Random Posts

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Συνέντευξη τύπου Υπουργού Υγείας για την κάλυψη των ανασφάλιστων

AΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ


…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Κα ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ:
Ναι, κύριε Υπουργέ, είπατε κάποια στιγμή ότι όταν θα λήγει το βιβλιάριο απορίας θα πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι στο ιδιωτικό φαρμακείο να λάβουν χωρίς συμμετοχή τα φάρμακά τους.  Τους φαρμακοποιούς ποιος θα τους πληρώνει για τη συμμετοχή που δεν θα δίνουν οι ανασφάλιστοι;  Γιατί είπατε ιδιωτικά φαρμακεία, για αυτό.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε, αυτό θα το προχωρήσουμε και πριν να λήξει η ισχύς του βιβλιαρίου. Εμείς θέλουμε δηλαδή αυτά τα περίπου, το κόστος το οποίο υπάρχει σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία από την φαρμακευτική κάλυψη των απόρων που είναι σε καθεστώς προνοιακής προστασίας επειδή αυτά είναι φάρμακα εξωνοσοκομειακής χρήσης, δεν αφορούν νοσοκομειακά φάρμακα, η χορήγησή τους να γίνεται κανονικά από τα φαρμακεία τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δηλαδή θα γίνει επαναξιολόγηση των προνοιακών δικαιούχων;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε, αυτό τώρα η πιο αρμόδια να σας απαντήσει είναι η κυρία Φωτίου.   Εμείς απλώς βάλαμε μια τέτοια ρύθμιση στην κοινή υπουργική απόφαση έτσι ώστε στο βαθμό που παραμείνει όπως είναι σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν και μετά τη λήξη των βιβλιαρίων, της ισχύος των βιβλιαρίων να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους δωρεάν.  Να μην υπάρξει δηλαδή μια..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και πόσο είναι;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Είναι περίπου 30.000.000 αυτά, γύρω στα 30.000.000.  αφορούν περίπου από ότι φαίνεται γύρω στις 300.000 ανθρώπους αυτή η ρύθμιση.
Κα ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ:
Και πως, για να ολοκληρώσετε τη σκέψη σας όταν μου απαντούσατε;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Θα υπάρχει ειδική φόρμα που θα φαίνεται ότι έχει μηδενική συμμετοχή. Δεν θα πληρώνει ο ασθενής στο φαρμακείο.
Κα ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ:
Ναι, ποιος θα πληρώνει, αυτό λέω.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Το φαρμακείο ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει.
Κα ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ:
Τη συμμετοχή που θα πλήρωνε κανονικά ο ασθενής και το φάρμακο.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Αυτά τα φάρμακα τα πλήρωνε μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, ωραία;  Τώρα θα το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνοντας και με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος από το κόστος της εφαρμογής αυτής της ρύθμισης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είπατε 30.000.000;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Περίπου, περίπου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Ο κος Καραγιώργος από το ΕΘΝΟΣ.
Κος ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.  Υπάρχει κάποια συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων;  Και τι εννοώ.
        Υπάρχει ένα άρθρο σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα που λέει ότι από τους 431.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 365.000 δηλώνουν εισόδημα έως 600 ευρώ το χρόνο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής θα πληρώνει ο ελληνικός λαός, αυτοί οι ελάχιστοι φορολογούμενοι που έχουμε απομείνει, την περίθαλψη δωρεάν χωρίς συμμετοχή ούτε καν στα φάρμακα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι απλά φοροδιαφεύγουν.
Υπάρχει κάποιος διαχωρισμός, υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας; Υπάρχει κάποιος τρόπος να εντοπίζονται ποιοι από όλους αυτούς τους «απόρους» δεν είναι άποροι, έχουν περιουσιακά στοιχεία ή οτιδήποτε;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κύριε Καραγιώργο, να ξεκαθαρίσω πάλι το εξής. Δεν καλύπτουμε δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε ανθρώπους παραπάνω από ό,τι καλύπτονται σήμερα.
Το μόνο που κάνουμε είναι σε αυτό το πεδίο αυτών που εντάσσονται στο καθεστώς της ανθρωπιστικής κρίσης που ξέρετε ότι είναι πάρα πολύ χαμηλό το εισοδηματικό όριο, είναι 2.400 ευρώ το χρόνο.
Άρα, αυτές οι κατηγορίες μη μισθωτών οι οποίες φοροδιαφεύγουν και που όντως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο μέχρι τώρα οι παρεμβάσεις, ας πούμε, φορολογικής πολιτικής δεν ήταν αποτελεσματικές, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα εξαιτίας αυτής της ρύθμισης.
Η φοροδιαφυγή, η οποία όπως βλέπουμε αυτόν τον καιρό, πλέον είναι ένα οργανωμένο σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα για όλες τις αναπτυγμένες κοινωνίες ανά τον κόσμο.

 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………........................................................................................
Κα ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ:
Ναι, ήθελα να ρωτήσω, αναφέρατε ότι υπάρχει μία πρόβλεψη για αυξημένη χρηματοδότηση μέσω ΕΟΠΥΥ της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ αν και στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη εφόσον δεν έχουμε πραγματικά γεγονότα.
Αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ  θα είναι μία αυξημένη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη; Πώς θα καλυφθούν αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ;
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Θα σας πω. Λοιπόν, κοιτάξτε, η αλήθεια είναι η εξής, ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε σαφής εικόνα ούτε για τον αριθμό των ανασφάλιστων ανθρώπων, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Ο ΕΟΠΥΥ έδινε κάποια στοιχεία, η ΗΔΙΚΑ έδινε κάποια άλλα, υπήρχε μία συμφωνία ότι αυτός ο αριθμός κυμαινόταν ανάμεσα στα 2, 2,2 εκατομμύρια έως και 3, κάποια στιγμή, θυμάμαι, ο παλιός Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είχε μιλήσει για 3.068.000 ανασφάλιστους πολίτες γύρω στο 2014.
Κα ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Η εικόνα που έχουμε από τις διασταυρώσεις στοιχείων, φαίνεται ότι υπάρχει μία δυσκολία ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία να παρακολουθούν και να έχουν μία επικαιροποιημένη εικόνα με βάση και τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει γιατί υπήρξαν ευνοϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις την προηγούμενη, έγιναν κάποιες ρυθμίσεις, δεν ξέρουμε αν αυτό το πράγμα έχει αμέσως μεταφραστεί σε αλλαγή, ας πούμε, δεδομένων.
Εν πάση περιπτώσει, πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι, σίγουρα πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες.
……………………………………………………………………………
Ούτως ή άλλως ξεκινάει να εφαρμόζεται περίπου στο 2ο τρίμηνο του χρόνου. Ο ΕΟΠΥΥ ξέρετε πολύ καλά ότι πέρσι κάλυπτε μέσω του στερείται, έδινε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΥ, για να αγοράσουν τα νοσοκομεία φάρμακα υψηλού κόστους.
        Αυτό φέτος έχει εκλείψει. Τη δαπάνη αυτών των φαρμάκων την έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ο κρατικός προϋπολογισμός. Άρα, ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα και με βάση τις περσινές αποδόσεις πόρων προς το σύστημα υγείας, αλλά και με βάση και αυτό είναι σημαντικό, τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και με τον Πρωθυπουργό, υπάρχει μία συμφωνία για αυξημένη ροή ασφαλιστικών εισφορών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ και άρα και στη συνέχεια  προς τις δημόσιες δομές.

…………………………………………………………………………….


VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :