Random Posts

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Απο Απρίλη ..καλοκαίρι και όνειρο θερινής νυκτός η σύνταξη

NEO ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ


Το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε για μέτρα «ρεζέρβα» αν δεν πιάσει τους στόχους - Έσκασε το «ροζ συννεφάκι» με τις... κόκκινες γραμμές - Σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο - Το Μαξίμου τα δίνει όλα για συμφωνία στο Eurogroup έως τις 26 Απριλίου
Σοκ προκαλεί η ομολογία της κυβέρνησης ότι, ενώ παίρνει εισπρακτικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2018 (για να αποφύγει περικοπές 3,6 δισ. ευρώ) συζητά και επιπλέον νέα μέτρα ύψους έως και 3,5 δισ. ευρώ, αν δεν... (εισ-)πράξει όσα υπόσχεται! Η κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων σε Αθήνα και Ουάσιγκτον οδηγεί σε πακέτο «όλα μέσα», δηλαδή και μέτρα 5,4 δισ. από τώρα όπως τα έχει προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και «μέτρα ρεζέρβα» που θα ληφθούν μετά, ενδεχομένως και αυτόματα, όπως τα θέλουν οι δανειστές.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία «ρήτρα μηδενικής απόκλισης» από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση την οποία, αν σε πχ 6 ή 12 μήνες  φανεί ότι το "μείγμα" μέτρων που φέρνει τώρα η κυβέρνηση (δηλαδή 2,6 δισ. από νέους άμεσους και έμμεσους φόρους + 1,8 δισ. από αυξήσεις κρατήσεων για τους ασφαλισμένους) πέσει έξω και δεν αποδώσει όσα έλεγαν οι προβλέψεις της, η ίδια η κυβέρνηση (ή κάποια επόμενη ως το 2018) θα παίρνει αμέσως πρόσθετα "μέτρα-ρεζέρβα" για να πιάσει το στόχο. Δηλαδή, αν και επιμένει πως δεν χρειάζονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, συζητά να βάλει την υπογραφή της ώστε, μετά τις αυξήσεις φόρων και εισφορών, να μπούνε και άλλοι φόροι ή να γίνουν και περικοπές που τώρα απεύχεται!
Δεν τους έπεισε...
Μετά τις επαφές Τσακαλώτου-Σταθάκη στην Ουάσιγκτον, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν τα σχέδια αυτά. Έλεγαν δηλαδή ότι προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση το χρέος, υπήρξε συζήτηση να μπει στη συμφωνία και ο όρος ότι, εκτός από τις αυξήσεις φόρων και τη λύση για δέσμευση σε πρόσθετα νέα μέτρα. Όπως έλεγαν η κυβέρνηση "δεν το αποδέχτηκε" αλλά και δεν το απέρριψε, αλλά "εξαρτάται"...
Και καθώς σχετικές οι πληροφορίες (τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνει η κυβέρνηση) μιλούσαν αρχικά για περίπου 3-3,5 δισ. επιπλέον μέτρα, ο τελικός «λογαριασμός» για τους πολίτες ανεβαίνει πλέον και στα 8-9 δισ. ευρώ (αντί στα 5,4 δισ. που ήταν ήδη γνωστά, ή και έως 1 δισ. περισσότερα από τα 7,2-8,1 δισ. ευρώ για τα οποία μιλούσε ο Πόουλ Τόμσεν το τελευταίο διάστημα).
 Η "φόρμουλα" αυτή φέρεται να είναι γερμανικής εμπνεύσεως και, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν παρουσιάστηκε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον μόνο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε ενστάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε όμως χθες το βράδυ ότι υπάρχει τέτοια πρόταση και φάνηκε διατεθειμένη να την αποδεχθεί, εφόσον συνοδευθεί από κάποια δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το 'πακέτο' που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους».
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η πρόταση προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης «με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε τον στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι τότε να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ».
Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι υπογράφει για «αχρείαστα μέτρα» 3-3,6 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια δεν θα πάρει κανέναν μέτρο από όσα της έχουν ζητηθεί, αλλά ταυτόχρονα να ψηφίσει η Βουλή και ότι δεν τα πρώτα μέτρα δεν αποδώσουν, θα έρθουν και τα επόμενα, για τα οποία η σημερινή κυβέρνηση  «θα νίπτει τα χείρας της», αν και εφόσον τελικώς κριθεί αναγκαία η λήψη τους.
Παρότι η κυβέρνηση δεν προσδιόρισε το ύψος των μέτρων που υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι (μιλούσαν με θεωρητικά παραδείγματα για αποκλίσεις π.χ. της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ ή περίπου 500-600 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από την κυβερνητική διαρροή η Wall StreetJournal είχε αποκαλύψει σχέδιο για πρόσθετα προληπτικά μέτρα 3 δισ. ευρώ) το μεγάλο «αγκάθι» είναι αν θα απαιτηθεί να ψηφιστούν «προληπτικά από τώρα και συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

-        μεγάλο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου,
-        αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση
-        περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλπ.

Για να λύσει τα θέματα αυτά, το κουαρτέτο των δανειστών επιστρέφει την Δευτέρα αι αναμένεται να ξαναρχίσει αύριο, Τρίτη τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στην Αθήνα, σε έναν αγώνα δρόμου για συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή σε έκτακτο έως τις 26 ή 29 του μηνός.



ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΡΙΛΗ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία σε υψηλή για την εποχή επίπεδα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Περιορισμένες ορατότητες και πιθανόν τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες αραιές νεφώσεις. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες όποτε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 07 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 12 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά και νότια έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 10 έως 30 και κατά τόπους 31 βαθμούς κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αραιές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 13 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες αραιές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 16 έως 28 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: αραιές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 14 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 09 έως 28 βαθμούς κελσίου.



Πηγή: www.iefimerida.gr




ΟΝΕΙΡΟ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ



Άπιαστο όνειρο θα είναι σχεδόν για το σύνολο των νέων συνταξιούχων μια τετραψήφια καθαρή σύνταξη. Μπορεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου να διέκρινε περιπτώσεις κατά τις οποίες θα υπάρξουν ακόμη και … αυξήσεις στις κύριες συντάξεις μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ακόμη και με 30 ή και 35 χρόνια συνεχούς ασφάλισης, η «καθαρή» σύνταξη –δηλαδή αυτή που θα απομείνει μετά την αφαίρεση των εισφορών υπέρ υγείας (6% στις μεικτές αποδοχές), του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης- είναι εξαιρετικά απίθανο το μηνιαίο ποσό να αναρριχηθεί στα επίπεδα των 1000 ευρώ.

Αυτό που κρύβει επιμελώς το υπουργείο Εργασίας είναι ότι για τον νέο τρόπο υπολογισμού, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές των τριών ή των πέντε εργάσιμων χρόνων με τις καλύτερες αποδοχές αλλά το σύνολο του εργασιακού βίου (σ.σ για την ακρίβεια, το πώς ακριβώς θα υπολογίζονται οι λεγόμενες συντάξιμες αποδοχές είναι ένα ερώτημα καθώς το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ανακοινώσει με ποιο τρόπο θα προσαρμόζει τις αποδοχές που εισπράχθηκαν πριν από δεκαετίες ώστε να έρθουν κοντά στο σήμερα). Αυτό στην πράξη θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει εισπράξει 1000 ευρώ για τα πρώτα 10 χρόνια του εργασιακού του βίου και 2000 ευρώ για τα υπόλοιπα 10, θα βγει στη σύνταξη με συντάξιμο μισθό 1500 ευρώ και όχι με 2000 ευρώ όπως θα συνέβαινε με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα. Και μόνο λοιπόν ο παράγοντας «υπολογισμός συντάξιμου μισθού με όλο τον εργασιακό βίο» οδηγεί σε μείωση των συντάξεων ακόμη και πάνω από 20%.

Για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου, το νέο σύστημα θα ισοδυναμεί με «ξαφνικό θάνατο». Ο νόμος «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» που θα έπρεπε κανονικά να ισχύσει από την 1/1/2015, προέβλεπε ότι οι συνταξιούχοι του 2016 θα έπαιρναν τρεις επιμέρους συντάξεις:

1.      Τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ

2.      Ένα πρώτο αναλογικό κομμάτι σύνταξης το οποίο θα υπολογιζόταν με βάση το υφιστάμενο σύστημα (καλύτερη τριετία, 5ετία κλπ) αλλά με βάση τις συντάξιμες αποδοχές μέχρι το 2010 και

3.      Ένα δεύτερο αναλογικό κομμάτι σύνταξης με βάση τις αποδοχές από το 2011 και μετά όπου οι υπολογισμοί θα γίνονταν με βάση το μέσο όρο των αποδοών όλης της περιόδου από το 2010 μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης.

Ο νόμος που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή δεν θα προβλέπει τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση για όσους έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην πλάτη τους. Ο τρόπος υπολογισμού θα είναι ένας: βασική σύνταξη συν αναλογική που θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντάξιμων αποδοχών όλου του εργασιακού βίου επί τον συντελεστή αναπλήρωσης.

ΠΗΓΗ THE TOC


ΣΕΙΣΜΟΣ ΦΟΝΙΑΣ


Στους 272 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τον Ισημερινό, το Σάββατο, ενώ έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα, προκαλώντας πανικό.

Οι αρχές επιβεβαιώνουν 2.068 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Ο σεισμός κατέστρεψε κτίρια, γέφυρες και δρόμους, ενώ οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την καθημερινή επιβίωσή τους, σχηματίζοντας ουρές για να πάρουν νερό και τρόφιμα.



Πηγή: iefimerida.gr

VasilisX

About VasilisX

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :