Random Posts

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Mέσα στην λιακάδα έρχεται ... φοροκαταιγίδα

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ


Την απάντηση για το αν επαρκεί το πακέτο μέτρων έμμεσης φορολόγησης  που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει σήμερα το οικονομικό επιτελείο από τους Θεσμούς. Στόχος, να κλείσει η τρύπα των 1,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μέτρα  έμμεσων φόρων τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν όλους. Από το πακέτο λείπουν τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, δηλαδή  νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ και μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου, ωστόσο το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης αναμένεται, υπό άλλη μορφή από αυτή, να πλήξει την τσέπη όλων των νοικοκυριών, αφού περιλαμβάνει αυξήσεις σε: κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Τροφίμων, αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι  ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων που θα ληφθούν φθάνει τα 5,4 δισ. ευρώ και εκτός από τα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεση φορολογία θα περιλαμβάνει 1,8 δισ. ευρώ από αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και 1,8 δισ. ευρώ από τα μέτρα του ασφαλιστικού.

Το πακέτο των 10 συν 2 φόρων

Οπως αποκαλύπτει η Ναυτεμπορική που παρουσιάζει σήμερα όλο το πακέτο μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, αυτό περιλαμβάνει 10 συν 2 μέτρα, με τα πρώτα 10 να είναι καθαρά φοροεισπρακτικά και τα δύο διαφορετικού χαρακτήρα αφού αφορούν το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Αναλυτικά το πακέτο φόρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές έχει ως εξής:

Τέλος διανυκτέρευσης
Το σενάριο του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» προβλέπει φόρο 1 ευρώ ανά αστέρι, ανά διανυκτέρευση (στα ξενοδοχεία 3 αστέρων 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα τετράστερα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση κ.ο.κ.).

Υπολογίζεται ότι με αυτό το μέτρο θα αντληθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων
 Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη περίπου κατά 4,5% (πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα 670 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που είναι σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα). Σημειώνεται ότι επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης επιβάλλεται και ΦΠΑ 23%, που σημαίνει ότι η επιβάρυνση στην τιμή λιανικής θα φτάσει στα 4-5 λεπτά ανά λίτρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να μην αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο ντίζελ καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο στόχος είναι από αυτό το μέτρο να αντληθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο
 Παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν δημόσια από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, το «πακέτο» φαίνεται να περιλαμβάνει την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο με στόχο την είσπραξη περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία
Το κυβερνητικό σχέδιο για το συγκεκριμένο τέλος προβλέπει αύξηση των φορολογικών συντελεστών περίπου κατά 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει: Οσον αφορά τη συνδρομητική: από το 12% σήμερα για λογαριασμούς εώς 50 ευρώ στο 15% και από 20% σήμερα για λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ στο 25%. Οσον αφορά την καρτοκινητή: Από το 12% σήμερα, θα αυξηθεί στο 15%.

Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο οι εταιρίες κινητής θα πληρώνουν πέντε λεπτά επιπλέον ανά χρήστη, χωρίς να το μετακυλήσουν στους πελάτες.

Με την αύξηση του ειδικού τέλους η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Ειδικός φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση
Η επιβολή του ειδικού φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση αναμένεται να προκαλέσει επιβάρυνση της τάξης του 10% με 15%, δηλαδή σε μια συνδρομή των 25 ευρώ θα προκύψει μηνιαία επιβάρυνση 2-3 ευρώ, εφόσον τελικώς προχωρήσει το μέτρο.

Και εδώ η κυβέρνηση ελπίζει η επιβάρυνση να μην περάσει στους καταναλωτές αλλά στις εταιρείες οι οποίες θα τον καταβάλλουν ανάλογα με τον αριθμό των συνδρομητών τους.

Το μέτρο σχεδιάζεται να αποδώσει εισπρακτικά περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα
Η επιβάρυνση ανά πακέτο εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 50 λεπτών και 1 ευρώ, ενώ αναμένεται να συνοδευτεί  με μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, καθώς το μερίδιο των λαθραίων έχει ξεπεράσει πλέον το 25%.

Στόχος είναι από το εν λόγω μέτρο να εισπραχθούν 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικό τέλος διέλευσης στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες
Μέτρο που στοχεύει κατά των οδηγών που βάζουν στα οχήματά τους ξένες πινακίδες.

Στόχος η είσπραξη 15 εκατ. ευρώ.

Αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ.
Οι επιβαρύνσεις θα αφορούν και όσους αγοράζουν νέα οχήματα και τα μεταχειρισμένα εισαγωγής. Οσον αφορά το εν λόγω μέτρο δεν αποκλείεται ο επανασχεδιασμός του τρόπου υπολογισμού του φόρου ώστε το τέλος ταξινόμησης να προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του οχήματος.

Φόρος στα τυχερά παιχνίδια
Η κυβέρνηση επανασχεδιάζει τον εν λόγω φόρο και δεν αναμένεται να υιοθετηθεί το σενάριο των πέντε λεπτών ανά στήλη. Στη θέση του θα μπει κάποιος άλλος φόρος.

Συνολικά η κυβέρνηση στοχεύει στην είσπραξη 500 εκατ. ευρώ ετησίως (400 εκατ. ευρώ από τον φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και 100 εκατ. ευρώ  από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (VLTs).

Αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς εκτιμάται ότι θα προκύψει τρύπα 270 εκατ. ευρώ με 300 εκατ. ευρώ λόγω  της μείωσης των αντικειμενικών αξιών -ισχύουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015

Το κενό αναμένεται να καλυφθεί με αύξηση συντελεστών ειδικά για το συμπληρωματικό φόρο, χωρίς να αποκλείεται να μειωθεί και το  «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Συν δυο μέτρα που δεν αφορούν όλους

Μείωση αμυντικών δαπανών
Αν και αρχικά προβλεπόταν μείωση 500 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών (βάσει του ψηφισθέντος κρατικού προϋπολογισμού), τελικά, στο «πακέτο» μέτρων αναμένεται να ενσωματωθεί τελικώς η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ.

Αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις»
Η ελληνική πλευρά ήλπιζε αρχικά για έως και 19.000 προσλήψεις μονίμων μέσα στο 2016, ωστόσο ο αριθμός θα είναι αρκετά μικρότερος. Στόχος είναι να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου.





Πηγή: www.iefimerida.gr


ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΡΚΕΛ - ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα έστειλαν η Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις που έκαναν στη σχετική συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο. Παρά τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα με αφορμή τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου στα Wikileaks αλλά και τους ευσεβείς πόθους ορισμένων ότι οι αντιθέσεις των δανειστών θα μπορούσαν να ωθήσουν τους ευρωπαίους να ξανασκεφτούν το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι το Βερολίνο θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Την ίδια στιγμή, Μέρκελ και Λαγκάρντ προειδοποίησαν πως στο θέμα της αξιολόγησης «δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε», υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και οι θεσμοί να συνεχίσουν μαζί.

Για το γεγονός ότι τα όσα ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας των αξιωματούχων του ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των δανειστών και την «ενοποίηση» της στάσης τους είχαν προϊδεάσει πάντως αρκετές δηλώσεις αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που έγιναν τη Δευτέρα και στις οποίες ξεκαθαριζόταν πως το ΔΝΤ δεν είναι απομονωμένο και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο.

Μέρκελ: Μένει το ΔΝΤ, ξεχάστε το κούρεμα

«Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια της δικής της τοποθέτησης στη συνέντευξη τύπου. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί», προσέθεσε.

Σχολιάζοντας το θέμα του χρέους η κ. Μέρκελ επιβεβαίωσε την γνωστή γερμανική στάση, σύμφωνα με την οποία στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους, διότι δεν είναι νόμιμο. «Δεν είναι απαίτηση της γερμανικής κυβέρνησης να μην γίνει κούρεμα, αλλά είναι η άποψή μας ότι νομικά αυτό δεν είναι δυνατό για την ευρωζώνη. Και αυτό δεν είναι άποψη μόνο της Γερμανίας», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ η οποία ωστόσο τόνισε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία». «Είμαστε σε καλό μονοπάτι αλλά όχι εκεί που θέλουμε» τόνισε η κ. Μέρκελ.

Λαγκάρντ: Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε

«Προφανέστατα δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε και ειδικότερα εκεί που θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, για να ευημερεί, για να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού λαού» σημείωσε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και βοήθεια στο θέμα του χρέους.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση που αναφερόταν στη θέση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη ότι πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους για να έρθουν επενδύσεις και ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ίσως να είναι μικρότερα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου σημείωσε με νόημα πως οι ελληνικές αρχές δείχνουν ενδιαφέρον να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα.

«Εργαζόμαστε μαζί, είχαμε μια καλή συζήτηση με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την βοήθεια μας. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και βοήθεια στο χρέος», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

Παρών στη συνάντηση και ο Πολ Τόμσεν

Παρών στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ ήταν και o Ποουλ Τόμσεν, κάτι που πολλοί θεωρούν ως μια σαφή ένδειξη ότι η συζήτηση αφορούσε και το ελληνικό πρόγραμμα, το ρόλο του ΔΝΤ, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους αλλά και ότι ο υπεύθυνος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ταμείου απολαμβάνει της πλήρους στήριξης της κ. Λαγκάρντ.

Εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμσεν, στο γραφείο της Μέρκελ βρέθηκαν πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

Οι στόχοι του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει

Πριν τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την Αθήνα και ότι οι στόχοι του Ταμείο ήταν και είναι δύο: α) να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της και β) να εξοπλιστεί η ελληνική οικονομία με ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να είναι ανεξάρτητη.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα - γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες - τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα».

Επιπλέον τόνισε πως «προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε με πολύ ικανά στελέχη την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή».



ΠΗΓΗ THE TOC


ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ



Το προσφυγικό καταργεί το «σχίσμα» Καθολικών και Ορθοδόξων - Μαξίμου: Εξαιρετικής σημασίας η επίσκεψη

Σε προσωρινή άρση του δογματικού χάσματος που χωρίζει τον κόσμο του Χριστιανισμού σε Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία οδηγεί η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λέσβο εξ αφορμής της προσφυγικής κρίσης.

Η επίσκεψη του Πάπα στο σκληρά χειμαζόμενο ελληνικό νησί, ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία στη διακεκαυμένη ζώνη των ανατολικών συνόρων της χώρας, θα πραγματοποιηθεί στις 14 ή 15 του Απριλίου. Η μεσολάβηση στην προσέγγιση των δύο θρησκευτικών ηγετών είναι έργο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ο οποίος και θα παρίσταται στο, ιστορικής σημασίας, γεγονός. Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Αγνοώντας τις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών πιστών από κάθε κατεύθυνση, όσων δηλαδή τάσσονται εκ προοιμίου αντίθετα σε οποιαδήποτε κίνηση συμφιλίωσης Καθολικών και Ορθοδόξων, οι δύο ιεράρχες θέλησαν να στείλουν στην οικουμένη ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Έστω και εάν για ορισμένους πρόκειται για μια χειρονομία-πρόκληση, τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος όσο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεωρούν ότι εάν μια τόσο δραματική κρίση όπως το προσφυγικό δεν σταθεί ικανή να άρει τις προαιώνιες δογματικές διαφορές ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, τότε δεν έχει νόημα κανένας λόγος περί αγάπης, στοιχείο που αποτελεί τον ουσιώδη πυρήνα του χριστιανισμού.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης Βαρθολομαίου και Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, ενώ αναμένεται και η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι θα υπάρξουν κοινές επισκέψεις σε hot spots του νησιού, θα αναπεμφθούν κοινές δεήσεις υπέρ αναπάυσεως της ψυχής των νεκρών προσφύγων και θα γίνουν εκκλήσεις για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επίσης, πιθανότατα ο Πάπας θα εισέλθει στη θάλασσα βαδίζοντας, κάτι που, δεδομένης της τεράστιας κάλυψης από τα ΜΜΕ της οποίας τυγχάνει κάθε κίνηση του Ρωμαιοκαθολικού Ποντίφηκα, θα καταστήσει τη Λέσβο πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων του πλανήτη.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας σχετικά με την συνάντηση Βαρθολομαίου και Φραγκίσκου προσφέρει κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες:


«Σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Π.Σ.Ε. και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα, άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού.

» Στον Μακαριώτατο μεταφέρθηκε η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την πατρίδα μας. Σκοπός της επισκέψεώς του, όπως υπογραμμίστηκε στον Μακαριώτατο, είναι η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

» Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη.

» Για την επίσκεψη αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος.

» Ιδιαίτερα τούτη τη χρονική στιγμή που η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μίας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει.

» Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.

» Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας».

Σε παρόμοιο τόνο ήταν και η ανακοίνωση (σε άπταιστη καθαρεύουσα διάλεκτο και σε πολυτονική γραφή της ελληνικής) που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται η αλληλογραφία ανάμεσα στους δύο προκαθήμενους της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ήδη από τον Φεβρουάριο:

«Ἀνακοινοῦται ὅτι κατά τό τελευταῖον διάστημα, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί προσωπικῶς ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, παρακολουθοῦν ἀγρύπνως τάς ἐξελίξεις καί τάς πολεμικάς συγκρούσεις εἰς τήν εὐρυτέραν περιοχήν τῆς Μέσης Ἀνατολῆς καί τάς ἐκεῖ διώξεις τῶν Χριστιανῶν. Οὕτως, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἔχει ἐκφράσει παντοιοτρόπως μέχρι σήμερον τήν ἀγωνίαν Αὐτοῦ διά τό μέγα θέμα τοῦ κύματος προσφύγων. Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, ἐπεκοινώνησε δι᾿ ἐκπροσώπου Αὐτοῦ μετά τῆς Αὐτοῦ Ἁγιότητος τοῦ Πάπα Φραγκίσκου κατά μῆνα Φεβρουάριον, τήν δέ 30ήν Μαρτίου ἀπηύθυνε πρός Αὐτόν σχετικόν Γράμμα.

» Ἐν τῷ πλαισίῳ τοῦ ἐγνωσμένου τούτου ἐνδιαφέροντος καί τῆς ἀπό κοινοῦ ἀγωνίας τῶν Θρησκευτικῶν Ἡγετῶν καί τῆς ἐπιτακτικῆς ἀνάγκης ἀναλήψεως κοινῆς πρωτοβουλίας καί δράσεων αὐτῶν πρός εὐαισθητοποίησιν τῆς διεθνοῦς κοινῆς γνώμης καί τῶν ἁρμοδίων Ὀργάνων καί φορέων, ἡ Α. Ἁγιότης ὁ Πάπας Ρώμης Φραγκῖσκος, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος καί ἡ Α. Μακαριότης, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερώνυμος θά ἐπισκεφθοῦν λίαν προσεχῶς τήν Νῆσον τῆς Λέσβου, πρός ἐπικοινωνίαν καί ἐπιστήριξιν τῶν ἐκεῖσε εὑρισκομένων προσφύγων.

» Ἡ κίνησις καί πρωτοβουλία αὕτη τῶν Θρησκευτικῶν Ἡγετῶν θά ἐπιστηρίξῃ καί ἐνισχύσῃ τάς χιλιάδας τῶν δοκιμαζομένων προσφύγων καί θά ἐμπνεύσῃ τήν ἀνάληψιν καταλλήλων πρωτοβουλιῶν διά τήν προστασίαν τῶν ἐμπεριστάτων Χριστιανικῶν Κοινοτήτων καί τήν ὀρθήν ἀντιμετώπισιν τοῦ μείζονος προσφυγικοῦ θέματος. Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 5ῃ Ἀπριλίου 2016. Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».


ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :