Random Posts

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Η σκληρή απάντηση Λαγκάρντ στον Τσίπρα και η αξιολόγηση , κυριαρχούν στην επικαιρότητα

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Να κλείσει με κάθε τρόπο και με βάση όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, επιδιώκει ο πρωθυπουργός, όπως διαφαίνεται και από τις χθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες και επικεφαλής των θεσμών.

«Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις παρεμβάσεις Τόμσεν και για το ποιες είναι οι προθέσεις του ΔΝΤ» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων στην Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μην περάσει από κανενός το μυαλό ότι η διαπραγμάτευση δεν θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο».

«Τον Απρίλιο θα κλείσουμε», φέρεται να διαβεβαίωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος: «Θα μιλήσω αύριο και με τη Λαγκάρντ και θα ξανατηλεφωνηθούμε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς γνωρίζει ότι το Βερολίνο δεν συζητεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε όμως έθεσε θέμα αποχώρησης του Π. Τόμσεν .

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες προχθές με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Με Ολάντ και Μπάιντεν

Σήμερα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ θα ακολουθήσει συνομιλία και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Κλείστε συμφωνία, αλλά χωρίς κανένα παραπάνω μέτρο…»

Η εντολή του πρωθυπουργού στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στους υπόλοιπους υπουργούς ενόψει της διαπραγμάτευσης που ξεκινά σήμερα είναι σαφής:

«Κλείστε τη συμφωνία, αλλά χωρίς κανένα παραπάνω μέτρο από αυτά που συμφωνήσαμε τον περασμένο Αύγουστο».

«…Όλα έως τις 22 Απριλίου»

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει να διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης και να υπάρξει συμφωνία στα περισσότερα θέματα τριβής έως τις 15 Απριλίου, οπότε και θα διακοπούν οι συνομιλίες, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα βρεθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο παρασκήνιο της Συνόδου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών για το ελληνικό χρέος.

Αμέσως μετά, στις 22 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, όπου η κυβέρνηση ελπίζει -αφού θα έχει νομοθετήσει προηγουμένως σε κρίσιμους τομείς- να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία.

Εφόσον χρειαστούν επιπλέον ρυθμίσεις, θα έρθουν στη Βουλή με νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε σε ένα έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου να υπάρξει οριστική συμφωνία.


 ΠΗΓΗ  REAL.GR


ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ

Με πρωτοφανή σκληρότητα απάντησε στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σηκώνοντας το γάντι, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την πατρότητα των υποκλοπών και δίνοντας τις δικές της απαντήσεις στις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν – μέσω των διαρροών από τα Wikileaks - για το Ταμείο, ενώ υπερασπίστηκε στο ακέραιο τους χειρισμούς Τόμσεν- Βελκουλέσκου.

Το ύφος της επιστολής Λαγκάρντ είναι πρωτόγνωρο για τα χρονικά του ΔΝΤ και για πρώτη φορά η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε δεν συνάδει με τις συνήθως διπλωματικές διατυπώσεις που έχουμε από τον Μάιο του 2010, όταν και η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο.

Το περασμένο Σάββατο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει επιστολή με την οποία ζητούσε εξηγήσεις. Μεταξύ άλλων έθετε το ερώτημα αν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ως διάλογος μεταξύ των στελεχών του Ταμείου, αποτελούν επίσημη θέση του ΔΝΤ, ενώ απηύθυνε και ανοικτή πρόσκληση στην κ. Lagarde για κατ' ιδίαν συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή της που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες βράδυ απαντά με σφοδρότητα στις καταγγελίες ότι το ΔΝΤ μεθοδεύει εκβιαστικά πιστωτικό γεγονός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “οποιαδήποτε εικασία περί πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά ανοησίες".

Εν συνεχεία στηρίζει απόλυτα το δίδυμο Πολ Τομσεν- Ντέλια Βελκουλέσκου σημειώνοντας ότι «η αποστολή αποτελείται από έμπειρα στελέχη που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου» ζητώντας μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια».

Στην επιστολή της η κ.Λαγκάρντ αφήνει σοβαρές αιχμές για τη διαρροή, ζητώντας «να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων». Παράλληλα εμμένει στις θέσεις της αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις σημειώνοντας ότι «επιμένω να σημειώνω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους».

Επίσης επιβεβαιώνει τη διάσταση απόψεων στα θέματα της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε ακόμα απόσταση από το να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα που να μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, Λαγκάρντ και Τόμσεν θα έχουν σειρά κρίσιμων επαφών επί ευρωπαϊκού εδάφους και κυρίως με την γερμανική πλευρά, οι οποίες δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν αναμένεται να μεταβεί εκτάκτως στο Βερολίνο εντός της επόμενης εβδομάδας για να συζητήσει το θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο κ. Τόμσεν θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ολλανδία. Η Κριστίν Λαγκάρντ με την σειρά της, που βρίσκεται εδώ και μέρες εκτός ΗΠΑ, θα μεταβεί την επόμενη Τρίτη στην Φραγκφούρτη για προγραμματισμένη ομιλία της.

Πριν από τη δημοσιοποίηση της επιστολής Λαγκάρντ προς τον κ. Τσίπρα στο ΔΝΤ επικρατούσε έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμός για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού μια συνομιλία δύο ανώτατων αξιωματούχων του ,που το περιεχόμενο της σημειωτέον δεν διαψεύστηκε ποτέ όχι μόνο υποκλέπτεται, αλλά και διαρρέεται.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριξαν στο Real.gr ότι “είναι κάτι πρωτοφανές που ούτε στα καθεστώτα της πρώην ανατολικής Ευρώπης δεν είχε παρατηρηθεί…”

Επίσης υπήρχε έντονος προβληματισμός για το κίνητρο αυτής της υποκλοπής και τη χρονική συγκυρία λίγο πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριζαν οι ίδιοι αξιωματούχοι “η πολεμική και η στοχοποίηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο εξάμηνο εναντίον του ΔΝΤ, μπορεί να λάβει τέλος με μια απλή επιστολή του πρωθυπουργού προς την κ. Λαγκάρντ στην οποία η Ελλάδα θα δηλώνει την πρόθεση της ότι δεν επιθυμεί πλέον την εμπλοκή του στο πρόγραμμα, γιατί το Ταμείο, ποτέ δεν αποχωρεί από μια χώρα αν δεν του ζητηθεί” κατέληξαν.

Αναλυτικά η επιστολή της Christine Lagarde στον Αλέξη Τσίπρα:

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν ανακοινώνουμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.

ΠΗΓΗ REAL.GR



ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα το πρωί.
Λίγο πριν τις 7:30 το πρωί απέπλευσε το πρώτο πλοίο από Μυτιλήνη με 138 μετανάστες με προορισμό την Τουρκία. Παράλληλα πλοίο με 66 άτομα απέπλευσε και από τη Χίο. Τα πλοία αναχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωί με προορισμό το Ντικιλί της Τουρκίας, σύμφωνα με τη μαρτυρία, που επικαλείται το Ρόιτερς. Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού της Μυτιλήνης και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία. Οι μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τις 4 Απριλίου θα ξεκινούσε η διαδικασία επαναπροώθησης όσων μεταναστών έφταναν παράνομα στις Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά.
Η συμφωνία αυτή, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.
Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.


ΠΗΓΗ www.iefimerida.gr



ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΑΤ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Άγριες συμπλοκές, μεταξύ κατοίκων των Ταμπάκικων και διμοιρίας των ΜΑΤ, σημειώθηκαν λίγο μετά τις 21:30 της Κυριακής στη Χίο.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι αρνήθηκαν τη μεταφορά των προς απέλαση μεταναστών στην περιοχή τους, και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου μέχρι πρότινος πραγματοποιούταν η διαδικασία της ταυτοποίησης και της καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.
Χωρίς καμία αιτία κι ενώ οι κάτοικοι αρνούταν ειρηνικά τη διέλευση της κλούβας της Αστυνομίας, τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν τραυματίζοντάς τους, στέλνοντας μάλιστα τρεις από αυτούς στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο.
50 μετανάστες παραμένουν φρουρούμενοι στο κτίριο των Ταμπάκικων, ενώ παραμένει άγνωστο το πώς τελικά θα επιτευχθεί η μεταφορά τους στο λιμάνι της Χίου και από κει στο Δικελί της Τουρκίας.


Πηγή: iefimerida.gr



ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ


Ολο η αξιολόγηση κλείνει κι όλο ανοιχτή μένει κυρίως για τα «κόκκινα» δάνεια - Εκκρεμούν και ασφαλιστικό, φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις

Μέτρα 1,8 δισ. ευρώ χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Με τη σκιά του προσφυγικού προβλήματος να επιταχύνει τη διαπραγμάτευση τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, υπουργοί και κουαρτέτο θα επιδιώξουν στις αίθουσες του «Hilton» να γεφυρώσουν τις διαφορές και να καταλήξουν σε ένα δυσβάστακτο πακέτο φόρων και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν καλά την κατάσταση, στο σύνολο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και έχει συμφωνήσει να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη μέτρα ύψους 1,8 δισ. που αφορούν όλο το φάσμα των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαπραγμάτευση ωθείται από τη βούληση της Ευρώπης «να τελειώνει με την Ελλάδα», καθώς η εξέλιξη του Προσφυγικού προκαλεί πολιτικές πιέσεις και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, ενώ η ΕΕ. καλείται να διαχειριστεί και το ενδεχόμενο του Brexit, με δεδομένο ότι στις 23 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Μεγάλη Βρετανία το δημοψήφισμα. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να προχωρήσει η συμφωνία στο φορολογικό και το ασφαλιστικό ζήτημα και έναντι αυτών να εξασφαλίσει εκταμίευση μέρους της δόσης, αλλά η πλευρά των δανειστών -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και αφορούν κυρίως την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν γενικότερου χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις. Οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα επιδιώκεται ιδανικά να ολοκληρωθούν στις 15 Απριλίου ώστε να συμπέσουν με την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ για την οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον. Ο δεύτερος καλύτερος στόχος είναι να ολοκληρωθούν έως το Εurogroup της 22ας Απριλίου. Εγκυρες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι το πιθανότερο είναι η αξιολόγηση να κλείσει μέχρι το Πάσχα, με την κυβέρνηση να ψηφίζει το σχετικό πολυνομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η συζήτηση για το χρέος

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει η βούληση να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το ταχύτερο. Η κυβέρνηση αναμένει -και δικαίως όπως φαίνεται- ότι, αν η συμφωνία επισφραγιστεί στο Εurogroup της 22ας Απριλίου, στην ίδια συνεδρίαση θα επαναληφθεί η δέσμευση για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους της χώρας και η σχετική συζήτηση θα ανοίξει και επίσημα στις αρχές Μαΐου. Να σημειωθεί ότι πηγές των θεσμών δεν διαψεύδουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος τον επόμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα είναι μια λύση που θα βασίζεται κυρίως στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και ταυτόχρονα θα δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση στην τήρηση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων.

Το πολιτικό πλαίσιο ωθεί προς τη συμφωνία, αλλά για να πραγματοποιηθεί πρέπει κυβέρνηση και δανειστές να συμφωνήσουν στον λογαριασμό των 1,8 δισ. Είναι βέβαιο ότι η ανακοίνωση των μέτρων θα επιφυλάσσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στους πολίτες, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι εννέα στους δέκα Ελληνες δεν θα πληγούν από τα μέτρα. Καθώς ο χρόνος ως το ορόσημο της 22ας Απριλίου εξαντλείται, στο τραπέζι των διαπραγματεύ­σεων βρίσκονται φορολογικά μέτρα που δεν αφήνουν κανέναν αλώβητο.

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, έπεσαν σαρωτικοί έμμεσοι φόροι στο φυσικό αέριο, στην κινητή τηλεφωνία, στη συνδρομητική τηλεόραση, στα τέλη κυκλοφορίας αλλά και άμεσοι για επαγγελματίες, αγρότες, ενοίκια, υψηλά εισοδήματα. Το πλήρες πακέτο των μέτρων θα αποσαφηνιστεί στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα, αλλά αναμφισβήτητα θα περιλαμβάνει πολλές ψυχρολουσίες και θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο για τις τσέπες των Ελλήνων, καθώς το άθροισμα θα πρέπει να είναι επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. για το Δημόσιο.

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που έγινε την Παρασκευή με τη συμμετοχή των κυρίων Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε., Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαριόλι του ΕSM και της κυρίας Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ είχε αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε προσπάθεια να προσδιοριστούν τα ζητήματα που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές και τα οποία εμποδίζουν τη γεφύρωση των διαφορών και συνεπώς την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Το Σάββατο ήρθε στην Αθήνα το «κουαρτέτο» και προετοιμάστηκε για τον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων υπό τη σκιά, πάντως, των αποκαλύψεων από τα Wikileaks για το διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο Ασφαλιστικό υπάρχει σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση των δύο πλευρών. Η βασική σύνταξη των 384 ευρώ φαίνεται ότι θα χορηγείται μετά από 20ετία ασφάλισης, ενώ και για τα ποσοστά αναπλήρωσης υπάρχει προσέγγιση, χωρίς όμως να έχουν συμφωνηθεί πλήρως. Το μεγάλο πρόβλημα στο Ασφαλιστικό είναι οι επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση θέλει ο Προϋπολογισμός να εισφέρει για τις επικουρικές, ενώ το κουαρτέτο ζητά να χρηματοδοτούνται μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές και να τεθεί ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Στο μέτωπο του Φορολογικού υπάρχουν περιορισμένες διαφωνίες. Το κουαρτέτο αντιδρά για τις μεγάλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη, καθώς θεωρεί ότι θα πληγούν σημαντικά εισοδήματα που δεν είναι υψηλά. Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα στο οποίο εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί κοινή συνισταμένη. Ακόμη, οι δανειστές, προκειμένου να μην επιβληθούν παράλογα υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, ζητούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται η μία από τις δύο μείζονες αντιθέσεις της διαπραγμάτευσης για το Φορολογικό. Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν επίμονα μείωση του αφορολόγητου ορίου, με την κυβέρνηση να αντιδρά. Η δεύτερη μεγάλη διαφορά των δύο πλευρών στο φορολογικό ζήτημα αφορά τη φορολόγηση των αγροτών. Το κουαρτέτο ζητά να εισφέρουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα, με την κυβέρνηση να ανθίσταται φοβούμενη το πολιτικό κόστος.

Χαώδεις διαφορές...

Χάος χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Το κουαρτέτο δείχνει ανοχή για τα δάνεια στα οποία εμπλέκεται η πρώτη κατοικία και σε κάποιο βαθμό υπάρχει σύγκλιση. Η πρώτη μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην ένταξη και ενήμερων δανείων στα πακέτα των κόκκινων δανείων που θα βγουν προς πώληση. Εκτιμάται, όμως, ότι είναι πιθανόν να βρεθεί λύση διότι η κυβέρνηση δείχνει να αναγνωρίζει, ότι αν τα πακέτα των δανείων που θα πουληθούν περιλαμβάνουν ένα μείγμα κόκκινων και ενήμερων δανείων, θα προσφερθούν από τα funds σε υψηλότερες τιμές και έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο άβυσσος χωρίζει δανειστές και κυβέρνηση αφορά το ύψος και κυρίως τον χρόνο που θα πουληθούν δάνεια μικρομεσαίων και καταναλωτικά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει χρονικά την έναρξη της διαδικασίας και να εξασφαλίσει κάποια όρια προστασίας ανάλογα με το ύψος των δανείων. Αντίθετα το κουαρτέτο ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, προφανώς φοβούμενο ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Ανοιχτά είναι και πολλά ζητήματα για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Το κουαρ­τέτο πιέζει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότησή του, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει αρκετά και το προτάσσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε γενικές γραμμές, παρά την πολιτική βούληση, στο σύνολο των θεμάτων της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα. Οσο εξαντλείται ο χρόνος της διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά θα χρειαστεί να κάνει υποχωρήσεις στις θέσεις της για να κλείσει την αξιολόγηση μέσα στον μήνα.

Ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν επαρκούν μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, αν τελικά δεν πειστεί το ΔΝΤ για το πακέτο των συγκεκριμένων μέτρων ύψους 5,4 δισ., τότε η αξιολόγηση θα κλείσει και θα επιδιωχθεί να καταβληθεί τμήμα της δόσης (οι θεσμοί, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συναινούν στο σπάσιμο της δόσης) χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεσή του θα εγγράψει τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις του. Μόλις το Eurogroup επιβεβαιώσει την πρόθεση να προχωρήσει σε ρύθμιση του δημοσίου χρέους, θα επιδιωχθεί να επανέλθει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :