI. Η Αθήνα θα πρέπει να εργαστεί με το ΔΝΤ προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, τονίζοντας μάλιστα πως «το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας έχει ως προαπαιτούμενο το ότι το ΔΝΤ επίσης θα συμμετάσχει με ένα τρίτο πρόγραμμα».

Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος έδειξε να αποκρούει τις εκτιμήσεις για ύπαρξη σοβαρών αντιθέσεων μεταξύ των δανειστών ή για απομόνωση του Ταμείου από την ΕΕ. «Το ΔΝΤ μπορεί να κρατήσει μια σκληρότερη στάση, αλλά δεν είναι απομονωμένο όπως διαβάζω στον ελληνικό τύπο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος ειδικότερα στη συζήτηση που διέρρευσε σημείωσε πως αυτή δεν αποκάλυψε τίποτε καινούριο, ενώ συμπλήρωσε πως «το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή».

Κομισιόν: Να εφαρμοστεί η συμφωνία

Στην αναγκαιότητα εφαρμογής της συμφωνίας επέμεινε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δουλεύουμε με αφοσίωση, καλή τη πίστη και "erga omnes" (έναντι όλων) για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν με όλους τους στόχους να επιτυγχάνονται» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Όπως πρόσθεσε, «η Κομισιόν είχε καταλυτική συμμετοχή στο να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου και μένουμε στους όρους του. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, στηριγμένοι σε μια δίκαια αξιολόγηση, και δουλεύουμε ώστε αυτό να συμβεί. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Σόιμπλε: Δεν θα τσακωθούμε για το Ταμείο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επέμεινε πως Γερμανία και ΔΝΤ δεν πρόκειται να «τσακωθούν» για την Ελλάδα, τονίζοντας πως το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και πως το βασικό ζήτημα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Jaefer , η Γερμανία περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στα τέλη Απριλίου/αρχές Μαΐου. Την ίδια στιγμή, ο έτερος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στο τραπέζι. «Ένα κούρεμα χρέους δεν είναι προς συζήτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Λαγκάρντ: Το πρόγραμμα δεν είναι συνεκτικό

Την Κυριακή το βράδυ πάντως, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην απαντητική της επιστολή προς τον Α. Τσίπρα, επιμένει στη θέση που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό το ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα δεν είναι προς το παρόν συνεκτικό και ότι υπάρχει μια στενή συνάφεια μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους, πετώντας ουσιαστικά το γάντι στην Αθήνα. Ειδικότερα, η κ. Λαγκάρντ, αφού απέρριψε τις αιτιάσεις για συντονισμό πιστωτικού γεγονότος, υποστήριξε πως με βάση τις μέχρι τώρα συζητήσεις το πρόγραμμα απέχει πολύ από το να είναι συνεκτικό για να μπορέσει η ίδια να το παρουσιάσει στο ΔΣ του ΔΝΤ. Τόνισε δε πως σε περίπτωση που το πρόγραμμα στηριχθεί σε μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις, τότε μία από τις αρνητικές συνέπειες είναι πως η Ελλάδα μπορεί να κληθεί να λάβει ακόμα περισσότερα μέτρα. Την ίδια στιγμή, τόνισε πως έχει συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι η αν ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση προς τα κάτω των δημοσιονομικών στόχων, αυτό θα σημάνει την ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα.

«Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ στην επιστολή της


ΠΗΓΗ THE TOC


ΤΣΙΠΡΑΣ : ΑΝΟΗΤΟ ΤΟ ΔΝΤ


Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι είναι «ανόητο». Παράλληλα χαμήλωσε αισθητά τους τόνους έναντι των θεσμών της ΕΕ.

Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στον ρόλο του ΔΝΤ με αφορμή τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για την συνομιλία-βόμα των Τόμσεν-Βελκουλέσκου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση αυτή. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θα οδηγούσαν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Οπως εξήγησε, χρησιμοποιεί συνειδητά αυτή την φράση καθώς με αυτή του απάντησε η Κριστιν Λαγκάρντ στην επιστολή που της είχε στείλει το Σάββατο με την οποία την ρωτούσε αν είναι επιλογή του Ταμείου να φτάσει η Ελλάδα στα όρια του πιστωτικού γεγονότος ώστε να πιεστεί να αποδεχθεί παράλογα μέτρα.

«Αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης, συμφωνούν. Περιμένω να δω αν δεν επαναληφθεί η απόπειρα από πλευράς Ταμείου να κινηθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών με ανόητο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Μάλιστα, σημείωσε, ότι στο πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης, γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δανειστές. Διεμήνυσε δε ότι «δεν θα επιτρέψουμε η σύγκρουση αυτή να έχει ως θύμα την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό».

Για να αιτιολογήσει την επίθεσή του κατά του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε μια σειρά αστοχιών και λανθασμένων εκτιμήσεων του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα όλα τα τελευταία χρόνια. «Δεν τα λέω αυτά για να αθωώσω τους υπόλοιπους θεσμούς ή τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτοί τα έλεγαν, αλλά οι κυβερνώντες τα δέχονταν» είπε.



Η αξιολόγηση θα κλείσει ως τις 22 Απριλίου

Προσερχόμενος καθυστερημένος στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός αιτιολογήθηκε ότι συνομιλούσε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οπως υποστήριξε, υπάρχει «κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της χώρας μας και της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι συμφωνούν όλοι ότι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, πρέπει να κλείσει μέσα σε λίγες ημέρες, μέχρι τα μέσα Απριλίου, ώστε στις 22 του μηνός να έρθει το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας.

Σημεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Για το «κούρεμα»

Το ζήτημα είναι ότι αυτοί που τάχα μας υποστηρίζουν - και αναρωτιούνται κάποιοι στη ΝΔ γιατί δεν ταυτιζόμαστε με τις απόψεις τους - δεν ζητούν κούρεμα χρέους αλλά μέτρα πολύ σκληρότερα και περισσότερα από όσα συμφωνήσαμε το καλοκαίρι.
Και τα ζητάνε με το πρόσχημα του χρέους ή ότι είτε έτσι είτε αλλιώς αυτά που συμφωνήσαμε κ κούρεμα θα το αρνηθούν οι Ευρωπαίοι.
Αρνούνται την εφαρμογή της συμφωνίας που οι ίδιοι υπέγραψαν. Μας λένε δεχτείτε και άλλα μέτρα κ εμείς θα σας στηρίξουμε να πετύχετε αυτό που ήδη έχετε πετύχει με τη συμφωνία.
Δηλαδή να ανοίξει συζήτηση για το χρέος.
Η συμφωνία προβλέπει όχι ταυτόχρονα αλλά αμέσως μετά την αξιολόγηση να ξεκινήσει η συζήτηση και αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους
Οσοι βαζουν προαπαιτούμενο να κλείσει αξιολόγηση νέα μέτρα που δεν μπορεί να σηκώσει οικονομία είναι σαν να σου λένε «πήδα από τον πέμπτο όροφο, αλλά μην ανησυχείς, θα σε φροντίσω».
Πρόκειται για γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις
Οι απαιτήσεις τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία που περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για αναδιάρθωση του χρέους χωρίς να απαιτεί ακρότητες που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα
Ως εδώ, θα τηρήσουμε τη συμφωνία αλλά δεν θα δεχθούμε ούτε χιλιοστό παραπάνω

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Εμείς υπογράψαμε μια συμφωνία στα πολιτικά μας όρια την οποία θα τηρήσουμε κατά γράμμα.
Ως εδώ. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε περισσότερα αλλά ούτε να δώσουμε έστω και ένα χιλιοστό παραπάνω από τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία.
Το ίδιο περιμένουμε από τους υπόλοιπους - να σεβαστούν όσα υπέγραψαν
Μην κοροϊδευόμαστε, ξέρουμε κι εμείς να μετράμε.
Το ΔΝΤ αμφισβητεί τα στοιχεία που αποδέχονται όλοι οι άλλοι

Μας λένε γιατί δεν δέχεστε μείωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 που προτείνει το Ταμείο.
Η εύκολη απάντηση είναι ότι ήμουν στο τραπέζι, αλλά δεν θυμάμαι να το πρότεινε κανείς.
Αλλά θα προτιμήσω την δύσκολη απάντηση:
Το Ταμείο θέλει μείωση στόχων αλλά τα μέτρα που ζητά για τους νέους στόχους είναι χειρότερα, ούτε καν τα ίδια.
Επιμένει στον απόλυτο παραλογισμό.
Δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, που όλοι οι υπόλοιποι έχουν αποδεχθεί.
Οτι όχι μόνο έπιασε το δημοσιονομικό στόχο για το 2015 αλλά πέτυχε και μικρό αλλά αξιόλογο πρωτογενές πλεόνασμα, 0,2%.
Αυτή είναι η βάση εκκίνησης για κυβέρνηση, ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM
Ο μόνος που αμφισβητεί τα στοιχεία, είναι το Ταμείο
Επιμένει να αμφισβητεί την πραγματικότητα
Προσπαθεί να επιβάλει ως βάση εκκίνησης έναν αριθμό που προκύπτει αυθαίρετα.
Δεν αποδέχεται το πλεόνασμα του 0,2%, λεει να ξεκινήσουμε με τη θεώρηση ότι έχουμε έλλειμμα 0,6%
Αυτό μου θυμίζει το «όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».


Το ΔΝΤ δεν μπορεί να αντέξει ότι απέτυχαν τα προγράμματά του

Από πού βγαίνει αυτή η στάση;
Iσως από την ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν μπορεί 2 προγράμματα που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και συμμετείχαν στην υλοποίησή τους, να έχουν αποτύχει παταγωδώς
Ενώ το τρίτο πρόγραμμα που δεν είναι δική της έμπνευσης και δεν συμμετέχουν να δείχνει ότι πετυχαίνει.
Δεν μπορούν να το αντέξουν
Το άνοιγμα στην Γεννηματά

Είναι οξύμωρο να διαλυθεί μια χώρα και η Ευρώπη για να μην παραδεχθούν κάποιοι αποτυχία Κανείς στην Ευρώπη και Ελλάδα δεν μπορεί να το αποδεχθεί
Από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παυλόπουλο άκουσα την ανάγκη αντικατάστασης στο πρόγραμμα του ταμείου από ευρωπαϊκό οργανισμό, ας πούμε τον ESM
Αλλά και από την αντιπολίτευση.
Και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που συνήθως ασκεί - αδικαιολόγητη κατ' εμέ - κριτική στην κυβέρνηση επισήμανε τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ και τους ζήτησε να πάρουν θέση
Ο μόνος που εμμονικά σπεύδει να συμπαρασταθεί στις ακραίες απόψεις του ταμείου είναι η ΝΔ
Με πρώτο και καλύτερο τον κ. Γεωργιάδη που όταν λέει κάτι σπεύδει να τον ακολουθήσει και ο κ. Μητσοτάκης
Η βαθιά επιθυμία τους να ξαναγυρίσουν τους κάνει να έχουν υιοθετήσει την καταστροφολογία. Κινδυνολογούν άνευ ορίων
Δυστυχώς για επικοινωνιακή τους ομάδα έχουν ως αντίπαλο τους αριθμούς.
Δεν είναι παραδεισένια κατάσταση αλλά οι αριθμοί οικονομίας δεν είναι αυτοί που περιγράφουν τα στελέχη του κ. Μητσοτάκη
Η ύφεση του 2015 ήταν οριακή και πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων.
Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε ελάχιστα - κατά 0,3%.
Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες.
Ηταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό παρά την κρίση και αναμένεται να σπάσει φέτος
Φτάσαμε στην 1η θέση της ΕΕ στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Στο τέλος του 2015
Η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% ενώ ο στόχος του προγράμματος προέβλεπε έλλειμμα.


Δεν θέλω να πανηγυρίσω για την ανεργία αλλά έπεσε

Δεν θέλω να πανηγυρίσω για την ανεργία, είναι απαράδεκτα υψηλή
Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι όσο είμαστε στη διακυβέρνηση, με σκληρή διαπραγμάτευση, η ανεργία μειώθηκε κατά 2,1%
Δεν πρέπει κανείς να πανηγυρίζει γιατί είναι στο 24% αλλά κάποιοι την είχαν φτάσει στο 26%
Αυξήσαμε το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων κατά 5,5 μονάδες
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κεφαλαιακή επάρκεια γιατί έκλεισε με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση
Νέες φορολογικές ρυθμίσεις ευνοούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τα 9/10 ελεύθερων επαγγελματιών, τα 9/10 αγροτών
Αυτή είναι η οικονομική πραγματικότητα, όχι ο μύθος που έχουν εμπεδώσει ΜΜΕ και κυρίως η ΝΔ Βασιζόμενοι στη δικαιολογημένη κούραση της κοινωνίας από την παραμονή της χώρας σε προγράμματα
Ενας είναι ο στόχος: Να τελειώνουμε με αυτή την κατάσταση.
Να κλείσει αξιολόγηση στα όρια που συμφωνήσαμε, να γυρίσουν οι επενδυτές
Η χώρα να γυρίσει στην ανάκαμψη, να υπάρξει προοπτική ότι μοιράζουμε δίκαια τα βάρη
Να επιστρέψουμε σε ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα και δικαιοσύνη για να μπορούμε σύντομα να πανηγυρίζουμε ότι τελειώνει η περιπέτεια των μνημονίων
Και νέα αναφορά στις άδειες των ΜΜΕ

Είμαι βέβαιος ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές.
Το επόμενο διάστημα θα κάνουμε κρίσιμη και σημαντική προσπάθεια να κρατάμε ανοιχτή τη χαραμάδα της αλήθειας στον λαό
Αλήθεια που διαστρεβλώνεται από μεγάλη πλειοψηφία ΜΜΕ
Μία από τις βασικές δεσμεύσεις μας να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό για ΜΜΕ και στον έλεγχο των δανείων ιδιοκτητών τους.
Ξέρω ότι θα υπάρξουν και Κασσάνδρες και κήρυκες της καταστροφής
Θα διαψευστούν.
Χρειάζεται πίστη αποφασιστικότητα συνοχή, να παραδεχόμαστε αδυναμίες κ λαθη αλλα να τους δείχνουμε τον πραγματικό στόχο.
Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση, στο διαγωνισμό, στις δεσμεύσεις μας και η χωρα θα βρεθεί πολύ σύντομα σε διαφορετική θέση.


Μείωσε τις προσφυγικές ροές η συμφωνία

Βιώνουμε την μεγάλη προσφυγική κρίση που την αντιμετωπίζουμε με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια
Οσο δύσκολο και σκληρό κι αν είναι θα παραμείνουμε στη διεθνή νομιμότητα.
Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε τη δύσκολη συμφωνία μπροστά μας
Με δεδομένο ότι η μεγάλη απειλή είναι η παλινόρθωση ακραίων, μισάνθρωπων αντιλήψεων που κλείνουν σύνορα στο κέντρο της Ευρώπης.
Εχει δημιουργήσει ουσιαστική μείωση ροών η συμφωνία.
Αν δεν υπήρχε πόσο πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα κυρίως για αυτούς τους ανθρώπους.
Για τα «Panama papers»

Εκτός από τις διαρροές του Σαββάτου για τις προθέσεις κάποιων στη διαπραγμάτευση, σήμερα μία ενδιαφέρουσα, την επονομαζόμενη «Panama papers».
Δεν είδα κανέναν από την ΝΔ ή αλλού να τα χαρακτηρίζει ανοησίες ή να ψάχνει να βρει από πού διέρρευσαν και όχι την ουσία.
Πολλά κράτη δήλωσαν ότι θα διερευνήσουν τα στοιχεία για να αναζητηθούν τυχόν φοροφυγάδες και ξέπλυμα χρήματος.
Η ΝΔ μας εκπλήσσει αλλά δεν έχει βγει ακόμη με δήλωση ανησυχίας για την ασφάλεια.
Θα είχε κάθε λόγο αφού για άλλη μια φορά εμπλέκεται ο κ. Παπασταύρου ακόμη και σε αυτές τις λίστες
Είναι να αναρωτιέται κανείς, απουσιάζει από καμία λίστα φοροφυγάδων ο Παπασταύρου ή είναι σε όλες μέσα;
Μένει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης, αν θα συνεχίσει και τώρα να τον καλύπτει για άλλη μια νφορά. Οψόμεθα.
Ο Απρίλιος μήνας εξελίξεων

Ο Απρίλης θα είναι ο μήνας εξελίξεων. Είναι η τελευταία δύσκολη στροφή.
Θα την πάρουμε με επιτυχία. Θα κλείσει η αξιολόγηση έως τις 22 Απριλίου.
Και οι σχεδιασμοί όσων θέλουν να στήσουν ιστορική φάρσα θα πέσουν στο κενό.
Αυτοί που θα βγουν εκτεθειμένοι περισσότεροι δεν είναι τεχνοκράτες, αλλά αυτοί που δεν ξεχνιούνται εύκολα
Που δεν διστάζουν να βάλουν για μια ακόμη φορά το μικροκομματικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της πατρίδας.
Τον κάβο θα τον ξεπεράσουμε με πίστη στις δυνάμεις μας και τον λαό και αυτοί θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον λαό και την ιστορία.


Πηγή: www.iefimerida.gr


ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


Ξεκίνησε η διαδικασία των επαναπροωθήσεων -202 μετανάστες αποχώρησαν, 339 έφθασαν στα ελληνικά νησιά

Ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη και στον Πειραιά όπως και στα hot spots παραμένει έκρυθμη, χθες ξεκίνησε το πρόγραμμα επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα με 202 μετανάστες που δεν είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου επί τη βάση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Λέσβο επαναπροωθήθηκαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, 3 από το Μπαγκλαντές, 1 από το Ιράκ, 2 από την Ινδία, 4 από τη Σρι Λάνκα και 2 από τη Συρία. Επίσης από τη Χίο επιστράφηκαν 66 άτομα, 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό. Για τις επαναπροωθήσεις που θα  συνεχιστούν έχουν ναυλωθεί τρία πλοία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο Δεκελί.

Την έναρξη των επαναπροωθήσεων έσπευσε να χαιρετίσει η ΕΕ με δηλώσεις του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για το «πρώτο ορατό βήμα» για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, που αποσκοπεί στην παύση της παράνομης μετανάστευσης και στη διάλυση του «επιχειρησιακού μοντέλου» των διακινητών.

Πάντως οι χθεσινές επαναπροωθήσεις αφορούσαν μετανάστες που δεν κατέθεσαν αίτηση ασύλου.  Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι επιστροφές των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα, θα ξεκινήσουν μόλις οι απαραίτητες νομικές -και όχι μόνο- ρυθμίσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία θα τεθούν σε ισχύ.

Παράλληλα η ΕΕ ανακοίνωσε χθες τις πρώτες επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία προς τα ευρωπαϊκά κράτη, πρόκειται για 43 άτομα, 32 Σύροι πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία και 11 στη Φινλανδία, ενώ μια ομάδα Σύρων προσφύγων αναμένεται να αναχωρήσουν για την Ολλανδία αύριο το πρωί.

Πάντως η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως ούτε η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για να ξεκινήσει πλήρως η διαδικασία των επαναπροωθήσεων όσων προσφύγων καταθέσουν αίτηση ασύλου αλλά ούτε και η τουρκική πλευρά έχει ετοιμάσει τους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας. Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις επαναπροωθήσεις. Εξετάζονται αιτήσεις ασύλου και χρειάζεται ορισμένος χρόνος».

Στα ελληνικά νησιά εξακολουθούν να φθάνουν υπάλληλοι που θα ενισχύσουν την Frontex και θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες που θα εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου.

Ένταση σε Πειραιά Ειδομένη και hot spots

Η διαδικασία των επαναπροωθήσεων όπως ήταν αναμενόμενο ανεβάζει το θερμόμετρο μεταξύ των προσφύγων που βρίσκονται στους πρόχειρους καταυλισμούς και στα hot spots καθώς δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία αλλά να παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι να βρουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Πολλοί από όσους βρίσκονται στην Ειδομένη και στον Πειραιά αρνούνται να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές στο εσωτερικό της χώρας.

Στην Ειδομένη η διαμαρτυρία των προσφύγων συνεχίζεται με την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής και της εθνικής οδού, προκαλώντας τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου και των κατοίκων της περιοχής.

Εν τω μεταξύ το Συντονιστικό ανακοίνωσε ότι μέχρι τις ημέρες του Πάσχα το λιμάνι θα έχει εκκενωθεί από τους πρόσφυγες που θα έχουν μεταφερθεί σε άλλες δομές και θα αρχίσει και η αποσυμφόρηση της Ειδομένης. Μέχρι τώρα πάντως στην Ειδομένη βρίσκονται περί τα 13.000 άτομα και στον Πειραιά περίπου 5.000.

Ενώ 202 μετανάστες απέπλευσαν για το Δίκελι χθες 339 έφθασαν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων εντός της χώρας φθάνει στους 52.500 πρόσφυγες. Αν και η ροή είναι σημαντικά μειωμένη συνεχίζεται καθώς όλη την περασμένη εβδομάδα έφθαναν από 300-500 την ημέρα. Είναι σαφές ότι εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί τότε το πρόβλημα δεν λύνεται αφού θα φθάνουν περισσότεροι από όσους αποχωρούν.

Παράλληλα δημιουργείται κοινωνική δυσαρέσκεια από τις εκφράσεις διαμαρτυρίας των προσφύγων που προκαλούν προβλήματα. Το ότι οι πρόσφυγες στρέφουν την διαμαρτυρία τους εναντίον της χώρας που τους υποδέχθηκε προκαλεί την δυσφορία της ελληνικής κοινωνίας. Την ανησυχία όμως των τοπικών κοινωνιών  προκαλούν και τα κρούσματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας που προς το παρόν περιορίζονται μεταξύ των μεταναστών καθώς επίσης και το ότι καταλαμβάνουν κενούς χώρους μέσα στον οικιστικό ιστό κυρίως στην Αθήνα στα Νότια Προάστια.

Κίνδυνος εμφάνισης λοιμωδών ασθενειών σε Ειδομένη και Πειραιά

Τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμωδών ασθενειών σε Ειδομένη και Πειραιά, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας πως το σύστημα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να αποφευχθεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Ο κ. Ξανθός τόνισε πως όσο δεν εκκενώνονται οι καταυλισμοί στις δύο αυτές περιοχές και παραμένουν εκεί οι πρόσφυγες, εγκυμονεί πάντα ο υγειονομικός κίνδυνος.

Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Έφης Χριστοδουλοπούλου, είπε ότι η έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ατομικής υγιεινής των προσφύγων και μεταναστών, καθώς η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την αποτροπή της εμφάνισης επιδημιών.

Πρόσθεσε ότι έχει ανατεθεί ο συντονισμός στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Για τον μεν Πειραιά έχει την ευθύνη η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.), η οποία τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, όπως είπε, οι πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι αλληλέγγυοι και «ο στρατός που έχει αναλάβει πολύ κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση των καταυλισμών και την καλή τους λειτουργία.
Βεβαίως, όταν έχουμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση πάντα θα εμφανίζονται ανεπάρκειες και αδυναμίες», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι, «στον βαθμό που δεν εκκενώνονται η Ειδομένη και ο Πειραιάς, που είναι χώροι ακατάλληλοι για την διαβίωση τόσων ανθρώπων, πάντα υπάρχει κίνδυνος για την εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί το υγειονομικό προσωπικό στα κέντρα φιλοξενίας και στα νησιά με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας στους εργαζόμενους και στους πολίτες, ώστε η προίκα της ανθρωπιστικής συμπεριφοράς που έδειξαν έως τώρα οι πολίτες να μην μεταστραφεί και να μην οδηγήσει σε φαινόμενα ξενοφοβίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


Χαριτολογώντας είπε ότι «η Μισέλ συνεχώς γεμίζει το ψυγείο μας με ελληνικό γιαούρτι»

Την τελευταία του δεξίωση για τους εορτασμούς της ελληνικής ανεξαρτησίας παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Στην ομιλία του ο κ. Ομπάμα αφού καλοσώρισε όσους Έλληνες βρέθηκαν στην Ουάσινγκτον αναφέρθηκε αρχικά στον Λευκό Οίκο στα Ελληνικά.

Στη συνέχεια μίλησε για σχέσεις ανάμεσα σε δύο φίλους όσον αφορά τις ΗΠΑ και την Ελλάδα ενώ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, επαίνεσε τους Έλληνες για την ανθεκτικότητά τους.

Σε ερώτηση, δε, για το αν είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα απάντησε ότι «εργαζόμαστε γι' αυτό».

Χαριτολογώντας ο κ. Ομπάμα είπε ότι «η Μισέλ συνεχώς γεμίζει το ψυγείο μας με ελληνικό γιαούρτι» ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη χρονιά για τους Έλληνες «επειδή... επιστρέφει ο Τζον Στάμος στην τηλεόραση».

Το καλύτερο ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος το άφησε για το τέλος όταν είπε σε σπαστά ελληνικά «ζήτω η Ελλάς» σκορπώντας ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους.


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΩΟΘΗΚΗ ΜΕ 3D ΕΚΤΥΠΩΤΗ


Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια προσθετική ωοθήκη με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή, την οποία έπειτα εμφύτευσαν σε στείρα ποντίκια, από όπου είχαν αφαιρεθεί οι δικές τους ωoθήκες.

Το εμφύτευμα επέτρεψε στα πειραματόζωα να γίνουν ξανά γόνιμα και να γεννήσουν. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, με επικεφαλής τη Μόνικα Λαρόντα, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν μια πλήρως λειτουργική προσθετική ωoθήκη για γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι γυναίκες που επιβίωσαν από παιδικό καρκίνο, αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο στειρότητας, όταν μεγαλώσουν. Ο εκτυπωτής παράγει μια «σκαλωσιά» από ζελατίνη (βιολογικο υλικό που προέρχεται από ζωικό κολλαγόνο), η οποία στη συνέχεια υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν ορμόνες και ωοκύτταρα (ανώριμα ωάρια). Ο σκελετός αυτός υποστήριξε επίσης την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων.

Η βιοπροσθετική ωοθήκη που εμφυτεύθηκε στα ποντίκια, αποκατέστησε τον ορμονικό κύκλο τους, την ωορρηξία και την ικανότητα γέννησης απογόνων. Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν και πότε κάτι ανάλογο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε ανθρώπους.



Πηγή: www.iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :